Radim Cepek. Foto: x.florbal.cz, Martin Flousek Radim Cepek. Foto: x.florbal.cz, Martin Flousek
16. 11. 2014 Reprezentace - Muži (4) KOMENTÁŘŮ

Velký přehled! Kdo pojede na mistrovství světa? A kdo má ještě šanci?

 



Už zítra oznámí trenéři národního týmu nominaci pro mistrovství světa. Dvacítka hráčů odjede na začátku prosince do Göteborgu napravit nejhorší výsledek českého florbalu historie. Kdo budou oni vyvolení? A jaké šance má 30 hráčů širšího výběru na nominaci?

Jasno je zřejmě o 16 hráčích, zbylá 4 místa jsou otazníkem. Radim Cepek a Zdeněk Skružný museli zvolit nejlepší řešení pro 7. obránce. Zda jím bude Petr Heřmanský, Martin Pražan, Jakub Hubálek nebo Jan Řehoř, bude jasno v pondělí.

Stejně tak jsou fanoušci českého týmu zvědaví, jestli se vrátí do týmu Milan Fridrich a zda dostane pozvánku třeba i mladík Radek Valeš.

A brankáři? Bude Tomáš Kafka jedničkou, nebo se do Göteborgu vypraví duo Barák – Rytych?

Tady je mínění florbal.cz:

Brankáři:
Tomáš Kafka (Tatran) 100%
Na MS pojede poosmé. Debutoval v roce 2000 a od té doby ani jednou nechyběl. A i tentokrát je pro Radima Cepka a Zdeňka Skružného jasnou volbou. Důvod? Zkušenosti, stálá forma a hlavně respekt. Kafka je lídr a dokáže se perfektně připravit. Co na tom, že je mu už 35 let. Finsko také potřebuje Miku Kohonena…

kafka (2)

Jan Barák (Chodov) 59%
Chodovský dlouhán si říká o nominaci čím dál hlasitěji. V reprezentaci se stal stálicí, je zván na většinu akcí a poslední dobou se mu daří i v extralize, kde ochutnal pocit svého prvního čistého konta. Na Jižním Městě na něj spoléhají a v národním týmu by jistě byl schopný přijmout i pozici dvojky.

David Rytych (Mladá Boleslav) 40%
Bude to znít jako paradox, ale k nominaci nemusí stačit ani Rytychovo historické vítězství nad Švédy. Ambiciózní gólman se zkušenostmi z Finska a Švédska se pomalu zabydlel v Mladé Boleslavi, kde si užívá maximální důvěry. Ale šanci na nominaci snižuje mnohdy silná kritika od trenéra Radima Cepka.

Radovan Michajlovič (Otrokovice) 1%
Pro gólmana otrokovických Panterů je obrovským oceněním už jen nominace do 30tičlenného širšího výběru. Muž, který je jednou z nových hvězd extraligy, se ale do Göteborgu podívá jen v případě, že by se zranili 2 ze zbývajících brankářů.

Obránci:
Patrik Suchánek (Dalen, Švédsko) 100 %
Bez drobného ofenzivního beka s ryšavými vlasy si nedokážou sestavu představit trenéři Dalenu, ani české reprezentace. Byl v poslední době u všeho důležitého včetně kvalifikace, památné výhry nad Švédy nebo posledního EFT ve Finsku. Na MS pravděpodobně opět opráší exvítkovickou souhru s Janem Jelínkem.

Tomáš Sýkora (Chodov) 100 %
Odchovanec Havlíčkova Brodu je největší oporou zadních řad Chodova, s Martinem Pražanem tvoří jeden z nejlepších obranných párů v extralize. V posledních kolech se ale velmi dobře předvedl i v útoku, místo v nominaci na MS by ho tím pádem nemělo minout.

Jan Jelínek (Mladá Boleslav) 00 %
Kapitán národního týmu zažívá po přestupu do Mladé Boleslavi lehký ústup ze slávy, i tak ale právě na něm bude stát reprezentační obrana. Nabízejí se 2 varianty využití. Dlouhou dobu v reprezentaci podporuje chodovskou řadu a sehrál se na beku s Tomášem Sýkorou. Možná je ale i varianta sestavy s dalšími bývalými vítkovickými hráči.

