Hanka Lacková v hledišti na utkání české reprezentace. Foto: Flickr Český Florbal
4. 11. 2014 Reprezentace žen (1) KOMENTÁŘŮ

Lacková má prozatím s florbalem utrum. Propadla se jí klenba chodidel

 



Tolik se třásla na to, že si konečně po dlouhé době zahraje před českými fanoušky. Útočnice švýcarského Churu Hanka Lacková ale nakonec musela start na pražském EFT oželet. Doktor jí totiž týden před turnajem florbal zakázal. Lacková má problémy s klenbou chodidel a šlachami v něm a to takové, že ji prý bolí i běžná chůze.

Nepříjemné potíže ji provázely už od začátku minulé sezony. „Vždycky jsem to chvíli cítila, pak to bylo zase dobré. Nic jsem s tím nedělala, pak to začalo bolet trochu víc. A při jednom zápase jsem špatně stoupla, měla jsem pocit, že se mi něco v chodidle natáhlo, a tím to začalo,“ popisuje legionářka.

Bolest už byla taková, že ono utkání ani nemohla dohrát, na nedávném Poháru mistryň válčila v barvách Piranhy pod tlumícími prášky. „Řekla jsem, že půjdu hrát, že je to jen bolest, že ji přejdu jako všechno. Ale pak už to prostě nešlo. Fyzioterapeut i trenérka mi řekli, ať si zajdu k doktorovi, a ten mi zakázal florbal, běhání, cokoliv…“ vykládá.

Bohužel pro ni k tomu došlo týden před EFT, takže svůj start musela narychlo odříct. „Fakt jsem se těšila na to, že si zahraju před domácím publikem, taky rodina se na mě chtěla podívat,“ mrzí ji. A speciálně se nemohla dočkat toho, že zase bude v národním týmu. „Nejsem tu často, s holkama nemůžu být na každém soustředění. Ten tým je super, atmosféra se mi líbí. Hrozně mě to naštvalo…“ posteskne si. I kvůli tomu zvažovala, že by to přece jen zkusila, jenže trenérka jí rozumně promluvila do duše. „Říkala, že je to samozřejmě na mě, ale že si myslí, že to nemá cenu, že bych stejně neodvedla to, co bych mohla.“

Poslední zápasy ve švýcarské lize už Lackovou šetřila, česká kanonýrka nakonec ani netrénovala. Bolí ji i samotná chůze, i to, když má nohy v klidu… „Ale jak teď mám už 2 týdny pauzu a zkouším v botách ty speciální vložky, už je to trochu lepší. I když pauzu jsem měla i předtím a vždycky, když jsem začala hrát, se bolest vrátila. Teď ani nevím, jestli si mám dát delší pauzu, jestli se ta propadlá klenba úplně doléčí…“ přemítá.

Čili – doba návratu na hřiště je nejistá. Lackovou může utěšovat příklad reprezentační spoluhráčky (momentálně rovněž zraněné) Gabriely Tožičkové. Když ji před lety začala trápit záda, ortoped jí také předepsal speciálně tvarované vložky do bot. Od té doby je nosí a problémy ustoupily. Za svým známým tak nasměrovala i Lackovou. „Říkal, že by speciální vložky do bot měli nosit všichni lidi, aby se vyhýbali těmto problémům, že pomáhají klenbě. Jsou jiné než ty běžné, vyvyšují nohu, aby se její klenba nepropadávala,“ líčí Lacková.

Dostala je nejen do sálovek, ale i do běžných bot, od čtvrtka tak chodí zdravěji. Protože byla v Česku jenom na pár dní, musel se celý proces výroby zdravotní pomůcky urychlit. „Normálně to dělá po delší pauze od vyšetření. Nejdřív se v nich musí chodit a podle toho, jak jsou vyšlapané, je ještě upraví. Tím, že jsem tu neměla tolik času, rychle se na to kouknul, podložil to, a je to výborný,“ pochvaluje si.

Stav jejích nohou zkontrolovaly na čtvrtečním tréninku i fyzioterapeutky národního týmu. V neděli jí pak ještě citlivé místo zatejpovaly. To byl Lackové jediný kontakt s týmem. „Přála jsem si s holkama být, ale nechtěla jsem je rušit na hotelu. A na tribunu za ně jsem se nedostala, neměla jsem žádnou kartu, se kterou by mě tam pustili… Tak jsem se aspoň dívala, jak jim to šlo,“ usměje se zklamaně.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*