Gabriela Žůrková, Jana Christianová, Petra Nemravová. Zelenobílé barvy jsou momentálně jen jejich vzpomínkou.
14. 10. 2014 Extraliga žen (30) KOMENTÁŘŮ

Od začátku sezony nehrají. Co bude dál s Christianovou, Žůrkovou a Nemravovou?

 



Jana Christianová, Gabriela Žůrková a Petra Nemravová. Jedna z nejlepších světových gólmanek, nejproduktivnější hráčka extraligy minulých 2 sezon a obránkyně, která měla před sebou vyhlídky na stálejší místo v reprezentaci. Donedávna ještě spoluhráčky z Bohemians. Teď je spojuje jiný osud: od začátku ročníku byste je v zelenobílém dresu hledali marně. Všechny absolvovaly letní přípravu, jenže pár dní před startem nové sezony si to s dalším působením ve FbŠ rozmyslely. Proč?

Toho se přímo od nich vysvětlení nedočkáte, na otázky florbal.cz bez udání důvodu neodpověděly, i když to původně slíbily. V klubu skončily, na tréninky nechodí, následně byly vyřazeny z reprezentace. Už na začátku přípravy oznámily konec obránkyně národního týmu Nikola Černá a Karin Vavrečková a útočnice Andrea Satýnková. Posledně 2 jmenované nakonec pauzu zrušily a dohodly se do konce kalendářního roku na hostování v Jičíně.

Christianová, Žůrková a Nemravová jsou však jiný případ, s nimi trenérské duo Michal Jedlička a Zuzana Jelínková pro tento ročník počítalo. „Je to nepříjemné, absolvovaly s námi celou přípravu, ale co se dá dělat…“ poznamenává k oslabení svého týmu Jelínková. „V našem realizačním týmu jsme se jasně shodli na tom, že chceme pracovat jedině s hráčkami, které se chtějí zlepšovat, a na tom se nic nemění,“ podotýká na adresu svých 3 bývalých spolubojovnic, které zelenobílou loď opustily.

Svůj odchod Jelínkové vysvětlily mimo jiné časovým vytížením. „Stěžovaly si na vyhoření, na únavu, říkaly, že se chtějí víc věnovat práci a obecně svému osobnímu životu,“ přibližuje trenérka. Christianová o další kariéře přemýšlela už po minulé sezoně, nakonec se rozhodla jít dál. U ní se dá opotřebování i pochopit, harcovala se dlouho po Finsku, po Švýcarsku, už roky na ní leží velký díl zodpovědnosti za výsledky reprezentace… Další 2 však stojí teprve na začátku kariéry.

Jana Christianová už na své bývalé spoluhráčky v hale na Děkance shlíží jen z plakátu.

Jana Christianová už na své bývalé spoluhráčky v hale na Děkance shlíží jen z plakátu.

Jelínková říká, že nároky na tréninky jsou stejné jako v minulé sezoně, linie nastavená jejím parťákem Jedličkou se nemění. Stalo se tedy snad mezi dřívějšími spoluhráčkami něco osobního? „Nemyslím si, rozhodně bych za jejich odchodem nehledala osobní důvody,“ soudí Jelínková. „Možná pro ně i pro mě může být těžké vnímat mě v nové roli, ale právě díky tomu, že jsme bývalé spoluhráčky, bychom si situaci dokázaly vyříkat. Řekla jsem jim, že když budou cítit, že to z nějaké strany neklape, ať za mnou přijdou. To samé platilo o jakémkoliv jiném problému, všechno se dá řešit,“ líčí.

Co bude dál? To nikdo neví. Christianová, Žůrková i Nemravová se původně chtěly vydat po stejné cestě jako Vavrečková se Satýnkovou, jenže na rozdíl od nich mají v klubu platné smlouvy a vedení Bohemians je do Jičína neuvolnilo. Od té doby se nic nezměnilo, s Jelínkovou mluvily naposledy v září. Trenérka jim však dveře nezavírá. „Když přijdou s tím, že se chtějí vrátit, určitě s nimi o tom budeme chtít mluvit. Komunikace je u nás základ. Samozřejmě nelze, aby se někdo ukázal v polovině sezony a hned pokračoval po tréninkovém a zápasovém výpadku. Hráčky, které zůstaly, na sobě pracují a dřou, čehož si vážíme,“ říká.

