6. 11. 2011 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Češi odpadli fyzicky. Neuběhali jsme to, litovali poražení

 



Dlouho trvala doba, kdy čeští reprezentanti v zápase proti Švédům jen zalezli dozadu, modlili se, ať žlutomodří nemají den, a čekali na brejk. Při tomhle stylu nejdřív prohrávali třeba o 15, později jen řádově o 3 góly. Pak přišla změna: s rostoucí kvalitou nyní kouč národního týmu Tomáš Trnavský razí opačnou strategii: Švédy chce aktivně presovat, donutit je vlastní snahou k chybám. Na EFT se to nepovedlo: místo vydařeného napadání Čechům napadalo do jejich branky 15 míčků.

Důvod byl jasný. „Je to fyzickou připraveností, už jsme byli unavení, všude jsme byli pozdě,“ řekl kouč národního týmu Tomáš Trnavský. „Přejeli nás fyzicky, úplně jednoznačně. Jestli jsme vyhráli 5 procent osobních soubojů, tak je to moc,“ dodal.

Na vině debaklu byl podle poražených i nový systém. „Hráli jsme ho špatně. Navíc jsme na něj neměli síly,“ řekl gólman Tomáš Kafka. „Měli jsme tam mezery. K tomu v 1. třetině jsme chtěli ze všech útoků jít okamžitě do přečíslení a z toho to vyplynulo,“ vrátil se obránce Pavel Brus ke třem švédským brankám z úvodu zápasu.

Byly to všechny velmi podobné situace. „Ztratili jsme hned první nahrávkou míček a oni z kontrabrejku skórovali do odkryté branky. Snad z pěti střel jsme prohrávali 0:3,“ popisoval Brus. Pak se podle něj proti Švédům těžko zvedá. „Když víme, že takovému týmu se dá dát maximálně 5, 6 gólů…“ přemítal.

I tak ale český tým svou hru neměnil. „Pokračovali jsme takový ten volný styl, který chceme praktikovat, hrát agresivně, ale oni na to našli recept,“ vypozoroval Kafka, který v polovině zápasu za stavu 2:6 vystřídal Davida Rytycha. A pak sledoval, jak se vláčnou českou obranou valí jedno přečíslení za druhým.

Zemdlení hráči neměli prostředek, jak lavinu zastavit. Pro kouče Trnavského jasný signál, že elitní čeští florbalisté musejí přidat při nabírání fyzičky. „Ale musejí na ní pracovat sami, musí to být jejich píle. Pokud to někdo dělat nechce, budeme muset sázet na nějaké jiné hráče,“ zdvihl varovný prst.

Jako reprezentační kouč potřebuje dostávat vybraný materiál, zvlášť, když se rozhodl jít cestou fyzicky náročné hry. „Určitě budeme trochu více tlačit na klubové trenéry, aby nám na hráče dohlédli, protože jsou s nimi čtyřikrát, pětkrát týdně,“ plánoval.

A byl svým způsobem za 15brankovou kanonádu rád. „Kdybychom se Švédy prohráli o dva góly jako Švýcaři, ta motivace, to nucení lidí do ještě větší práce by bylo ještě složitější,“ tušil Trnavský.

Podle Kafky odpovídal obraz hry výsledku. „Ale bylo to dané tím, že jsme napadali až do konce. Kdybychom za stavu 2:6 začali hrát ze zatažené obrany, tolik gólů bychom nedostali,“ soudil. A zavzpomínal na to, jak národní tým dřív se Švédy vždycky hrál zezadu tak, aby dostal nanejvýš čtyři, pět gólů.

Češi se před třetí třetinou dohodli, že nebudou řešit výsledek a vyzkoušejí nový systém. Proto konečné skóre nebrali jako žádný šílený trapas. Na Švédech je v posledních zápasech proti Trnavského výběru vidět respekt, pečlivě se připravují na jeho hru. „Z toho mála, co švédsky umím, jsem slyšel, jak se před zápasem hecovali na chodbě. Upozorňovali na to, že jsme skončili na MS třetí a že to nebude jednoduchý zápas,“ vylíčil Brus.

Švédové už prostě berou Fridricha a spol. jako soupeře. „Ještě před třemi lety jsme se prezentovali takovým statickým florbalem, měli jsme hodně starších chlapů. Teď už mají mladí kluci zkušenosti, už si věří a naše hra vypadá úplně jinak,“ postřehl obránce finského Nokianu.

Sám prý cítí a vidí, jak se hra národního týmu zlepšuje. Brněnský výprask proměnu nezastaví. „Před třemi lety to bylo jinak, za další tři roky to bude zase jinak. Musíme postupně přidávat něco navíc,“ poznamenal Brus.


