21. 11. 2014 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Bál jsem se, jestli trenér nezavolá někomu jinému, říká Barák

 



Před zveřejněním nominace na Mistrovství světa byli florbaloví příznivci pravděpodobně nejvíce zvědavi na to, jak trenér Radim Cepek vyřeší otázku gólmanů. Ve Švédsku nakonec národní tým bude spoléhat i na chodovského obra Jana Baráka.

O dvě místa na soupisce usilovali tři vážní kandidáti. Černý Petr nakonec zbyl na Davida Rytycha, stálice chodovského brankoviště tak zažije svou premiérovou účast na MS. „Samozřejmě je to skvělý pocit, když se člověk roky něčemu věnuje, pracuje na sobě a pak přijde takováhle příležitost to zúročit,“ říká.

Už nyní má Barák téměř jisté, že jedné statistice bude na turnaji kralovat. Se svými 204 centimetry se asi stane nejvyšším hráčem šampionátu. „Holt mám přes dva metry, nedá se s tím nic dělat. Dveře v metru kvůli mě nezvětší,“ krčí rameny.

Kvůli své výšce bývá občas mezi fanoušky určitou atrakcí, své si užil zejména na červnovém Akademickém MS v asijském Singapuru. „Tam jsou místní lidé přeci jen takoví menší. Takže když jsem se já třeba v jídelně zvednul od stolu, hned si na mě všichni ukazovali. Pak už jsem si pro jídlo radši posílal Matese Jendrišáka, protože se to vážně nedalo vydržet,“ vypráví pobaveně.

„Ale nevím, jestli jsem úplně nejvyšší. Nechodím za ostatními hráči se s nimi poměřovat,“ pokračuje v žertovném duchu. „Třeba Němci mají hodně velkého gólmana. Potkali jsme se na kvalifikaci a byl to příjemný pocit, vědět že v tom nejsem sám,“ vzpomíná populární „Bary“ na utkání v nizozemském Nijmegenu. Zmíněný Mike Dietz z Hamburku ovšem měří podle oficiálních stránek IFF „pouhých“ 193 cm.

Jen o centimetr menší než vytáhlý strážce německého brankoviště je pak legendární Tatraňák Tomáš Kafka, který doplní dlouhána z Jižního Města v brankářské dvojici. Nominace 36letého gólmana přitom byla pro některé fandy překvapením. Pro Baráka ovšem nikoliv.

„“Bolek“ má stále velkou kvalitu a navíc stabilní výkonnost. Ostatní gólmani včetně mě třeba v jednom zápase zazáří, ale v dalším vyhoří. To se jemu nestává,“ vyzdvihuje přednosti svého velezkušeného kolegy, se kterým se podělí o zápasy na vrcholné akci celého reprezentačního cyklu.

Barák se svojí přítelkyní, hvězdou softbalové reprezentace Magdalenou Polmanovou

Barák se svojí přítelkyní, hvězdou softballové reprezentace Magdou Polmanovou

„Že pojedu jsem se dozvěděl v pondělí dopoledne, kdy mi volal Radim Cepek,“ přibližuje. Komunikace mezi reprezentačním koučem a jeho svěřencem však nebyla úplně bezproblémová.

„Zrovna jsem jel metrem do práce, takže jsem mu to nemohl zvednout,“ naráží Barák na ostudný fakt, že ve vozech pražské podzemní dráhy stále ještě nebyl zaveden mobilní signál. „Bál jsem se, jestli nezavolá Rypymu nebo někomu jinému, než budu na příjmu,“ říká s nadsázkou.

To se samozřejmě nestalo. Poté co gólman z metra vystoupil, spolu bývalí spoluhráči z Chodova celou záležitost v přátelském duchu vyřešili. V neděli ale mnohým fanouškům zatrnulo. Ve třetí třetině zápasu s Ostravou se totiž Barák nejdříve nechal ošetřit a pár minut na to s neveselým výrazem v obličeji vystřídal.

„Při jednom ze zákroků mi louplo v koleni. Zápas bych asi mohl dochytat, ale David Podhráský mi řekl, že mám radši vystřídat. Tak jsem poslechl,“ popisuje. Chodovský trenér do třetí třetiny z obav o jejich zdraví nenasadil ani další dva reprezentanty – na lavičce dokončili zápas rekonvalescent Ondřej Mikeš a také bek Tomáš Sýkora.

Možná i díky moudrému rozhodnutí šéfa chodovské střídačky tak reprezentace bude moci Barákovi schopnosti na MS skutečně využít. Nezbývá než doufat, že se velkému muži českého florbalu bude co nejvíce dařit.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*