Willy Fauskanger v zápase se Švýcary.
9. 12. 2014 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

Češi potřebují Estonce porazit o 7 gólů. Navzdory snaze rekordmana Willyho

 



Vypadalo to velice nadějně. Norové se v klíčovém duelu skupiny B mistrovství světa se Švýcarskem dlouho drželi, ale pro Čechy slibný rozdíl jedné branky neudrželi. K přímému postupu do čtvrtfinále totiž potřebovali zvítězit, proto 4 minuty před koncem odvolali gólmana a Švýcaři do prázdné branky trestali. Nakonec vyhráli 10:7, což znamená, že Češi potřebují v odpoledním zápase od 16.00 rozstřílet Estonce alespoň 7brankovým rozdílem, aby skupinu vyhráli.

Vyhnuli by se tak Švédsku, které je favoritem na triumf ve druhé skupině. Jeho klasický zápas s Finskem uzavírá jako velká lahůdka dnešní program.

Ten otevřela neméně výjimečná událost. Norský evergreen Willy Fauskanger a jeho velká show: 4 trefami mazal švýcarský náskok, dával tím Čechům naději a zároveň sám sebe posunul do čela historické tabulky bodování mistrovství světa (má nyní 82 bodů).

V přímém duelu s dosavadním lídrem Matthiasem Hofbauerem (81 bodů) svého o 5 let mladšího soka totálně zastínil. V 38 letech ukázal, že věk je opravdu jen číslo. „Branky stojí pořád na stejném místě, na jakém byly před 20 lety,“ směje se. Turnaj začal ve 3. pětce, včera s Estonci hrál dokonce pouze 20 minut, v Göteborgu čekal na bod. Ale když dnes dostal šanci, řádil. „Včera se nám zranil Thomas Straete, kouč mi dneska věřil. A já se cítil fit,“ říká Fauskanger.

Jestli Willy Fog objel za pár dní celý svět, jiný Willy F., Fauskanger zase objel všechny dosavadní šampionáty. Od roku 1996, kdy začala jejich historie, na žádném nechyběl. Jako jediný na světě. To je vytrvalost! „Od toho roku 1996 je to pro mě fantastická pouť. Skoro 20 let v top florbalu… Mám štěstí, že se mi vyhýbají zranění. Ale cítím, že už nejsem nejmladší, že ztrácím rychlost…“ přiznává.

Tu naopak podle jeho mínění nabírají Norové. Od zisku bronzu na premiérovém šampionátu před 18 lety na medaili čekají, „velká čtyřka“ jim mezitím utekla. „Nepovedlo se nám zachytit vývoj ve florbalu, ale krok po kroku se zase dostáváme nahoru. Už jen kousek nám chybí k tomu, abychom dokázali porazit Čechy nebo Švýcary,“ myslí si.

V Göteborgu s oběma týmy odehráli Norové vyrovnané partie. Herně a především výsledkově. „Už v minulých duelech se nám proti oběma vedlo, ale pořád je to skoro, skoro, skoro… Nevím, proč se nám nedaří je porazit. Je to jako syndrom…“ povzdychne si.

Tak snad na příštím šampionátu. Samozřejmě s Fauskangerem v sestavě…


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*