Michal Podhráský (TPS Turku, Finsko) 100 %
Bratr chodovského trenéra Davida vyrostl v Tatranu v ofenzivního beka světové úrovně. Klíčovým hráčem je i ve svém novém působišti, finském TPS Turku. A neméně důležitou úlohu bude plnit také v Göteborgu.

Marek Deutsch (Tatran) 100 %
Kapitán Tatranu bude v 27 letech nejzkušenějším obráncem českého týmu. Pro jeho trenéry je hlavně jistotou a mužem, který hraje stabilně a nedělá chyby. Má za sebou vedle spousty reprezentačních startů i víc než 100 utkání v play off české extraligy. Nastupovat by měl ve dvojici se svým bývalým spoluhráčem Michalem Podhráským.

Marek Deutsch. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek

Marek Deutsch. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek

Lukáš Veltšmíd (Vítkovice) 100 %
Předloňský Superhero může hrát v obraně i v útoku, i když momentálně radši touží hrát na místě zadáka. Ve Vítkovicích má ale nyní místo vepředu, kde mu to sedí o poznání méně a v poslední době zrovna nezáří. Přesto ho letenka do Švédska zřejmě nemine. Může se ale stát, že skončí na nepopulárním místě 7. obránce, když se Jan Jelínek přesune do vítkovické formace k Patriku Suchánkovi.

Martin Pražan (Chodov) 40%
Překvapení? Pro mnohé ano, vždyť Pražan nepatří mezi nejvýraznější tváře. Ale hraje za Chodov a sehrál se s elitní formací Ondrušek – Mikeš – Sýkora. I proto si ho Radim Cepek vytáhl a otestoval. Mladý bek může nabrat zkušenosti a v případě nouze zaskočit právě do „chodovské“ formace. Tato varianta se nabízí, pokud by trenéři nechali hrát Jana Jelínka ve vítkovické pětce.

Petr Heřmanský (Tatran) 35%
Střešovická spolehlivost. Za poslední 3 roky udělal urostlý bek Tatranu fantastický pokrok. Ne nadarmo hraje v první pětce svého klubu, dostal šanci i na EFT v České Lípě a byl u vítězství Čechů nad Švédy. Jeho devízou je hra bez chyb a důraz. Má šanci? Rozhodně. Byla by to sázka na jistotu.

Jan Řehoř (Tatran) 24%
Mladá kometa a jeden z nejrychlejších hráčů ligy se v širší nominaci objevil možná překvapivě. Trenéři zkoušeli několik jiných beků, kteří nakonec zůstali mimo širší kádr. Řehoře limitovaly zdravotní problémy, ale poslední měsíc už hraje. Pokud však bude vybrán mezi sedmičku beků, bude to opravdu překvapení.

Jakub Hubálek (Vítkovice) 1%
O vítkovickém zadákovi se dá říct, že je možná nejlepším ofenzivním bekem extraligy. Když se Hubálkovi daří, Vítkovice dávají góly. Mnozí si pamatují jeho sólo a nezištný pas na Lukáše Veltšmída v posledním Superfinále, který rozhodl o titulu mistra. Jenže na MS asi nepojede. Trenéři sázejí na jiné pojetí hry, Hubálka skoro nezvali na reprezentační akce a ve 30tičlenné nominaci se objevil vlastně překvapivě. Šanci může mít jen v tom případě, že by se někdo zranil.

Útočníci:
Matěj Jendrišák (Linköping, Švédsko) 100%
Skvělé zprávy ze Švédska. Matěj Jendrišák hraje v životní formě, prosadil se v tamní Superlize a jeho tým dokonce vede tabulku! Český centr si získal obrovský respekt a je z něj lídr. Pro reprezentaci je jednoznačnou jistotou a bonusem je jeho obrovská síla v prostoru před brankou.

Ondřej Mikeš (Chodov) 100%
Mozek chodovské elitní řady se stal pro reprezentaci nepostradatelným. Skvěle funguje souhra se střelcem Ondruškem a Mikeš je poctivý i při hře dozadu. Na poslední akci si přivodil zranění a měsíc před MS ho léčí doktoři. Dá se ale dohromady a v konečné nominaci chybět nebude.

