Vysmátý Jan Barák
3. 11. 2014 Superliga (6) KOMENTÁŘŮ

Překvapilo mě, že první nula přišla tak brzy, říká srandista Jan Barák

 



Trvalo to 7 kol, než některý z gólmanů vychytal v mužské extralize nulu. Čisté konto Jana Baráka znamenalo hned dvojnásobnou premiéru. Šlo totiž o vůbec první shutout populárního gólmana v nejvyšší soutěži!

Chodovský patriot působí v extralize už mnoho sezon a po celou dobu patří k nejlepším gólmanům soutěže. Spoustu fanoušků tak informace, že se jedná o jeho první nulu v seniorské kariéře, překvapila. „Mě spíš překvapilo, že přišla tak brzy. Zraju jako víno, takže jsem ji čekal, až budu pořádně zaprášený. Přibližně v sezoně 2017/2018, ideálně v Superfinále,“ říká známý srandista. Čekání však ukončil už 28. října, v 7. ligovém kole.

Na den výročí samostatného Československa vynuloval střelce Sparty. Souboj Davida s Goliášem tak skončil narozdíl od biblické předlohy lépe pro více než dvoumetrového gólmana, téměř o 40 cm menší tahoun sparťanského útoku Ondřej Svatoš, ani jeho spoluhráči na Baráka recept nenašli.

Šlo ale o vůbec nejvydařenější zápas chodovského obra v kariéře? „Sportovní psycholožka mi zakázala ohlížet se do minulosti, takže nemohu srovnávat,“ žertuje. „Ale rozhodně to byl nejvydařenější zápas v této sezoně. Na šestý pokus už bylo načase,“ glosuje gólman.

Po jeho nevýrazných výkonech v prvních 5 kolech to vypadalo, že se na pozici jedničky přesune taktéž Martin Zich, který zvládl vítězně utkání s Pardubicemi. Nakonec však 204 cm vysoký strážce chodovské branky znovu dostal důvěru a odvděčil se za ni náramně.

„Začátek nebyl zrovna Arci, jak říká můj spoluhráč Tom Ondrušek,“ přiznává. „Ale máme nové hráče, chce to čas. Je důležité, že jsme posledních 5 utkání poctivě oddřeli, což by měl být v éře po Matesovi základní stavební kámen našeho výkonu,“ připomíná letní odchod dlouholetého lídra Matěje Jendrišáka.

Za svůj počin bude muset chodovská legenda určitě zaplatit nějaký obnos do klubové pokladny. „Ještě jsme se definitivně nedohodli, lítá to mezi symbolickou stokorunou a tzv. Masarykem, tedy 5 tisíci. Ale snad kluci vezmou v potaz, že pracuji v nepříliš dobře placeném odvětví sportovní žurnalistiky a nezruinují mě,“ doufá absolvent Fakulty Sociálních Věd Univerzity Karlovy.

Nepřemýšlí tedy stále ještě mladý gólman o nějakém lukrativnějším zahraničním angažmá? „V zahraničí nás s přítelkyní lákají pouze dovolenkové destinace. Angažmá určitě ne, období na to jsem promeškal. Mé pracovní vazby v Česku jsou nyní už příliš silné,“ říká.

Barák v současnosti stále bojuje o nominaci na blízké Mistrovství světa, spolu s ním se o 2 místa na soupisce perou ještě David Rytych a Tomáš Kafka. A „zavřené dveře“ si z Chodova přenesl i do národního týmu. Spolu s Rytychem v neděli společně vychytali první nulu v historii národního týmu v zápase se soupeřem z elitní čtyřky.

Zda si nejvyšší florbalový gólman na světě zachytá i na šampionátu, o tom se teprve rozhodne. Prvním čistým kontem ve své kariéře ale jistě udělal reprezentačním trenérům radost. A možná jim i připravil dilema.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*