3. 11. 2014 Reprezentace žen (2) KOMENTÁŘŮ

Elitní útočnice proti sobě. Jak si vedly Tereza Urbánková a Elina Kujala?

 



Obě patřily na turnaji Euro Floorball Tour v Praze k nejzkušenějším útočnicím svých národních týmů. Turnaj sice odehrály na rozdílných postech, nicméně ve vzájemném duelu se na hřišti pravidelně potkávaly a bojovaly o každý centimetr mezi mantinely. Jak vyznělo srovnání Terezy Urbánkové a Eliny Kujala z utkání Česka proti Finsku?

Do zápasu šly obě po rozdílném průběhu, Urbánková patřila tradičně k oporám, zato Kujala sestavou rotovala a někdy také zůstala mimo ni. „Neřeším to, mě baví hrát florbal a jestli hraji hodně, nebo málo, v 1. nebo ve 3. formaci, to mě nezajímá, na tom nesejde, tým je důležitý,“ mávla rukou.

Obě spojuje ještě jedna věc: ve své formaci měly stálou parťačku. Urbánková dostala na hrot bývalou spoluhráčku s Herbadentu, Elišku Krupnovou. „Nevím, jestli to je přímo konexe z Herbadentu, ale myslím si, že si na hřišti vyhovujeme,“ hodnotí spolupráci Urbánková s tím, že často jedna přesně ví, co bude dělat druhá. „Eliška má navíc vynikající přehled na brankovišti a často mé střely pohotově doráží, což je super,“ chválí univerzálku, která je schopná naskočit také v obraně.

Kujale zase tradičně dělá garde její dvojče Karoliina. „Největší výhodou je to, že mě to s ní prostě baví. Ráda s Karoliinou hraju, nastupujeme spolu také v klubu a rozumíme si,“ usmála se, i když výsledek (4:5sn) jí příliš radosti neudělal. „Měly jsme šance, které jsme nedaly, Češky ano. Ukázalo nám to, jak na tom jsme a co musíme za rok zlepšit,“ hodnotila.

Utkání rozehrála Urbánková v první formaci, Kujala ve druhé, nicméně brzy došlo k tomu, že finská rotace byla o formaci napřed, a tak ve větší polovině střídání hrály proti sobě, navíc jako sobě nejbližší hráčky.

Česká útočnice si navíc ještě přidávala za Krupnovou buly. „Není v tom záměr, prostě to je, pokud Eliška někdy na vhazování chce, samozřejmě se vyměníme. Ale je to spíš zvyk, že chodím já,“ popisuje Urbánková.

Obě sledované forvardky proti sobě hrály také ve finských přesilovkách, kdy Urbánková často bránila také druhou přesilovkovou formaci s Kujalou na hřišti.

Co se statistik týče, reflektují průběh hry: Češky plnily především defenzivní povinnosti a Kujala tak například nepodstoupila takový počet soubojů o míček, na druhé straně je třeba patrný rozdíl v poměru úspěšných a neúspěšných přihrávek nebo statistika účasti na hřišti při gólech.

Urbánková ale nakonec ve srovnání vítězí především proto, že utkání rozhodla proměněným nájezdem, kdežto Kujala ve svém posledním střídání sice měla gól a tím také výhru Finska na florbalce, ale jednou trefila Ratajovou a podruhé byla proti připravená Kubíčková.

Euro Floorball Tour 2014 -  CZE vs FIN

Činnost

Tereza Urbánková

Elina Kujala

Branky

1

0

Asistence

1

1

Trestné minuty

0

0

+ / –

-2

0

Počet střídaní (po třetinách)

38 (12 – 12 – 14)

33 (13 – 9 – 11)

Střely celkem

2

8

Střely mezi tyče

2

4

Střely mimo tyče

0

1

Zablokované střely

0

3

Úspěšné přihrávky

20

16

Zkažené přihrávky

6

3

Vyhrané souboje

6

4

Prohrané souboje

5

5

Získané míčky

7

4

Ztracené míčky

4

2

Faulovala

2

1

Faulována

1

2

 

Foto: Martin Flousek – xflorbal.cz


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*