Andrea Pastušková chce vést tým jako kapitánka ve finále
30. 9. 2014 Ženský florbal (0) KOMENTÁŘŮ

Cesta vede přes Zug a my si věříme, hlásí Pastušková před Pohárem mistryň

 



Zítra čeká ženy Vítkovic jejich velká premiéra na Poháru mistrů a zároveň křest ohněm. Ve svém historicky prvním soutěžním mezinárodním utkání se v curyšské Saalsporthalle postaví téměř domácímu Zugu, aby svedly tuhý boj o předpokládanou místenku v play off. Důležitost utkání si všichni uvědomují, kapitánka Andrea Pastušková mluví o tom, že výkon jako proti Chodovu by měl stačit.

Bezprostředně po utkání s Chodovem byla na všech hráčkách vidět radost, že je od cesty do Curychu dělí už jen posledních pár hodin. „Nálada je výborná, strašně moc se těšíme, bude to naše první taková zkušenost a po výhře nad Chodovem se nálada ještě zlepšila, už se nemůžeme dočkat středy,“ přitakala kapitánka Andrea Pastušková.

Utkání s Chodovem sledovala v civilu, jestli bude hrát, neví. Trápí jí kotník, Šponiarovou zase koleno. „Zatím  zápasové zátěže nejsou schopné, ale máme ještě 2 dny a obě usilovně spolu s  fyzioterapeutem pracovaly na tom, aby byly schopny hrát. Nicméně předvídat  nelze a nejspíš se rozhodne až těsně před zápasem ve středu,“ uvedl kouč Jíří Velecký, který na turnaj vzal celý základní kádr, i když jej trápí ještě menší zdravotní problémy.

Směr Curych nabrala vítkovická výprava dnes ve 3 hodiny ráno, nikdo to ale jako překážku nevidí. Jedeme docela brzo, takže nás cesta neovlivní. Diváky neřešíme, je to velká hala, takže nás to požene dopředu. Jako na Superfinále,“ okomentovala Pastušková navrch očekávanou atmosféru.

Prostředí turnajové arény si navíc hráčky už v úterý večer vyzkoušejí. „Program máme takový, abychom se po cestě dostatečně zregenerovali a v úterý večer se navíc dostaneme do  Saalsporthalle k tréninku, takže si i prostředí holky osahají,“ přiblížil kouč Velecký.

Při pohledu na los skupiny je zřejmé, jak by se mělo jít dostat do dalších fází turnaje. „Na Zug si věříme, kdybychom si nevěřily, tak nemusíme nikam jezdit. Cesta vede přes Zug,“ tušila Pastušková.

S Zugem svedou Vítkovice bitvu ve středu, ve svém prvním vystoupení na turnaji. „Za los jsme docela rády, myslím, že kdybychom jako první měly Švédky, na Zug by nám nemusely vyjít síly,“ hodnotila kapitánka. „Je jasné, že Zug bude hrát prakticky doma, ale také jeho kvality nebudou takové jako kvality Švédek,“ řekl na konto losu vítkovický kouč.

Jaký by měl být recept na švýcarský tým, který v minulém ročníku vyhrál domácí pohár, což mu zajistilo místenku na elitním setkání? „Když předvedeme výkon jako proti Chodovu, bude tam srdíčko, tak podle mě bychom mohly a měly vyhrát,“ burcovala svůj tým Pastušková.

Premiéra na mezinárodní scéně čeká také kouče Veleckého, za vrchol kariéry ale Pohár mistrů nepovažuje. „Nejvíc si vážím dlouhodobých úspěchů a titulů, možná bych to bral jinak, kdyby ta konfrontace probíhala častěji. Takhle to beru jako výzvu ukázat se, která může vyjít, ale také nemusí,“ prozradil vítkovický lodivod.

Komu by přišla poslední slova poněkud laxní, toho Velecký rychle vrátí do obrazu. „Je naší povinností, když na turnaji budeme, dát do toho naprosto vše a získat novou zkušenost,“ prohlásil rázně.

Výsledkovým cílem ale svůj tým nezatěžuje. Nicméně 2 dílčí existují. „První je na turnaji ze sebe dostat maximum, a  povede-li se to, mohl by přijít dobrý výsledek. Druhým je úspěšně se pak  vrátit zpět do ligové soutěže, ať už dopadneme na turnaji jakkoli a ustát  následný náročný program, pokračovat zdravě v našem vývoji, protože to, jak  už se u mnoha týmů ukázalo, může být daleko složitější než turnaj samotný,“ mínil Velecký.

Podle kapitánky tým využije svých dříve získaných zkušeností, aby se z tíhy velké akce nepoložil. „Po utkáních, které jsme odehrály, jako Superfinále nebo finále Poháru České pojišťovny, si myslím, že holky jsou dostatečně zkušené a vyzrálé na to, aby si poradily samy. Vždy se povzbuzujeme, ale svou zkušenost z mistrovství světa bych vůbec nezmiňovala,“ zavrhla Pastušková, že by v kabině nějak zvláštně působila jako mentorka kvůli své bronzové zkušenosti ze šampionátu právě ve Švýcarsku.

Za kabinu pak vyhlásila nebojácný cíl. „Abych řekla pravdu, chceme se umístit co nejlépe a finále by bylo O.K.,“ zakončila odhodlaně.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*