Jan Jelínek a Marcel Pudich. Foto: Štěpán Tomš a Martin Neužil. Jan Jelínek a Marcel Pudich. Foto: Štěpán Tomš a Martin Neužil.
2. 10. 2014 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Šéf arbitráže vysvětloval: Jelínek musí být přece dražší než Kološ

 



Předseda arbitrážní komise Marcel Pudich osvětlil, jak jeho tým dospěl k částce, kterou ocenil přestup Jana Jelínka z Vítkovic do Mladé Boleslavi. Zároveň na stránkách České florbalové unie odmítá podjatost, ze které ho nařkl středočeský klub.

V českém florbalovém prostředí ještě nejsou řády nastavené tak, že hráči beze smluv mohou přestupovat podle libosti. Pokud je florbalista registrovaný v určitém oddílu, má na něj klub „právo“. A když je spor, nastupuje arbitráž.

Jenže v případ kapitána reprezentace, jenž se rozhodl odejít z Vítkovic do Mladé Boleslavi, zvedl emoce. Nejen kvůli rekordní částce, kterou arbitrážní komise vyřkla. Ale i kvůli okolnostem, jež okolo případu jsou.

Středočeši mluví o podjatosti, stejný tón volí i Tatran. Šéf arbitráže Marcel Pudich totiž je zakladatelem vítkovického florbalu a další část své florbalové kariéry spojil s klubem na Chodově.

PSALI JSME

STŘET ZÁJMŮ? ARBITRÁŽ BYLA PODJATÁ, TVRDÍ BOLESLAV I TATRAN

JELÍNEK 175, VÁVRA 55. PADL REKORD, TATRAN SE DIVÍ

JELÍNEK ZA 175 TISÍC KČ! STAL SE NEJDRAŽŠÍM HRÁČEM ARBITRÁŽE

A úplně jasné nebylo, jak komise došla k částce. O kompromis nešlo, Představy Mladé Boleslavi byly překročeny skoro dvojnásobně, Vítkovicím se splnily na 87%. Tedy nepoměr.

Šéf komise Marcel Pudich nyní oficiálně vysvětlil, jak k cifře 175 000 korun se svými spolupracovníky došel. Jedním z hlavních podnětů prý byla částka, kterou Mladá Boleslav zaplatila Vítkovicím za Petra Kološe. „V řízení bylo prokázáno zaplacení částky ve výši 150 000,- Kč v červenci 2014 za Petra Kološe, bývalého hráče Vítkovic. K této platbě došlo sice za jiných okolností, ale vedení Mladé Boleslavi tímto dobrovolně akceptovalo cenu hráče stanovenou mateřským oddílem, 1. SC Vítkovice,“ uvádí se v odůvodnění rozhodnutí Senátu Arbitrážní komise.

„Senát dále přihlédl při svém rozhodování ke skutečnosti, že se jedná o kapitána reprezentace, jeho morálním vlastnostem, typu týmového vůdce a vyšší hráčské kvalitě než u Petra Kološe,“ uvedl Pudich.

Tenhle argument však Mladá Boleslav nebere. Podle Středočechů došlo ke zneužití informace. Billy Boys chtěli jen pomoci svému novému hráči.

Jinak Kološ přestupoval z Rychenbergu do Mladé Boleslavi zadarmo. „Nešlo rozhodně o žádné odstupné za přestup. Vždyť Petr Kološ nebyl vůbec hráčem Vítkovic. S nimi jsme vůbec jednat nemuseli. Marcel Pudich s touto informací manipuluje účelově. Poskytli jsme Petrovi prostřednictvím daru od oddílového prezidenta Josefa Volfa na jeho dlouhodobou práci pro náš klub vázané prostředky, kterými vyrovnal svůj dluh vůči Vítkovicím. Ale to přece nemůže určovat cenu jiného hráče, který za zcela odlišných okolností přestupuje v arbitrážním řízení do našeho oddílu,“ vysvětluje transakci generální manažer Mladé Boleslavi Tomáš Pacák, dál si stojí za svým a připravuje odvolání.

Kološ měl podle informací florbal.cz dohodu s Vítkovicemi, že když se nebude vracet ze Švýcarska na Dubinu, bude muset zaplatit dohodnutou částku. A právě podle této sumy byl nakonec oceněn Jan Jelínek.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*