Ondřej Mikeš. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz

Ondřej Mikeš. Foto: Martin Flousek, xflorbal.cz

Tomáš Sladký (Chur, Švýcarsko) 100%
Stálice, srdcař, bojovník… Exvítkovický cestovatel letos zakotvil ve švýcarském Churu a udržuje si stálou formu. V národním týmu se opět vrátí mezi své bývalé spoluhráče z Dubiny. Střílení gólů sice pomalu přenechává jiným, ale je týmovým hráčem a i když si užívá statusu hvězdy, umí černou práci a hru dozadu. Během několika let vyrostl v reprezentaci v jednu z výrazných postav.

Jan Natov (Tatran) 100%
Střešovický střelec hraje jednu z životních sezon. Florbal si užívá, nechal si narůst plnovous a je ho všude plno. Když dostane šanci, promění ji. Náramně mu sedla spolupráce s Matějem Jendrišákem a Jiřím Curneyem na dubnovém EFT a je pravděpodobné, že trenéři vsadí právě na tuto souhru.

Tom Ondrušek (Chodov) 100%
Nejnebezpečnější levé křídlo extraligy. I když všichni obránci vědí, jak brněnský rodák hraje, nedokážou ho bránit. Specifická hra, skvělá střela z levého křídla a stálá výkonnost celé chodovské formace je to, z čeho Tom Ondrušek těží. A když se mu daří, je skvělé mít ho na hřišti.

Jiří Curney (Mladá Boleslav) 100%
Nová česká florbalová superstar. Zabiják, který umí využít každé zaváhání obrany. Není pochyb o tom, že by nehrál. Naopak, národní tým na něj a jeho branky bude maximálně spoléhat. Má místo vedle Matěje Jendrišáka.

Jiří Curney. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek

Jiří Curney. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek

Patrik Dóža (Pixbo, Švédsko) 100%
Jasná volba a místo v chodovské pětce. Patrik Dóža navíc bude hrát MS „doma“ v Göteborgu a pro reprezentaci bude i takovým malým průvodcem. Aktuálně sice nedostává v Pixbu takový prostor, o to větší bude mít motivaci ukázat se.

Martin Tokoš (Dalen, Švédsko) 100%
Krize po přestupu do Dalenu je pryč a zranění kolena také odeznělo. Martin Tokoš hraje a ve švédské lize se letos trefil 6x v 8 zápasech. Pro reprezentaci je souhra 3 krajánků z Umeå důležitá a exvítkovický drzoun má chuť střílet góly.

Martin Tokoš. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek

Martin Tokoš. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek

Milan Tomašík (Dalen, Švédsko) 100%
Rok pauzy je pryč. Trpělivost se vyplatila a jeden z největších českých talentů posledních 10 let je ve formě. Když se naplno rozehrál, začal body sbírat i Dalen. Český florbalový klenot se dostane na hřiště v klíčových chvílích, kdy se budou lámat zápasy, i na přesilovky.

Martin Zozulák (Pardubice) 90%
Pardubický kanonýr se pojede podívat na své první MS. Na levém křídle hraje už dlouhé měsíce hodně stabilně a jeho pozice v národním týmu posílila. Má výhodu v tom, že může nastupovat v kterékoli formaci. V národním týmu ho zkoušeli s vítkovickou pětkou a své si odehrál v minulosti i na Chodově. Trenéři navíc nemohou počítat se zraněným Tadeášem Chroustem, který byl alternativou, a zranilo se i další levé křídlo Vojtěch Skalík.

Milan Fridrich 85%
Je čím dál jasnější, že bývalý kapitán reprezentace se vrátí do týmu, aniž by za ni odehrál ve 2letém cyklu jediný ostrý zápas. Jenže na střešovickou oporu je spoleh. Fridrich odehrál fantastický Czech Open i Champy Cup, kde se stal nejlepším střelcem. Ve výborných výkonech pokračoval celý podzim, i díky němu je Tatran zatím bez ztráty bodu. Bonusem jsou jeho zkušenosti, nekonfliktní povaha. Nemá sice místo ve 3 téměř jasných formacích, ale může kdekoli zaskočit. Jak na centru, tak i na pravém křídle, odehraje si své – a s kvalitou.

Radek Valeš 20%
Liberecký objev má za sebou skvělé měsíce a i díky němu se tým zpod Ještědu na jaře zachránil a nyní hraje o play off. Prosadil se i v reprezentaci, ale nakonec asi bude mít smůlu, mezi 11 útočníků se pravděpodobně nevejde. Trenéři zřejmě dají přednost zkušenosti Milana Fridricha před mládím. Ale není všem dnům konec. V budoucnu na něm reprezentace klidně může stát.