Podobně komplikované to budou mít všechny s návratem do národního týmu, i když pro něj byla Christianová v minulých letech téměř nepostradatelná. Trenér Miroslav Janovský dal trojici čas do konce září, aby začala zase pracovat, poté ji musel ze svých plánů vyškrtnout. A není jasné, zda by zmíněné hráčky za svého působení ještě přijal zpět. „Chceme, aby to byl jasný signál pro ostatní. Ten, kdo neplní klubové a reprezentační povinnosti, nemá v národním týmu místo,“ zdůrazňuje.

Reprezentace a celý český florbal, které nemají výborných hráček na rozdávání, tak o další ne vlastní vinou přicházejí…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • Upadek napsal:

    A paní Jelínková si myslí, že pravý důvod již všem dávno není znám a dál bude šířit tyhle sebeklamy. V současnou chvíli se nejedná o vyhoření, ale o nechuť hrát pod taktovkou současného vedení družstva. Možná by nebylo od věci se na současnou situaci zeptat těch 3 hráček. Přijde mi to, jako takové „O nás bez nás“. Vedení Bohemians nikdy neuvede věci na pravou míru a bude jen „mlžit“. Ale na to jsme si už za tu dobu mohli zvyknout. Divím se, že mě to pořád dokáže rozčílit.

  • theshorty napsal:

    http://www.fbsbohemians.cz/clanek_2474_zuzana-jelinkova-je-novou-hlavni-trenerkou-zen

    „…Nechci úžasné obránce nebo hvězdné útočníky,…“ – to by si někdo mohl vyložit tak, že trenérka měla už dopředu jasno, že některé kvalitní hráčky nebudou hrát na její popud (nikoliv z důvodu vyhoření apod).

  • dany napsal:

    Vyveďte mě z omylu, ale já mám pocit, že se jich autor článku právě ptal na jejich pravé důvody, ale ony neodpověděly, jen dál mlží. Trenérka na rozdíl od nich rozhovor poskytla.

  • B.B napsal:

    Přesně tak souhlasím s Dany. Možná mě přijde divné, že dva měsice po…. co se k tomu hráčky rozhodly je tu nějaky článek. A ještě k tomu nějaký **trapný** příspěvek od: UPADEK. Pokuď si já dobře pamatuji tak nám od hráček nebyl sdělen žádný důvod. Jen se všude spekulovalo, že si chtěly dát od florbalu pauzu. Takže jestli UPADEK VÍ VÍC NEŽ HRÁČKY BOHEMIANS MŮŽE NÁM TO TADY NAPSAT. Krásný den 😀

  • Upadek napsal:

    B.B

    Možná se Vám zdá můj příspěvek trapný a úsměvný, ale jediný, kdo je tady trapný a k smíchu je vedení ženské složky FBŠ BOHEMIANS v čele se Zuzanou Jelínkovou. Netroufám si tvrdit, že vím více, než hráčky FBŠ BOHEMIANS, ale Vy evidentně nepatříte mezi ty, kteří by toužili po pravdě. Když si vzpomenu na „Bohemku“ v roce 2012, kdy se probojovala svojí týmovosti a dravostí do Superfinále a když se na ní podívám dnes, tak je mi smutno.

  • dany napsal:

    Aha, takže si to mám vykládat tak, že ty holky jsou ochotné pracovat dál (ať už jako hráčky, nebo třeba trenérky) jen pokud tým bude mít okamžitou reálnou šanci na superfinále, jinak je to nezajímá nebo co. To mi pak nejde do hlavy, proč chtěly jít do Jičína… Ze zkušenosti z poslední doby ze slabších týmů, kam jsem byla nevynuceně odejita, mohu říct, že je to rozhodně horší, než co je teď v Bohemce.
    Navíc když ty holky říkají/píšou samy, že se chtějí věnovat také práci a osobnímu životu, což je pochopitelné, tak jim snad nějaké momentální „polevení“ nemůže vadit, ne. To bych pak mohla klidně tvrdit i já, že se cítím být ukřivděná a nemohl by se mi nikdo divit. Mám ale to štěstí, že mě ten sport alidi kolem fakt baví.

