Vítkovické hráčky se zlatými medailemi poté, co v dubnu po 7 letech ukončily nadvládu Herbadentu.
19. 9. 2014 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Začíná ročník s nezvyklým mistrem. Povede se Vítkovicím stejná šňůra jako klubům před nimi?

 



Bude to zvláštní sezona. Po 7 letech bude v ženské extralize vystupovat jiný obhájce titulu než Herbadent. Na trůnu se v dubnu po ještě dvojnásobně delší pauze usadily Vítkovice. Od jejich minulého triumfu přitom nejvyšší soutěž korunovala jen 2 mistry: liberecké Crazy Girls (6x v řadě) a Herbadent (7x). Podaří se Vítkovicím dosáhnout stejné dominance? Nebo je hned někdo vystřídá?

Předně: pokud byste se na začátku jakékoli z minulých sezon zeptali na tip na příštího šampiona, uslyšeli byste jednoznačnou odpověď. Ale teď? Vedle Sládečkové a spol. se po tajuplně poetické trofeji Flora florbal bude jistě sápat také vicemistrovský Herbadent a především 2x po sobě bronzový Chodov, jemuž nyní v týmu chybí v nadsázce snad už jen první pětka švédské reprezentace.

To Vítkovice zůstaly přes léto vesměs pohromadě, a pokud je řeč o posilách ze severu, v Ostravě ji skutečně mají. Finská obránkyně Mirva Laitinen bude historicky prvním florbalistou v české soutěži, který se může pyšnit titulem mistra světa (vyjma akademického). Juniorská šampionka z roku 2012 z Nitry o minulém víkendu v poháru ukázala, že může být výraznou vzpruhou i pro ofenzivu. Ve 4 zápasech nasbírala 12 bodů a proti celku Orlicko-Třebovsko (9:0) se dokonce zaskvěla hattrickem a 3 asistencemi navrch.

Vítkovice se budou muset v sezoně vypořádat s daleko větší porcí zápasů. Vedle poháru, do nějž se v minulé sezoně nepřihlásily, absolvují jejich ženy i premiérový start na Poháru mistryň. „Program budou mít holky hodně nahuštěný, čekají je 3 soutěže. Soupisku však mají natolik širokou, že by to měly zvládnout,“ uvedl na vítkovickém webu předseda klubu Tomáš Krásný.

Ten potvrzuje známé rčení, že s jídlem roste chuť a vedle titulu by rád měl v klubové vitríně i trofej za vítězství v domácím poháru. „Věřím, že tahle sezona bude ještě úspěšnější než ta minulá. Finále poháru se hraje v Opavě, tak by to bylo fajn…“ zasnil se.

Pakliže se tohle dá vnímat spíš jako přání než natvrdo stanovený cíl, bude možná pod větším tlakem posílený Chodov. Ten má totiž úplně totožné ambice. A s nově příchozími Jarolímovou, Urbánkovou, Křížovou, Klímovou a Theimerovou se modrobílý celek dostal do stejné pozice jako florbalisté Mladé Boleslavi. Cokoliv jiného než premiérová účast v Superfinále bude vnímáno jako neúspěch.

Jenže na 2 místa v O2 areně jsou 3 velcí konkurenti. I když Herbadent přes léto nezměnil snad jen název klubu a trenérku (zaznamenal celkem 13 odchodů a 10 příchodů!), pořád představuje sílu. Zvlášť ve chvíli, kdy se na hřiště vrátí uzdravující se dlouholeté harcovnice Denisa Billá a Dominika Šteglová. Sběratelky titulů sledovaly dubnovou prohru v Superfinále s bolestnými výrazy, které ani neměly souvislost s jejich vážnými zraněními. „Jasně, kádr prošel změnami, ale pořád chceme do Superfinále,“ neslevila trenérka Markéta Šteglová.

Své si budou určitě chtít uhrát Bohemians, které však v létě postihly velké odchody. Je otázkou, kdy (anebo zda vůbec v této sezoně) se objeví na hřišti jedna z klíčových obránkyň celého českého florbalu Nikola Černá, jež si dala od hraní pauzu. Pro totéž se rozhodla další trojice stabilních členek sestavy, v zelenobílém je však pořád připravena rozsévat zkázu úřadující vítězka produktivity základní části Gabriela Žůrková. Bohemians k ní do ofenzivy získali nyní už bývalou kapitánku ELITE Lucii Veselou.

Gabriela Žůrková

Gabriela Žůrková

Žlutočerní vedle toho ztratili i stěžejní členku zadních řad Barboru Starou (Herbadent) a po rychlém odchodu také trenéra Jaroslava Jelínka, jenž měl v létě mravnostní průšvih s jednou z mladších hráček, která v té době trénovala v klubu. Přesto šéf ELITE i jeho prozatímní kouč Stanislav Richter myslí na umístění v elitním kvartetu. „Chceme být do 4. místa, uděláme maximum pro to, abychom se poprali o přední příčky,“ prohlásil.

Pro Liberec bude největším soupeřem stále slábnoucí soupiska (19 hráček je nejméně ze všech extraligových týmů), florbalistky se zkušenostmi z národního týmu v čele s aktuální reprezentantkou Zuzanou Hubáčkovou (Herbadent) navíc nahradily vesměs teenagerky. Tatran zůstal přestupovému běsnění stranou, vsadil na své zlaté juniorky a především na tvrdý dril v přípravě. „Trénovali jsme víc než drtivá většina mužských týmů,“ podotkl trenér Luděk Pasecký k objemu 100 tréninků za 4 měsíce.

Kolem 8. místa se dá čekat obvyklá tlačenice, Židenice budou mít zvlášť po odchodu pilířů defenzivy – gólmanky Moniky Měrkové a obránkyně Lucie Theimerové – co dělat, aby uhájily pozici v play off. Ofenziva se dá čekat především od Olomouce, který poskládal z většiny nový tým. Měl by se opírat o dlouholetou libereckou kapitánku Simonu Kabelákovou či novou šéfku kabiny reprezentace juniorek Adélu Pantělejevovou. O členky národního týmu se ostatně mohou opřít i v FBC Ostrava (Romana Kiecková) a na Vinohradech (Aneta Tvrzníková).

Tam si hodně slibují především od nové hlavní trenérky a nedávno ještě reprezentační kapitánky Magdaleny Kotíkové na střídačce. Její tým čeká křest ohněm už ve 2. kole, kdy pojede do Jičína, jenž mezi elitou nahradil sestoupivší Jihlavu. Pro nováčka z města pohádek, který má na soupisce jen pár hráček se zkušenostmi z nejvyšší soutěže, to bude ostrý start očekávaného boje o záchranu.

O finálním pořadí však bude jasno až dlouho poté. Superfinále se bude hrát 18. dubna, baráž končí 26. dubna. Do té doby se nepochybně odehrají spousty zajímavých zápasů, krásných akcí a překvapivých momentů. Sezona je přece teprve na startu…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*