Zleva Martin Zozulák, Ondřej Mikeš, Patrik Dóža. Foto: Martin Flousek Zleva Martin Zozulák, Ondřej Mikeš, Patrik Dóža. Foto: Martin Flousek
8. 12. 2014 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Neradi, ale nakonec museli. Trenéři sáhli do piplané sestavy

 



Prakticky celé 2 roky pod novými trenéry pilovali souhru ve vesměs jasně daných, neměnných pětkách. Jejich sehranost, nacvičený pohyb po hřišti a stabilita měly patřit ke zbraním českého týmu. Jenže tahle vize koučů Radima Cepka a Zdeňka Skružného vydržela na šampionátu v Göteborgu pouhý zápas a půl. Pak trenéři museli do zaběhnutého složení řad sáhnout. A tým to (z jistého pohledu paradoxně) v duelu se Švýcary nastartovalo.

Trenérům se ovšem jakkoliv zasahovat, přeskupovat a měnit ustálenou sestavu vůbec nechtělo. „Pořád jsme čekali, že ty lajny něco probudí, nějaká dobrá přihrávka, gól… Jenže pak už jsme si řekli, že čekat nemůžeme,“ popisuje Skružný. „Bylo to těžké rozhodnutí, zvažovali jsme to dlouho. Ale cítili jsme, že je potřeba něco udělat, nakopnout to a tohle je jedna z variant, kterou jsme měli připravenou. Myslím, že to pomohlo,“ pochvaluje si.

S příchodem Martina Zozuláka na hřiště dostala dnes nevýrazná třetí formace švunk, který už znatelně probleskuje ve hře „vítkovické“ lajny, jejíž výkony jdou minutu od minuty nahoru. Proč ovšem týmu obecně chybí lehkost? „Také jsme se o tom bavili, myslíme si, že je to daň za to, že tu je 10 nováčků. Tak, jak jsme hráli třeba poslední třetinu, takhle chceme samozřejmě hrát pořád. Ale je to těžké, snad se nám to tou 3. třetinou povedlo,“ věří Skružný.

Vedení týmu se přitom snaží zvolit co nejbenevolentnější přístup. „Je to v hlavách, nevím, proč jsou hráči zbytečně pod tlakem. Vždyť jsme jim říkali, ať nehledí na výsledek, že je to v podstatě jedno, že je to hra, ať zapomenou na to, že musejí vyhrát, úplně jsme to odlehčili. Ale stejně je to v porovnání třeba s tím, jak jsme hráli lehce v listopadu nebo v dubnu, jiné,“ porovnává.

Změny odnesl Jan Natov, který se z první formace poroučel do teplákovky, místo něj naskočil na levé křídlo formace Tom Ondrušek a jeho nahradil vedle Patrika Dóži a Ondřeje Mikeše univerzál Zozulák. „Přišlo nám, že se Naty trošku trápí, že tam není ta lehkost. Určitě je to hráč, který je zvyklý dávat góly, zatím to tak tady není. My jsme tady proto, aby šlapal tým, takže věřím, že je s tím v pohodě,“ říká Skružný.

Tým tak po změnách dohrával přesně ve stejném složení, v němž nastoupil proti Švýcarům před měsícem na EFT a porazil je 5:0. „Jestli to tak necháme nevím. Musíme si večer v klidu sednout a probrat to. Určitě chceme proti Estonsku poslat do hry kluky, kteří tu zatím skoro nic nenahráli,“ plánuje jeden z trenérů národního týmu.

Hlavním mottem sestavy měla být stabilita, které byla podřízena příprava, trenéři proto nejsou příznivci nějakého proházení sestavy. Obvyklou součást řemesla kouče by si nejraději odpustili. „Ale varianty tam jsou. Třeba přesuny hráčů mezi jednotlivými formacemi tak, jak jsme to předvedli dneska. Nebo Paddy (Patrik Dóža) může hrát zleva, zprava, na centru. Něco připraveného máme. Ale já bych byl radši, kdybychom to využívat nemuseli,“ přiznává Skružný. „Ovšem když to nebude fungovat, prostě s tím něco udělat budeme muset…“


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*