  • Upadek napsal:

    Dany

    Tak to myšlené určitě nebylo.Jen ten tým byl na první pohled ve větší pohodě. Evidentně to OK není, ale to už s dostáváme někam jinam. Celá tahle aféra je obrázkem něčeho, co asi nepochopím. Mrzí mě, že by měl český florbal přijít o takové hráčky. Věřím, že holky ještě uvidíme hrát.

  • Ki napsal:

    Ve FBŠ s Jelínkovou v čele je prostě něco špatně. Mluví za to nejen to, že 9 hráček po sezóně tým opustilo, ale i to, že se ke svému odchodu poslední tři hráčky raději nechtěly vyjadřovat. Ani před svými spoluhráčkami – jak se píše v rozhovoru zde http://www.fbsbohemians.cz/clanek_2553_barbora-burdova-nasi-fanousci-me-zenou-vpred . S Bohemkou to začíná být vážně moc smutné.

  • kantor napsal:

    Za pozicemi, na které se jmenované hráčky dostaly a udržely se na nich, je cílevědomá práce, ke které je nikdo nemusel nutit, a jejich osobní vlastnosti. Citované vyjádření trenérky o dřině na jejich adresu zní poněkud úsměvně a bezradně. Principiální přístup vedení k uvolnění hráček do Jičína má jistě oporu ve smlouvách. Ale taky svědčí o tom, jak málo si váží práce, kterou už pro klub odvedly, i hráček samotných.

  • sportuzdar napsal:

    To, že se klub nechce vzdát svých smluvně zavázaných hráček a bývalých opor zároveň svědčí o tom, že si neváží jejich práce? Proč by to měl klub dělat? Proč by se měl nechat hráčkama vydírat a tančit podle toho, jak ony písknou?
    A o čem svědčí přístup hráček, které se z čista jasna seberou a ukončí své působení v týmu??? Pro mne to není nic než opovržení klubem a naprostá sobeckost vůči ostatním (dnes již bývalým) spoluhráčkám… Ať je zatím cokoliv, není možné, aby si hráčky myslely, že si kvůli nim klub sedne na zadek…
    Ve sportovní hierarchii není na prvním místě hráč, pak trenér a až poté klub… je to přesně naopak … hráči hrají pro klub a zájmy klubu jsou ty zámy, které jsou v kolektivních sportech na prvním místě…

    • kantor napsal:

      Zájmy hráček i klubu bývají stejné – je to úspěch a výhra. Jen by měla panovat shoda, jak se to dělá. Hráč není robot a trenér nebo klub nemají patent na rozum, i když mají poslední rozhodné slovo. Hráčky se nesebraly z čistajasna, ani nečekaly, že si před nimi někdo sedne na zadek. Kdyby nepočitaly s další sezónou v Bohemce, nešly by do přípravy na sezónu. Jenom neměly chtít být klubu věrné. Teď za to zaplatily.

  • fbk napsal:

    Tak to, že holky toho pro Bohemku udělaly dost je snad vidět ne. Nicméně nechápu, proč ve sportu, kde to všichni obětují svůj volný čas, finance a osobní život. Protože za to ani nic nemají, tak proč když se rozhodnou, že z nějakého důvodu v tom klubu nechtějí pokračovat, tak nemohou odejít, když se nedohodnou s vedením. Po nějaké době má snad každý krizi, kdy potřebuje znovu nakopnout nebo s tím skončit… Takhle místo hraní v méně ambiciozním týmu, kde by člověk třeba dostal chuť hrát za ambicioznější tým, musí na rok florbal opustit úplně ….

