6. 10. 2014 Ženský florbal (3) KOMENTÁŘŮ

Šampionkám chyběly dresy! Jako začátečnice, styděly se Švédky

 



Byla to zvláštní scenérie. V hledišti čekala solidní návštěva, kameraman snímající nástup týmů na plochu byl připraven začít točit, jenže světla v hale ne a ne zhasnout. V tunelu si totiž už hráčky obou týmů měnily zvídavé pohledy, když zjistily, že mají obě strany v plánu nastoupit k finále Poháru mistryň v bílých dresech. Duel nakonec začal se čtvrthodinovým zpožděním, jelikož Djurgården musel poslat do hostelu pro druhou sadu dresů.

Vedle nečekaného obsazení mělo finále žen ještě jednu zápletku: Švédky přijely s jedinou sadou trik, bílou, ve které chtěly nastoupit také Vítkovice. „Došlo k nedorozumění mezi týmy, na zápas jsme jely s tím, že budeme hrát v bílých dresech, což soupeřky chtěly také,“ konstatovala kapitánka švédských mistryň Laura Mertsalmi.

Vítkovický trenér Jiří Velecký se o celé šlamastyce dozvěděl pár minut před plánovaným začátkem zápasu. „Při nástupu před utkáním, ale myslím si, že to nějak zásadně neovlivnilo dění na hřišti,“ uvedl zkušený lodivod. Na čemž se shodl s finskou oporou Švédek. „Když se odpíská začátek utkání, okamžitě se přepnete do herního módu a neřešíte to,“ řekla.

Velecký ale už několik minut po avizované pauze ještě před utkáním upozorňoval na to, že chyba je na straně Djurgårdenu. Na technické schůzce totiž Vítkovice jasně deklarovaly, že nastoupí v bílých dresech. Přesto jejich soupeřky přivezly totožnou sadu.

Laura Mertsalmi, oslava branky, Finále Poháru mistryň 2014

A navíc, byla jedinou kompletní. Některé hráčky totiž druhou, modře pruhovanou, u sebe neměly. Proto musel švédský štáb upalovat na proklínaný turnajový hostel, aby utkání mohlo začít. Oba oslovení se shodli, že podobnou nepříjemnost ještě na takové úrovni neviděli.

Pořadatele tlačil čas, vzhledem k prodloužení přestávek mezi třetinami na 15 minut a zkušenostech ze semifinále by na rozcvičku aktérů mužského vyvrcholení turnaje zbylo nějakých 40 minut.

Proto nakonec zvolili rozumné řešení a z přestávek ubrali oněch přidaných 5 minut. „Protože si myslíme, že si finále Poháru mistryň zaslouží nějakou důstojnost,“ zaznělo v hlášení rozhlasu, který odložení začátku utkání avizoval, v přímé narážce na to, že teoreticky mohly přijít ke slovu rozlišovací dresy.

Mertsalmi si ale byla vědoma ještě jednoho rozměru celé patálie. „Je to obrovská škoda pro florbal, že máme finále Poháru mistryň, utkání přenáší živě televize a stane se taková začátečnická chyba od obou týmů. Bohužel, stalo se, příště si všichni dáme pozor,“ slíbila.

Na závěr ještě projevila respekt Vítkovicím. „Je to dobrý tým, bylo to vidět s Churem. Ze začátku hrály finále opravdu velmi dobře, bohužel, myslím si, že ke konci jim došly síly,“ zakončila.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*