Radim Cepek na české střídačce.
7. 12. 2014 Reprezentace - Muži (1) KOMENTÁŘŮ

Kluci se báli, že se zase něco může stát. Teď už to bude lepší, věří kouč

 



Čekali jste, že už se nervy a trápení z předloňského prohraného zápasu mistrovství světa s Norskem nemohou a nebudou opakovat? A přece se vzpomínky zpod tlusté čáry, kterou národní tým udělal za 2 roky starým propadákem a 7. místem na šampionátu, vyklubaly na povrch a usídlily se v hlavách hráčů. Nakonec si po ubráněné výhře 7:6 mohl národní tým zhluboka oddechnout.

Pro Radima Cepka v roli hlavního trenéra a 10 jeho svěřenců to byla historická premiéra na šampionátu. Druhá polovina měla trpkou zkušenost z ostudného minulého šampionátu. Takhle kombinace měla podle kouče neblahý vliv na výkon týmu. Strašák neúspěchu s Norskem zahnal klid z čepelí českých florbalek do mrazu před halu. „Na klucích bylo cítit, že si tím svazují ruce, báli se. Báli, že se může něco podobného stát. Soupeř je nepříjemný, v tu chvíli byli jakoby zabrždění. Já jsem si na ten zápas ale vůbec nevzpomněl, nebyl jsem tehdy součást týmu,“ řekl Cepek.

To forvard Milan Tomašík patří k těm, kteří zažili oba duely. Včerejší i předloňský. „Určitě to bylo podobné. Ale teď jsem cítil, že jsme lepší, že máme zápas pod kontrolou. Jenže bohužel kvůli dvěma pětiminutovkám ve 2. a ve 3. třetině, kdy jsme vypadli z tempa a oni toho dokázali okamžitě využít, jsme si zápas zkomplikovali,“ uznal.

Pro závěrečné nervydrásající momenty byl jedním z 5 vyvolených, kteří dostali důvěru pro hájení nejtěsnějšího náskoku. „Určitě u mě nějaké nervy byly. Trenéři tam poslali to nejzkušenější, co měli, ubránili jsme to i s velkou dávkou štěstí,“ nezakrýval.

Pro Cepka to byl velmi speciální den. Vedle trenérské premiéry na MS slavil v sobotu 39. narozeniny. Proto by se slušelo a nabízelo, aby národní tým soupeře sfoukl jako svíčku. Jenže – nestalo se. Přitom za stavu 6:3 k tomu měl nakročeno „Věděl jsem až do konce, že to bude velice napínavé utkání. Tady nehraje roli, jestli vedete o 2, 3 góly. Vytušil jsem, že se to může stát, zbytečnými chybami v závěru jsme si to ztížili. Nebylo to optimální, ale máme se od čeho odrazit,“ přemítal Cepek.

Tomašík dobře věděl, co si od tohoto duelu Norové slibují. Proto zůstával ostražitý. Největší norskou hvězdu Ketila Kronberga zná detailně ze společného působení ve švédském Dalenu. „Říkal, že se na nás připravují, že je to jediná šance, jak se ve skupině dostat do top 2. Věřili si víc na nás než na Švýcary,“ přiblížil.

Milan Tomašík proti norskému volnému úderu.

Milan Tomašík proti norskému volnému úderu.

Výkon týmu nezatracoval. „Hráli jsme 45, 50 minut dobře, měli jsme všechno pod kontrolou. Pak jsme měli hluché pasáže, musíme si k tomu něco říct,“ plánoval. Své podle něj sehrála i smůla. „Mára (Deutsch) podklouzl, což je náhoda, nebo v tu chvíli neštěstí. Pak dali 2 náhodné góly, tohle je taky věc nekoncentrace, polevení. Musíme hrát od začátku do konce naplno a věřím, že bude dobrý výsledek,“ byl přesvědčen.

Jako příští soupeř čeká Švýcarsko, v sázce je 1. místo ve skupině. „Možná je i trošku favorit, je přece jen na mistrovstvích zkušenější, bude se nám hrát lépe. Teď už na klucích nebude břemeno, že je musíme porazit, abychom byli druzí ve skupině. To jim pomůže, budou hrát daleko lehčeji a pro ně důležité momenty budou zvládat daleko lépe,“ myslel si Cepek.

Po svých svěřencích požaduje neustálý pohyb a aktivní hru. „Ovšem na hráčích bylo znát, nevědí, jestli můžou nebo nemůžou. Nebylo to ideální v pohybu, v dynamice. Góly jsme dostávali opravdu z takových hrubek, z nepřipravených pozic vepředu, ale osobně si myslím, že hodně hrálo roli to, že posledně bylo nepovedené mistrovství světa a hráči cítili neskutečnou zodpovědnost ten zápas vyhrát. Za to jim patří obrovský dík, protože to byl na ně extrémně velký nápor,“ dodal.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • fanda napsal:

    čeho se kluci báli ? v čase 3.49 vedli 2:0, dále pak 3:1 a před koncem 6:3 !!! v zápase neprohrávali a nemuseli dotahovat … někde je chyba a na klucích to bylo po skončení utkání vidět. důležitá jsou nejen vítězství, ale i způsob jakým k oné výhře dojdete. podle mě se norové porazili sami a my jsme měli maximální porci štěstí. snad jsme si nevybrali všechno…

Napsat komentář

*