    • sportuzdar napsal:

      no vidím trochu rozdíl, jestli chuť hrát v jiném klubu řeším s klubem včas (tzn. před startem přípravy) nebo jesti ji celou absolvuji (včetně přípravných turnajů) a těsně před startem soutěže se „zabejčím“ že tu hrát nechci … Myslím, že kdyby to byl ten první případ, tak se k tomu Bohemka postaví jinak protože bude mít čas situaci vyřešit. Holky zkrátka nebraly ohled na to, co v Bohemce způsobí a tak teď Bohemka nebere ohled na to, že by rády hrály jinde…

      • soptik66 napsal:

        Je mi líto, ale Bohemka se k problému postavila dost ubohým způsobem ve stylu : vy za nás hrajete spoustu let, teď jste nám trochu zkomplikovaly život (jenom trochu, protože podle tvrzení trenérky stejně moc nemakaly pro tým) a protože takhle se to nedělá, my se vám za to pomstíme a odstavíme vás minimálně na rok. Navíc tady neřešíme podstatu problému a to je : PROČ je tolik hráček ochotných odejít z klubu, který reprezentovaly po dlouhou dobu ?

      • Ki napsal:

        A čím si tím neuvolněním hráček jako Bohemka pomohla? Holky za ní stejně nebudou hrát, takže jí komplikace zůstávají. Akorát teď Bohemka vypadá v očích ostatních jako klub, co se hráčkám mstí tím, že je raději nenechá sezónu hrát. V podstatě tím klub ubližuje jen sám sobě. Kdyby se atmosféra v týmu náhodou na příští sezónu dala do pořádku a hráčky se rozhodly za FBŠ dále hrát, nevím na jaké úrovni by byly jejich výkony roční pauze. Nebo se snad ve FBŠ bojí, že by zůstaly v Jičíně natrvalo…?

        • amater napsal:

          Dalším důvodem neuvolnění některých hráček jsou jistě nesmyslné dlouhodobé smlouvy a peníze ,se kterými nyní Florbalová škola s.r.o. a její majitel,prezident, počítá do svého rozpočtu.Tyto finanční částky fungují jistě v profesionálních sportech,ale zde jsou všichni amatéři a hrají z jiných důvodů a zdarma.Bylo by dobré od Čfbu se nad tím zamyslet.

  • Tyna napsal:

    Tak tohle mě baví. Je hezké jak jsou všichni chytří jen my nic nevíme. V Bohemce je to opravdu hrozné. Strašně tam trpíme. Vedení po nás dokonce chce abychom trénovaly. To je opravdu divné. V jiných klubech totiž netrénují.. Tohle je směšný. Je hezké jak se tu všichni ohání holkama, které skončily. Ty holky to řekly a nevypadají že mají problém. Od Zuzky se asi dalo očekávat že se její pozice změní. Trenér není spoluhráč. A pokud se tu někdo bude ohánět neúspěchy, tak by si měl uvědomit, že trenér z mladých holek za týden neudělá hvězdy, a když hvězdám nestojíme za to, aby podpořili tým, tak to bohužel lehké nebude.

  • Upadek napsal:

    Týny komentář je tak impertinentní, že na něj ani nejde napsat nic rozumného. Jestli je v „Bohemce“ víc takových „rozumbradů“, tak tu bude ještě veselo 😀

  • amater napsal:

    Tyna je jistě mladé ambiciozní děvče,snad i budoucí hvězda svého oblíbeného klubu,která za několik let až vyroste pozná,že všechno není tak růžové co si tenkrát v mládí myslela,přeji jí zatím všechno nejlepší a hodně úspěchu.

  • sportuzdar napsal:

    Upadek … a nepletes si „impertinentni“ a „irelevantni“??? Kazdopadne jako rozumbrada jsi se ted projevil(a) Ty… .) 🙂
    Kazdopadne souhlas s Tynou … cele to je o tom, ze se tri damy s nosanky nahoru rozhodly, ze ony jsou ty hvezdy a klub a ostatni spoluhracky si z nich mely sednout na zadek … ale to holky narazily. Jinak pokud jsem zaslechl spravne, tak uz od lonske sezony maji hracky v Bohemce nadstandardni podminky a rozhodne nic neplati.

    amater: presne jak pises…nic neni tak ruzove, jak vypada… takze ani ty 3 trucujici hracky nejsou tak nevinne, jak to vypada…

    • soptik66 napsal:

