Švédská Superliga 2014-15 a Češi Švédská Superliga 2014-15 a Češi
16. 9. 2014 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Superliga začíná: Skvělá zpráva pro Jendrišáka, Qvist nekončí!

 



Nová florbalová sezona začíná, tentokrát už naostro. Jako první vyběhnou do arén hráči švédské Superligy. Titul obhajuje Falun, který o svých kvalitách přesvědčil i na pražském Czech Open. Konkurenci nejlepším hráčům světa bude tentokrát dělat pět Čechů.

Je to tak, český florbal se na severu pomalu zabydluje. Už to nejsou jen zdvořilostní návštěvy. V Dalenu spoléhají hned na trio bývalých „Vítkovičáků“, do Pixba zamířil loni na vlastní pěst Patrik Dóža a drze si řekl o místo v první formaci. Nyní přichází možná největší eso – Matěj Jendrišák.

Ještě nikdy v historii švédské ligy nešel do superligy český florbalista s takovým renomé. Když Linköping přemýšlel o tom, kým posílit, měl na seznamu Joela Kanebjörka, Tera Tiitu a Matěje Jendrišáka. Ve společnosti velkých jmen se český kanonýr neocitl náhodou. V poslední sezoně se stal tahounem národního týmu a řekl si tak o pozici lídra i ve švédském klubu.

Matěj Jendrišák

Matěj Jendrišák

Nebude to mít ale jednoduché. Možná bude pod tlakem a možná se od něj čeká víc, než je zdrávo. Linköping po loňské sezoně opustil nejproduktivnější hráč týmu Marcus Johansson, který dokázal ve 26 utkáních nastřílet 33 gólů a sezonu končil se 46 kanadskými body na kontě. Jendrišákova pozice bude o to těžší, že Crusaders loni neprošli do play off a tak se tlak možná bude násobit. Linköping by se rád znovu podíval aspoň do čtvrtfinále.

Doboru zprávou pro Matěje Jendrišáka je rozhodnutí jedné z klubových ikon. Gólman Henrik Qvist (nepleťte si Henrikem Quistem, legendárním obráncem Pixba) po konci uplynulé sezony ohlásil konec kariéry. Bez pětatřicetiletého borce, který dovedl tým z druhé nejvyšší soutěže mezi elitu a pak odchytal čtyři sezony v superlize, by byla pozice Linköpingu ještě obtížnější. S gólmany bez zkušeností to moc nejde. Jenže veterán si návrat nakonec rozmyslel a tak Jendrišákův tým počítá jen jednu ztrátu a spoustu příchodů zejména mladíků. Posilami určitě budou bek Martin Hovlund z Jönköpingu nebo Christoffer Ekstrand z Granla.

Patrik Dóža loni zažil snový start. Přišel jako zelenáč, ale když začaly problémy se sestavou, ukázal na něj velezkušený Daniel Calebsson a řekl, že český mladík bude hrát s ním v první formaci. To už je pocta, když to řekne muž, který rozhodl v prodloužení finále mistrovství světa v roce 2006.

Patrik Dóža

Patrik Dóža

Říká se ale, že druhá sezona bývá nejtěžší. Je potřeba potvrdit to, co se povedlo v euforii prvního roku. Patrik Dóža tentokrát bude mít pozici obtížnější. Konkurentem mu bude loni zraněný mladík Kasper Hydén, na nějž Pixbo sází. Aby ne. Hydén byl předloni vyhlášen nejlepším mladým hráčem Švédska a převzal trofej, kterou v minulosti získal třeba Kim Nilsson. Expertům na talenty se ve Švédsku věří a letos možná dostane šanci mezi hlavními oporami právě on. Patrik Dóža ale rozhodně nemusí zůstat stranou. Loni získával zkušenosti, učil se řeč a hlavně získal sebevědomí, které je ve Švédsku možná nejdůležitější.

Spousta řádků se už napsala o české kolonii v IBK Dalen. V severském Umea se zabydleli Patrik Suchánek, Martin Tokoš a Milan Tomašík. Dokonce v přípravě nastupovali v jedné lajně, daleko důležitější ale bylo, že se návrat po roce zranění povedl Milanu Tomašíkovi. I exvítkovický útočník získával jistotu postupně, dokázal i rozhodovat zápasy! Je zřejmé, že po měsíci přípravy by mohl být připraven i do ostrého ligového zápasu.

Milan Tomašík slaví vítězný gól proti Mladé Boleslavi

Milan Tomašík slaví vítězný gól proti Mladé Boleslavi

Čím dál více prostoru si také pronajal Patrik Suchánek. Dnes už se nemluví o tom, jestli je pátý nebo šestý bek. Naopak, český šikula hraje přesilovky a dává i góly, prostě patří do základu. Nejvíc problematická situace je tak kolem Martina Tokoše. Ten přišel v polovině loňské sezony z Jönköpingu a v týmu je nejkratší dobu. Možná měl také trochu problémy s aklimatizací a dolehla na něj krize. Na Czech Open třeba vůbec nebodoval. Na posledním přípravném turnaji už se ale zase trefil.

Martin Tokoš a Patrik Suchánek

Martin Tokoš a Patrik Suchánek

Švédská superliga začne v sedm večer dvěma duely. Mullsjö doma hostí AIK Stockholm a v uppsalském Fyrishovu bude zřejmě vyprodáno na zápas Storvreta – Växjö. Storvreta ale bude úplně jiná. Bez Miky Kohonena, bez Hannese Öhmana a minimálně v prvním utkání i bez reprezentačního gólmana Viktora Klintstena, který ještě nedoléčil zraněné koleno.

Mistrovský Falun vstoupí do sezony ve středu v Sundsvallu, kde má domovské sídlo Granlo, stejně jako Dóźovo Pixbo a Jendrišákův Linköping, a to dokonce ve vzájemném souboji. A pak už to pojede v rychlém sledu. Švédsko pořádá v prosinci mistrovství světa a tak svou elitní ligu hýčká.


Autor: esport-test



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*