7. 10. 2014 Ženský florbal (0) KOMENTÁŘŮ

Kouč stříbrných Vítkovic Jiří Velecký: Holky ze sebe dostaly to nejlepší

 



Stříbrná medaile, kterou si z Poháru mistryň v Curychu přivezly vítkovické florbalistky, je historickým úspěchem českého ženského florbalu. Vítězky extraligy šokovaly a získaly si sympatie odborné veřejnosti. Do hodnocení turnaje se pustila kapitánka Hana Sládečková a kouč Jiří Velecký.

Do klání nejlepších klubů světa šly Vítkovice s novou kapitánkou, Andreu Pastuškovou nahradila Hana Sládečková. „Andy byla zraněná, nevěděla, jestli pojede, nebo ne, jestli bude hrát a rovněž kvůli komunikaci v angličtině,“ vysvětlila změnu odchovankyně opavského florbalu.

Nabízí se srovnání, co je pro „rytířky“ víc, jestli zlato ze Superfinále, nebo toto stříbro. „To je těžká otázka, Pohár mistryň je setkáním elitních týmů, takže by to mělo být výš. Nicméně si asi stále ještě neuvědomuju, co jsme dokázaly, pro mě je to zase krok o stupínek výše,“ vyložila Sládečková nějakých 8 hodin po utkání na rakousko–německých hranicích.

Všichni si uvědomují, jak důležitá taková mezinárodní zkušenost byla. „Už účast ve finále je pro nás úspěchem, navíc jsme se tam dostaly při našem prvním startu na turnaji. Bohužel finále už nebylo vyrovnané, ale tyto zápasy s kvalitními soupeři nám dají strašně moc,“ tušila reprezentační útočnice.

Ve stejném duchu mluví také hlavní kouč Jiří Velecký. „Jsme maximálně spokojeni, holky zúročily vše, na co jsme se připravovali. Obstály pod takovým tlakem soupeřek, který v lize nezažijí, a ještě se dokázaly prosazovat dopředu. Odměnou za to je historický úspěch,“ podotkl hlavní trenér.

Vítkovický lodivod rovněž hovořil o tom, jak kvalitní výkony musely jeho svěřenkyně na turnaji předvádět. „Co v extralize stačí na dobrý výkon, na této úrovni nestačí vůbec na nic, to je realita, se kterou je třeba pracovat. Protože takhle pracují v zahraničí a jen špičkové extraligové výkony nás k nim přiblíží,“ pochvaloval si novou zkušenost.

Ivana Šupáková, Laura Mertsalmi, Pohár mistryň 2014, finále

Lahůdkou pak bylo semifinále s Churem, ve kterém Vítkovice senzačně vyhrály. Přitom by se podle ohlasů raději utkaly o finále s SB-Pro. „Holky si možná myslely, podle utkání Chur – Pro, že Finky jsou o něco slabší. Ale oba celky jsou strašně kvalitní a chtěly jsme hrát kvalitní duel, což by oba soupeři splnili,“usmála se Hana Sládečková. „Kdo viděl zápas s Churem, ví, že jsme nebyly lepším týmem, ale dokázaly jsme se semknout a ubojovat to,“ libovala si.

Hlavní trenér měl o utkání s Churem jasno. „Mnohé hráčky ze sebe v rozhodujících chvílích dokázaly dostat to nejlepší, co jsem od nich kdy viděl a přesně tohle v utkání s Piranhou rozhodlo,“ vrátil se k semifinálové výhře. „Zvládly jsme to týmově, dělaly jsme sice chyby, to vidím i zpětně, máme toho moc co zlepšit, ale prostě jsme to dokázaly urvat. A to se taky počítá,“ přizvukovala turnajová kapitánka.

Finále už bylo nad síly party stratégů Veleckého, Dudeška a Veselého. „Ale holky odehrály 2 vynikající třetiny, za to klobouk dolů. Bohužel, ve 3. periodě jsme otevřeli hru a soupeř to potrestal. Rovněž se projevil časový program, kdy soupeř stál den, my sotva 12 hodin,“ hledal Velecký příčiny vysoké porážky.

Bude zajímavé sledovat, kterak se Vítkovice vyrovnají se „syndromem předčasného vrcholu sezony“ a dokáží se adaptovat zpět na ligovou soutěž. Zvládnout tento přechod je jedním z cílů, které si „rytířky“ před turnajem stanovily. „Nemáme s tím zkušenosti, nevíme, co to udělá, ale věřím, že do extraligy najedeme úplně normálně, jako by Pohár mistryň nebyl, že to na nás nepoznají a že to zvládneme,“ věřila Hana Sládečková.

Poslední slovo měl Jiří Velecký. „Mnohé nám asi bude docházet postupně, ale je to obrovský úspěch, který snad pomůže celému našemu ženskému florbalu,“ přál si šťastný kormidelník.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*