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • kondice napsal:

    David Nerud – to je člověk co by vám mohl pomoci, ale nevím jaký by měl zájem o florbal potom co odešel od nás z buldoků.
    Stránky má http://www.kondicnitrenink.com

  • ??? napsal:

    Nechápu, jak mohou takoví hráči odejít fyzicky, když hrají zápas na tři až čtyři lajny…k tomu 3 zápasy za 3 dny…to je podle mě totální kravina, v čem bych viděl rozdíl byly souboje u mantinelů a větší taktická vyzrálost…Švédové jsou hold silovější a lépe to zvládají díky tvrdé švédské Eliteserie…kdyby ten zápas hráli na 2 lajny, tak to chápu, ale podle mého je tvrzení, že odpadli fyzicky blbost!!!
    …další věc, co mě zarazila je věta Trnavského, „trenéři jsou s hráči 4x až 5x týdně“….no to bych chtěl vidět, který tým u nás trénuje 4x až 5x týdně….vždyť ve Švédsku mají tréninky 4x až 5x týdně…ve Finsku 3x až 4x týdně…a je třeba brát v potaz to, že u nás všichni chodí pravidelně do práce, kdežto na severu mají práci přizpůsobenou florbalu a chodí si do práce většinou na nějakých 5-6 hodin s trochou nadsázky „odpočinout“.

    • HEH napsal:

      Jeslti chceš vědět, kterej tým u nás trénuje 4x až 5x týdně, tak skoro každej extraligovej 😉
      A je vidět, že jsi asi moc kvalitních zápasů za život neodehrál, kvalitních turnajů podle mě ještě míň. I pokud hraješ na tři pětky, tak stačej DVA zápasy ve dvou dnech v týhle intenzitě a už ti to celkem stačí… Proti Švédům se nezastavíš ani na sekundu a věř, že po dvou zápasech aktivního pressingu už je to solidní záhul…

      • ... napsal:

        Napiš mi tedy alespon 5 týmů extraligy, co trénují 4x až 5x týdně, to jsem teda zvědavý, o jaké týmy se jedná. 🙂

  • fyzička napsal:

    vždyť to bylo jasně vidět už na ms juniorů v německu, naši hráči nemají fyzický fond a nejhůře na tom bývají rádoby hvězdyv našem pojetí,tzn. střelci a sběrači do tabulky produktivity, zkuste ale ty hráče sledovat podle hokejových kritérií,plusové a mínusové body vám řeknou více, co naplat, že hráč dá tři goly, když u dalších pěti obdržených je přítomen na hřišti, on se jednoduše jenom šetří na střílení a nějaké bránění jej moc nezajímá, stačí sledovat naše repre obránce – v repre se zpravidla ocitnou na základě svých extraligových bodů, na mezinárodní úrovni jsou potom mínusoví – goly nedávají protože je tady jiná kvalita a to co mají v náplni práci neumí protože v lize nebrání…

  • fyzička napsal:

    teď jsem si přečetl vyjádření trenéra trnavského a jeho hodnocení turnaje a docela mě překvapuje hodnocení ondruška – podle mě je ten hráč tak líný a pohodlný, že kdyby přidal na svém pohybu a fyzické kondici, teprve potom by se z něj stal platný hráč nejen v repre, o střeškách ani nemluvím

    • lajny napsal:

      kdyby trenér nenechal sedět některé hráče a nepustil je až do 3.třetiny zápas by vypadal jinak

    • Fiiha napsal:

      Ve Streskach mu to staci, v ceske lize take, pokud bude mit kolem sebe pracovite hrace. On je point maker, jenom shazuje dozadu, obcas krizna a pak strili. Ztraci balonky a goly zavinuje, ale kdyz stale boduje, nikdo to neresi. Tvrdou praci odvadi nekdo jiny. To, co dela, dela dobre. Nicmene EFT ukazalo, ze spickovy florbal je o necem jinem.

      • fyzička napsal:

        už jsem si myslel, že to vidím sám…každopádně je dobře, že jsme zase spadli na zem, nemůžou je porážet v 5 nebo 7 lidech, stírá se rozdíl mezi obránci a útočníky, vzájemně se prolínají a všichni na hřišti plní všechny úkoly jak obranné tak útočné a k tomu potřebují obrovský fyzický fond, není možné stát 20 vteřin za bukem a čekat na golovou přihrávku – suma sumárum, máme ještě hodně práce, střešky a vítkovice ukázaly , že to jde na klubové úrovni, repre musí ještě dozrát, domnívám se, že to chce ale jiný systém výběru hráčů, než takový jaký je dnes , zlepšit práci v klubech – a holt to už je jiná písnička

  • Sasky napsal:

    Tak dobrý, tak jste si to vyzkoušeli, zjistili, že na to nemáte (ještě tak cca 10 let ani nebudete mít), takže se pěkně vraťte na repre úrovni, tam, kdy jste hráli vyrovnaně. A na klubové začněte ještě víc makat na ind. technice a na kondici.

  • odpadlá hvězda napsal:

    Fyzička 😀 mě se líbí jak to dnes umí každej nějak odůvodnit.

    • Pascal Sováž napsal:

      co se ti nelíbí na tom, že to hráči řekli na rovinu, že to prostě neuběhali, co chceš slyšet za vysvětlení?

  • odpadlá hvězda napsal:

    a jak můžou v článku napsat že nakonc ihry začali zkoušet nový systém , když o pár řádku výš je jasně napsáno že napadali celej zápas. 😀 tahle stránka mi spíš připadá jak z nejakých cyrtoon networks. zkuste radši pořádnej sport : http://www.rugby.cz/

  • OLEEEC napsal:

    vy se tady bavíte o point makerech jakože to je ondrušek, ale co teprve takovej fojta 😀

  • odpadlá hvězda napsal:

    V tom případě tam nemaj co dělat když na to nemaj ne? to ti to nedochází?

Napsat komentář

*