Tomáš Chroust 2%
Nominace mezi 30 hráčů na poslední chvíli pro mladíka z Mladé Boleslavi přišla hodně překvapivě. Do Göteborgu ale s národním týmem téměř jistě neodletí. Pokud by se ale někdo zranil, může jako velký univerzál kdekoli zaskočit.

Vojtěch Bagin 1%
Šikovný centr z Bohemians dostane šanci možná v dalším reprezentačním období. Nedá se čekat, že by byl první volbou, i když je jasným lídrem „klokanů“. Na pozici centra je ale v reprezentaci přetlak.

Martin Šimek 1%
Zranila se 2 levá křídla a Martin Šimek je mužem, který čeká na šanci. Letos to nejspíš nevyjde, ale trenéři reprezentace už o něm dobře vědí. Za 2 roky bude mít větší šanci.

Marek Matejčík 1%
V minulé sezoně v Otrokovicích zářil, dával góly a řekl si o pozvánku do národního týmu. Právě probíhající sezona mu ale moc nevychází. Nevyhovuje mu příliš vítkovický systém a zatím chybějí góly. V reprezentaci odehrál jen jediný zápas a mezi třicítkou hráčů má zřejmě nejmenší šanci na konečnou nominaci.

A jak by mohla vypadat základní sestava?

Kafka (Barák)

I. formace:
Podhráský – Deutsch
Natov – Jendrišák – Curney

II. formace
Sýkora – Jelínek
Ondrušek – Mikeš – Dóža

III. formace
Tokoš – Tomašík – Sladký
Suchánek – Veltšmíd

náhradníci:
Pražan
Fridrich, Zozulák

A kdo zůstal doma?
Ani do širší nominace se nedostali zranění Tadeáš Chroust nebo Vojtěch Skalík. Dlouhé měsíce už chybí i kdysi nepostradatelný Milan Garčar, který nyní hraje finskou ligu za Nokian.

Radek Gwuźdź. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek

Radek Gwuźdź. Foto: xflorbal.cz, Martin Flousek

Reprezentaci už vypouští Martin Richter nebo Martin Ostřanský. Mezi 30 hráčů širšího kádru se ale nedostali ani nedávno testovaní Radek Gwuźdź nebo Filip Ullmann.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • fanda napsal:

    jenom několik „nepodstatných“ poznámek k textu – úmyslně jsem s nimi čekal na odehrání zápasu vítkovice – střešky proto, abych měl bezprostředně na co navázat. především chci říct na úvod, že florbal byl, je a zůstane kolektivním sportem, kde individuální kvality ztrácejí na důležitosti v momentě, kdy jste obklopen nemohoucími, nespolupracujícími nebo nedostatečně dobrými spoluhráči. to je příklad třeba veltšmída, který je bezesporu výborným hráčem, ale co mu je to platné, když v rámci úsudku trenéra je nasazován s hráči, se kterými si „nerozumí“ ? proto taky veltšmíd začal hrát svoji hru teprve v posledních dvou-třech zápasech, kdy trenér kompletně zpřeházel sestavu…to , co platí pro veltšmída, může platit i o jiných hráčích a možná trochu jinak – např. curney ? svědčí jeho bodová úroda v každém zápase o jeho výjimečných kvalitách nebo spíše o nekvalitách a naivitě jeho soupeřů ? za úsměvné např. považuji výčet kvalit u hráče deutsche – prý se nedopouští chyb ? každý hráč dělá chyby a obránce střešovic není vyjímka . poslední zápas s Vítkovicemi toho byl skvělým příkladem. jestli ve švédsku tento hráč, který mimochodem má problém s fyzičkou a kondicí, předvede to co s Vítkovicemi, tak nepostoupíme ani ze skupiny. a totéž platí o jeho reprezentačním spoluhráči. na místě je možné taky připomenout jeho podíl na zpackaném superfinále 2014…a tak bych mohl pokračovat u každého jednoho dalšího hráče. trenér nemá jednoduchou roli při určování sestavy na ms, musí brát v potaz celou řadu faktorů. otázek si jistě kladli trenéři mnoho a museli na ně hledat odpovědi. vydrží tomašík, co předvede dávno za zenitem sladký, bude jelínkovi stačit přemíra snahy z naší extraligy, je sázka na skoro přestárlého Fridricha tím esem v rukávu, jak dopadne naše obrana, jak se srovnají v útoku naše „hvězdy“, co klukům naordinuje cepek, který v některých bodech nominace popřel sám sebe, není nenominace rytycha něčím jiným, než ve skutečnosti? na to dostaneme odpověď za nedlouho, úspěch v podobě medaile dá zapomenout na spoustu problémů v našem stagnujícím florbalovém prostředí a tak nevím, jestli mám vlastně klukům přát placku… raději bych popřál dobrý pocit ze své vlastní předvedené hry, aby podali optimální výkon, aby je to bavilo a aby předvedli pohlednou a bojovnou hru… ten konečný výsledek bude jistě odpovídat všemu, co jsem zmínil