      Zajímavé ovšem je, že těch „nosánků nahoru“, které se rozhodly odejít, je přece jen trochu víc než tři… ! Když pomineme důvody odchodu jednotlivých hráček, je tu ještě postoj klubu. Z logiky věci by vyplývalo, že pokud za můj klub někdo nechce hrát, tím, že mu budu bránit v odchodu, nic nezískám. A pokud mu budu ty nepříjemnosti navíc ještě protahovat, šance na jeho návrat zpět se rovná definitivní nule. Kdybych byl jako šéf dostatečně předvídavý, spočítám si, že až se holky nabaží méně kvalitních zápasů s horším týmem, rády se vrátí zpět a můžeme pokračovat dál. Všechno by proběhlo hladce, tiše, nenápadně a bez emocí na obou stranách (Vzorem budiž téměř ukázkový exodus hráček Herbadentu po letošním nevydařeném konci sezony).Ale nyní, si takový scénář nedovedu dost dobře představit. Provinění hráček tím, že pocítily touhu k odchodu až v září je neoddiskutovatelné, ale reakci klubu pokládám za neadekvátní a ukřivděnou mnohem víc.

  • sportuzdar napsal:

    Porad se zapomina na to, ze ve florbale uz jsou bezne smlouvy s hraci. Kluby si tim chrani svou investici – financni i casovou. Hrac ci hracka, kteri maji s klubem platnou smlouvu, maji vuci klubu i urcite povinnosti ze smlouvy pramenici. Pokud tyto povinnosti neplni, ma klub pravo zakrocit. A v tomto pripade mam nejak pocit, ze za tim je vic nez ‚chtit si odpocinout‘ od vrcholoveho florbalu ze strany holek (mozna ctu mezi radky spatne, ale doporucuji rozhovor s Christianovou a pasaz o vyhozeni jejich spoluhracek).

    • soptik66 napsal:

      Nemůžu si pomoct, ale pitváme se tady ve věcech dle mého mínění nepodstatných. Některé hráčky se rozhodly odejít – berme to jako fakt. Že si nevybraly nejvhodnější dobu tady taky nikdo nezpochybňuje. Že nemohly čekat stoprocentní pochopení ze strany klubu taky chápu. Ale zablokovat jim možnost hrát jinde, když chtěly pouze hostovat a pak se vrátit, mi přijde jako trest zcela neadekvátní jejich „provinění“. Pokud mě paměť neklame, Kafka si taky byl na rok „odfrknout“ ve FBŠ, aby se pak zase v plné parádě vrátil do Tatranu.

  • Upadek napsal:

    Sportuzdar: Uznávám, že užívání cizích termitů je velké rizoto, ale o omyl nejde. Slovo „impertinentní“, „irelevantní“ i „servilní“ lze použít. A k rozhovoru s Christianovou…do odpovědi byla evidentně natlačena a vyjadřovat se k ní příliš nechtěla, takže asi čtete mezi řádky :-).

    Nicméně mi přijde, že se vzdalujeme od jádra věci a tím jest: český florbal přichází o tři výborné mladé hráčky (nepočítám řadu hráček, které ukončily působení již dříve, protože bychom zase utíkali od tématu). Snad to neskončí jen u komentářů pod článkem a někdo učiní kroky k vyřešení této situace (ČFBU?). Zároveň si nemyslím, že by Bohemians přišla o peníze a čas vložený do hráček, protože by se jednalo jen o hostování, takže tento důvod je opravdu…irelevantní.

  • sportuzdar napsal:

    vztah klub – hracka by mela resit CFbU?? :))) To je jako kdyby fotbalova asociace mela resit, proc Slavie preradila Gecova do b-tymu, proc to same udelal Liberec s Rajnochem, proc sveho casu vyradila Sparta z kadru Simaka atd. Tady neni nic co by mela resit unie.

    A jeste posledni dodatek … asi to neni jen o tom, že klub je nechce uvolnit viz. odkaz na slova v clanku nad touto diskusi: „Trenér Miroslav Janovský dal trojici čas do konce září, aby začala zase pracovat, poté ji musel ze svých plánů vyškrtnout.“.

