Uvolnění. Kýžený stav mysli přišel díky kanonádě do estonské sítě.
9. 12. 2014 Reprezentace - Muži (0) KOMENTÁŘŮ

No stress. Češi vypustili myšlenky na dohánění skóre. Góly přišly i tak

 



Konečně se Češi střelecky rozparádili. Národnímu týmu navíc vycházely krásné kombinace, odevzdaným Estoncům nakonec nasázel 12 gólů. Na hřiště se dostali dosavadní náhradníci, tým působil poprvé na turnaji uvolněně. Co víc si před začátkem play off přát…

Však se také před zápasem odmítla reprezentace stresovat tím, že potřebuje porazit Estonce o 7 a víc gólů, aby vyhrála skupinu a vyhnula se v případném semifinále silným Švédům. „Nechtěli jsme se tím svazovat, říkali jsme si, že chceme mít hlavně dobrý pocit ze hry, protože s tímhle půjdeme do čtvrtfinále. I tak všichni asi měli ten výsledek v hlavě. Že je lepší jít z 1. místa, už jen psychicky,“ uvedl po zápase Milan Fridrich, který ve svém prvním pořádném startu na tomto šampionátu rozvlnil síť pod břevnem z volného úderu.

Prvního gólu na turnaji se vedle něj dočkali další střelci: Jan Natov, Tomáš Sladký a Milan Tomašík. Natov navíc k premiérové trefě na mistrovství světa v kariéře rovnou přidal navrch další 3! „Byl to určitě můj nejvydařenější zápas za reprezentaci. Zatím jsem dal jediný gól, a to ještě na EFT proti Švédsku. Jsem šťastný a rád za to, že jsem mohl přispět týmu k důležité výhře. A taky rád za to, že jsem se do toho dokázal opřít, protože nevím, kdy jindy by se mi to mohlo povést,“ vyznal se.

V minulém zápase se Švýcarskem skončil jako náhradník na střídačce, trenéři od něj na góly čekali marně. Teď je kanonýr Tatranu namlsal. Jeho 4. trefa, kdy udělal kličku obránci i brankáři a poslal míček do sítě bekhendem, se musela líbit snad i soupeři. „Po prvních 2 gólech jsem si věřil a na konci to už byla třešnička. Takovýhle gól jsem nedal, ani nepamatuju a díkybohu, že padl v reprezentaci,“ povídal. A trefu oslavil v euforii tak, že běžel pod jednu z tribun a do kamer prsty vykouzlil písmeno M – pro přítelkyni Marii.

M pro přítelkyni. Spontánní a originální oslava trefy Jana Natova.

M pro přítelkyni. Spontánní a originální oslava trefy Jana Natova.

Povzbudivé bylo, že národnímu týmu vydržel hlad po gólech i za stavu, kdy měl „splněno“, čili vedl o potřebných 7 gólů. „Ten rozdíl nám nestačil. Pořád jsme šli za tím, že budeme dávat góly dál, když to takhle krásně šlo a dařilo se nám to dneska. Jsem rád, že jsme to za stavu 9:2 nevypustili a ještě 3 trefy přidali,“ těšilo Natova.

Tým se podle Fridricha k takovému výkonu vyhecoval sám. „I když jsme měli chvilkový výpadek ve 2. třetině, řekli jsme si: ‚Pojďme se vrátit k tomu, co nás baví a běhejme i bez míčku.‘ A vyplatilo se to. Měli jsme z toho vepředu radost,“ pochvaloval si.

Někdejší kapitán národního týmu se po několika přesilovkových chvilkách v minulých duelech zapojil do zápasu naplno, odehrál ho celý. „Vyhrálo se, i nakonec tak, jak to bylo potřeba k 1. místu, takže jsem spokojenej. Ale je asi jedno, kdo je na place, důležité je, jak se daří týmu, že se všichni navzájem podporujeme, to bylo cítit, což je to hlavní,“ dodal.

Teď reprezentaci čekají 2 dny volna a pak v pátek v 16 hodin čtvrtfinále s vítězem duelu Německo – Dánsko. „Když ho vyhrajeme, každý hledí k tomu, že si přejeme Finy, na ty si víc věříme. Ale nejdřív musíme pořádně přistoupit ke čtvrtfinále, až potom můžeme hledět dál,“ vyzval Natov.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*