Jičínská družina se dočkala prvních bodů v 7. zápase po návratu do extraligy.
9. 11. 2014 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Jičín se raduje z extraligové výhry po více než 8 letech, odnesla to Ostrava

 



Šťastná sedmička. Alespoň pro hráčky Jičína, které se v tolikátém zápase extraligové sezony dočkaly svého premiérového vítězství po návratu do nejvyšší soutěže. A zisk 3 bodů je rázem katapultoval z poslední příčky na 9. místo, jedno za pozice pro play off. Pro něj se už krystalizuje po těsném úspěchu Olomouce na hřišti ELITE zřejmá šestice.

Nejvíc radosti zavládlo po tomto víkendu ve městě pohádek. Domácí FBK celkem 3x přišlo o vedení, ale když mu jej Lucie Kloutvorová získala počtvrté, už jej nepustil. Pak také díky podpoře 150 diváků přežil za stavu 5:4 oslabení a následně pečetil první zisk trefou do prázdné branky.

Po 8,5 letech a fotbalovém výsledku 1:0 se Svitavami se klub opět dočkal extraligové radosti. Zároveň je to jeho nejvyšší výhra v nejvyšší soutěži, díky výši skóre je vymazáno dosavadní maximum 5:3 nad Vítkovicemi z roku 2005. Přispěla k tomu 2 trefami posila z Bohemians Andrea Satýnková, její tým zdvojnásobil svůj dosavadní nejvyšší počet vstřelených branek v sezoně.

Kouči ostravského FBC Jakubu Robenkovi došla trpělivost. „Přestože jsme věděli, co nás čeká, utkání jsme nezvládli. Individuální výkony některých hráček bohužel nejsou adekvátní současné kvalitě extraligy. Buď to se to změní, nebo budou muset přijít změny,“ pohrozil jasně.

Největším překvapením sezony je Olomouc, která neprohrála už 4 kola. Po bodu z Liberce veze z ELITE dokonce 3 a na poražený tým zvýšila v tabulce náskok na 5 bodů, přičemž má k dobru ještě zápas na hřišti FBC Ostrava. Pražský celek, jehož vedení před sezonou mluvilo o ataku umístění v první čtyřce, po 40 minutách prohrával 1:6! Olomouci náskok 2 přihrávkami pomohla získat i Alice Pavlíková, která si na duel odskočila z Prague Masters, které dnes vyhrála s Vítkovicemi.

ELITE se vzepjalo a především díky Veronice Zittové (v utkání 2+2) snížilo v poslední části na 5:6. K jeho smůle však završila své smolné vystoupení slovenská obránkyně Miroslava Kadučáková, jež si předtím dala vlastní gól. Po kontaktní brance nešťastně trefila Simonu Kabelákovou florbalkou do hlavy a dostala 5minutový trest. I ve 4 mohlo ELITE vyrovnat, ale proti byla tyčka. „Je velice smutné, že až po důrazném vysvětlování o 2. přestávce začnou hráčky ve 3. třetině hrát. Olomouc předvedla velice dobrý výkon,“ konstatoval zkroušeně kouč ELITE Stanislav Richter.

Jen bod před Olomoucí se drží Liberec, který si doma poradil s Tatranem 6:3. Hattrickem se o to přičinila útočnice Crazy girls Michaela Mlejnková. „Tatran nás ke konci docela potrápil, ale holky nakonec ještě zapnuly a daly gól na 6:3. O výsledku tak bylo pár vteřin před koncem rozhodnuto,“ potěšilo trenérku severočeského týmu Lenku Bartošovou.

Na 4. místo kleslo po porážce 7:11 ve šlágru kola s Chodovem FbŠ. Tým z Jižního Města popáté v sezoně nastřílel víc než 10 branek a tentokrát se nezastavil ani před Bohemians. V premiéře seniorské nejvyšší soutěže v hale Jedenáctka sice ztratil vedení 3:0, ale další komplikace už nepřipustil a hráčky Bohemians začaly výrazněji snižovat až za stavu 4:11.

Trenérku Chodova Michaelu Marešovou, která je na týdenní stáži ve švédském Pixbu, zastoupil šéftrenér klubu a kouč mužské reprezentace Radim Cepek a radost mu dělala především Zuzana Tučková, která se blýskla 4 góly a asistencí. „Padlo spoustu hezkých gólů po hezkých kombinacích, takže se zápas musel líbit. Zbytečně jsme hráli místy velice zbrkle a byli jsme uspokojeni výsledkem. Díky holkám, že když začaly bojovat, ukázaly, že jsou o třídu lepší,“ uvedl.

Obránkyně Herbadentu Alexandra Ferencová na výletě před brankou Vinohrad. Foto: Otakar Prášek.

Obránkyně Herbadentu Alexandra Ferencová na výletě před brankou Vinohrad. Foto: Otakar Prášek.

Ještě víc gólů nastřílel Herbadent, který je po demolici Vinohrad 14:2 o bod za vedoucím Chodovem. Proti týmu vedeném bývalou oporou Herbadentu Magdalenou Kotíkovou se činila především Barbora Sádková, jež se podepsala po více než třetinu gólů (3+2). Zajímavé je, že se během zápasu vystřídaly na hřišti všechny 4 brankářky. Avšak zatímco Iveta Máčilová a Anna Kutnarová čelily každá za polovinu utkání 22 (resp. 20) střelám, na Karolínu Červovou šlo za 40 minut 8 míčků a na Zdislavu Pilařovou v závěrečné třetině jen 2.

V brance Vítkovic se z dvojice reprezentačních gólmanek objevila Hana Ranochová a zprvu se nestačila divit. Za chybující obranou kapitulovala během úvodních 8 minut 3x. Ovšem mistryně skóre ještě do první pauzy otočily na 5:3 a dál zápas pokračoval podle očekávaného scénáře. Skóre se zastavilo na rozdílu 9:4. V 10. minutě jsme zjistili, že už hrajeme, od té doby již náš výkon vypadal slušně,“ poznamenal trenér Vítkovic Jiří Velecký.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*