Mika Kohonen střílí klíčový gól zápasu. Tomáš Kafka zpozoroval míče pozdě.
14. 12. 2014 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Zpátky na vrcholu! Věděl jsem, že v semifinále to budu zase já, těší Kohonena

 



V létě oznámil, že nemůže pokračovat dál. U finského mága Miky Kohonena diagnostikovali lékaři deprese. Ještě donedávna nejlepší florbalista světa od té doby několik měsíců na hřišti chyběl. Stihl se však vrátit včas. Na mistrovství světa se dostal na poslední chvíli a včera na něm zařídil postup Finů do finále přes český tým.

Za pár měsíců tak prodělal cestu ze dna na vrchol, zase bude u hrát o světové zlato. Proti Čechům odehrál velký zápas. „Nejlepší tady na šampionátu,“ pochvaloval si. I když byl „ukrytý“ ve 3. řadě, nechyběl u nejdůležitějších momentů zápasu. U gólu na 2:2, kdy v přesilovce předložil míček střelci Janimu Kukkolovi. U gólu na 5:3, který zlomil zápas. A také u trestného střílení, jímž mohl 8 minut před koncem dát Finům definitivní klid. Jenže napodruhé už na Tomáše Kafku nevyzrál.

Chvíli předtím však ano, když vyškrábnul míček, jenž ležel vedle nic netušícího českého gólmana. Stačilo volnou děrovanou kouli jednoduše posunout o pár centimerů za čáru… Velmi snadný gól, navíc velmi důležitý. Takových za kariéru Kohonen moc nedal. „Všiml jsem si, že Kafka vůbec neví, kde ten balónek je. Měl jsem štěstí, že jsem stál celkem blízko,“ vykládal Kohonen v rozhovoru pro florbal.cz.

A sám hned připomněl svůj nepovedený nájezd, při němž udělal Kafkovi kličku, ale při střele do prázdné klece k úžasu všech v hale selhal. „Měl jsem velkou šanci. Ale asi jsem ještě příliš mladý, když jsem netrefil branku,“ smál se 37letý forvard svému nepodařenému zakončení, které se u něj vidí málokdy.

Narážel tím i na svůj věk a zdraví, obojí je ve Finsku tématem. Po několika zraněních kolene je podle svých slov Kohonen fit. „Ještě, než jsem sem jel, byl jsem přesvědčený o tom, že jsem připravený. Mám spoustu energie, ve finále přeřadím na pětku,“ sliboval na dnešní bitvu se Švédy. „Věděl jsem, že i když jsem v posledních měsících tolik netrénoval a nehrál, na finálový víkend to budu zase já. Tyhle zápasy znám moc dobře,“ dodal.

Právě jeho penaltový protivník Kafka mluvil o tom, že na Finech pozoroval během zápasu nervozitu, Kohonen ovšem na tohle tvrzení jen suverénně zavrtěl hlavou. „To bych ani neřekl. Během zápasu jsou chvíle, kdy jste nahoře, a momenty, kdy jste dole. Ale my byli lepší. Dobře jsme věděli, že Češi mají velmi dobrý tým s hodně jedovatými brejky,“ uvedl.

Totéž věděli Češi o finských přesilovkách. A zopakovali si to i při zápase… „Vždycky, když hrajete semifinále nebo finále, jsou přesilovky jednou z velmi důležitých částí hry. A my jsme je zvládli lépe. Povedlo se nám v nich vstřelit 2 góly a naopak všechny české výhody ubránit,“ vyzdvihl. Pro poražené měl ovšem jinak slova chvály. „Ale jestli se nám Češi přibližují? Nezapomínejte, že ani my nestojíme na místě, taky se chceme pořád zlepšovat…“ podotkl.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*