  • Michal napsal:

    Možná nemám zákulisní informace, ale nominaci na MS v mnohém nechápu.

    1) Marek Deutsch ? V extralize spolehlivý, ale dle mě hráč, který na mezinárodní florbal nemá. Pomalý a nevymyslí nic navíc.

    2) Co se děje s Garčarem a také Petrem Kološem ? Petr Kološ (co se týče přehledu, rozehry, střelby, kličky) mi přijde dobrých 5 let jako TOP naší ligy, proč hráči jako Heřmanský, Pražan, Ulman či Řehoř šanci dostávají a tento hráč ne ? A co takový Krzyžanek, ten Pepino táhne roky. Přišlo mi, že šanci nikdy pořádně nedostal.

    3) Co vítkovičáci Hubálek, Hrubý či Hájek ? Hájek hraje již 2 roky TOP, o Hubálkovi nemluvě a Hrubý ? V repre se vystřídalo tolik nadprůměrných hráčů a na Hrubého se nedostane ? Tomu moc nerozumím.

    Naše repre prošla pořádnou obměnou. Minulé MS mělo být TOP, sešla se generace Chrápka, Zálesného, Ostřanského a mladé krve a byl z toho průser. Zkušenosti jsou teď pryč a máme už jen tu mladou krev, otázka jestli Frida na střídačce tomu nějak pomůže. Švédi po MS 2010 povyhazovali své hvězdy typu Svensson, Calebsson, Djurling atd a došla mladá krev, která hraje florbal jiné dimenze.

    Věřím, že současná generace okolo Tomašíka, Jendrišáka bude lepší než ta minulá, avšak nejsem si jist, zda to bude pod vedením R.Cepka a Z.Skružného.

    Pan Skružný si hraje (co se týče dlouhověkosti) na Sira Fergusona a přijde mi absurdní, že tomu opět velí stejný člověk, stejný názor, stejné vedení. Chybí u nás trenérská konkurence, nový přístup, nové myšlenky. Tam kde není konkurencem tam nebude žádný posun.

    Mráza zmizel kdo ví kam, příčemž by ho většina florbalového národa ráda viděla právě na nadcházejícím MS jako hlavního lodiva a mentora naší reprezentace.

    MS dopadne dobře, Fini a Švýcaři mají snad ještě větší obměnu než my a Švédi rozbijou všechny. Snad se porvem i o finále.

    Zdravím Mrázu !

  • theshorty napsal:

    http://florbal.cz/29385-ctvrtecni-poledne-reprezentace-se-dozvi-jmeno-trenera/ ….. Trenerska konkurence je, ale komise se rozhodla pro Cepka. Mimochodem je zajimave, ze pouze u nej neni ve zminenem clanku uveden asistent, se kterym by chtel spolupracovat. A jeste zajimavejsi je, kdyz si clovek zjisti, jak na unii v te dobe pusobil pan Skruzny.

    • Dominik Hrubý napsal:

      Kandidáti byli tři a všichni v rámci své koncepce s kterou kandidovali prezentovali i to, koho by si v případě zvolení vybrali asistenta. Pan Mrázek Dana Foltou, pan Zahálka pak (paradoxně) pana Mrázka.
      Radim Cepek byl prý vybrán zejména díky tomu, že jasně deklaroval, že pokud bude vybrán, přestane působit na klubové scéně – Mrázek ani Zahálka (v té době stále trenéři Vítkovic a Střešovic) nic takového neplánovali.

Napsat komentář

*