    • soptik66 napsal:

      Ano, vztah klub-hráčka by měla pomoci urovnat ČFBU, prostě proto, že to je i v jejím zájmu.Pokud se zainteresované strany nejsou schopny dohodnout, měla by pomoci. Stejně jako vztah zaměstnanec-zaměstnavatel se dá řešit např. soudní cestou, měla by i ve florbalu existovat instituce, která bude podobné spory posuzovat. Protože zájem všech stran by měl být totožný : kvalitní hráčky mají hrát, protože hádkami se medaile zatím stále ještě nezískávají. Kdyby vedení FBŠ myslelo hlavou, mohlo stanovit nějakou jinou formu trestu za to, že je holky opustily před sezonou. Takhle je otázka, kdo trucuje víc – hráčky nebo klub ?

      • sportuzdar napsal:

        :DDD tenhle nazor mi trochu pripomina heslo „socialni jistoty vsem … i tem co nechteji pracovat“ … 😀
        tak znovu … holky netrenuji … tim padem neplni smluvni povinnosti … navic se rozhodly odejit jinam … klub je pustit nemusi nebo za ne muze pozadovat adekvatni odstupne … proc by to melo byt jinak? proc by mel se mel klub nechat vydirat sebevetsi hvezdou?
        chapu, ze zde nejspis pisou asi kamaradky tech holek a lide, co jim fandi, na druhou stranu i vztah klubu a sportovce ma urcita pravidla a klub by se sebou nemel nechat zametat … jde zkratka o princip

        • sportuzdar napsal:

          jo a mimochodem … zajimalo by mne, jakou jinou formou trestu by FBS melo zvolit? :)) Pokuty nic neresi nebot pokud hracka nedava zadnou financni zalohu na sezonu, tak to neni z ceho strhnout a tim padem je to v podstate nevymahatelne… a co pak? jake jsou dalsi moznosti?

        • soptik66 napsal:

          Tak tedy ještě jednou : holky nikam odejít nechtěly – podle svých vlastních slov chtěly jít na hostování (tedy se souhlasem klubu) a jejich důvody pro tuto chvíli ponechme stranou. Jestliže měly snahu se s vedením dohodnout (i když bylo před sezonou), vidím v jejich počínání víc smyslu než v reakci vedení klubu. Taky jsem pro respektování pravidel, ale tady se nebavíme o pravidlech nebo smluvních povinnostech, ale o chování zúčastněných při řešení problému, který nastal. Holky udělaly chybu v načasování svého odchodu, samy to přiznávají a kdyby je klub uvolnil na hostování, mohlo být už všechno vyřešené a za rok jsme se mohli opět radovat z kompletního týmu. Vždyť jsou stále ještě jeho součástí. Situace však došla až příliš daleko a proto stále tvrdím, že reakce klubu byla neuvážená a zbrklá.

          Připadá mi, že se tato diskuze už nemá kam dál posunout a proto v ní už pokračovat nebudu. Uzavírám svoje příspěvky přesvědčením, že šance na dohodu tady v prvopočátku určitě byla, holky se domluvit určitě chtěly, když měly v plánu se i vrátit a takovou odpověď vedení FBŠ určitě nečekaly. Myslím si, že jejich chuť na chvíli si od FBŠ odpočinout je lidsky pochopitelná i když nešikovně provedená. Doufám, že v budoucnu si obě strany budou schopny normálně sednout k jednomu stolu a v klidu a ke vzájemné spokojenosti si vše vyříkat.

  • sportuzdar napsal:

    ano, máš pravdu, tato diskuse se nemá kam dál posunout … možná jen si uvědomit, že odejít na hostování či přestup má z pohledu klubu pro tuto sezonu stejný efekt… hráčky nebudou k dispozici … je to jen jiná administrativa a existuje pouze možnost(!) nikoliv však jistota, že příští sezonu budou holky ochotné ve FBŠ hrát…
    každopádně šance na dohodut je vždycky, jen je otázka, jak k tomu v tuto chvíli přistoupí tým (spoluhráčky a trenéři) – to je totiž 3 velmi důležitý hráč v této „vydařené“ hře
    dobrou

Napsat komentář

*