Rasmus Enström. Foto: Štěpán Černý Rasmus Enström. Foto: Štěpán Černý
31. 12. 2014 Zahraničí (0) KOMENTÁŘŮ

TOP 10 FLORBALISTŮ A TOP 5 FLORBALISTEK SVĚTA 2014 PODLE FLORBAL.CZ

 



Kdo byli v uplynulém roce 2014 nejlepší hráči světa? Redakce Florbal.cz vybrala Švéda Rasmuse Enströma, který obhájil svou loňskou pozici i díky tomu, že nad hlavu zvedal jako kapitán Falunu trofej pro mistry Švédska, zlatý kámen z Czech Open, pohár pro šampiony klubového Poháru mistrů a nakonec si pověsil na krk i zlatou medaili z mistrovství světa. Mezi ženami zářila finská brankářka Laura Loisa, která po zisku mistrovského titulu ve své rodné zemi odešla do švédské Superligy a tam drží tým Rönnby na první příčce soutěže.

NEJLEPŠÍ HRÁČI SVĚTA 2014 PODLE FLORBAL.CZ

1. Rasmus Enström (IBF Falun, Švéd.)

Rasmus Enström a rok 2014.

Rasmus Enström a rok 2014.

Je až nenormální, s jakou lehkostí se na hřišti pohybuje, rozdává nahrávky a střílí góly. A když je zle, bere to na sebe. Ve Falunu sice už nehraje skoro 40 minut za zápas, trenér Brottmann totiž začal točit více hráčů, ale pořád je nebezpečný. Rok 2014 pro něj skončil zlatě. Vyhrál jak švédský titul, tak i Pohár mistrů. Hattrick pak dokonal v Göteborgu, když si na krk pověsil zlatou medaili. Spolu s Kimem Nilssonem byl nejproduktivnějším z týmu mistrů světa a logicky si vysloužil i nominaci do All Stars týmu.

2. Kim Nilsson (AIK Stockholm, Švéd. / Grasshopper Curych, Švýc.)

Kim Nilsson. Foto: Martin Flousek

Kim Nilsson. Foto: Martin Flousek

Před dvěma lety byl nejlepším hráčem světa. Byl totiž rok světového šampionátu a on byl tím, kdo Švédsku vrátil hrdost a zlato. Letos v Göteborgu opět patřil mezi nejlepší. Jeho vysoká postava a blond vlasy nelze přehlédnout. V klubech je na to mnohdy sám. Stockholmské AIK dost pocítilo jeho letní odchod. Namísto loňského semifinále ligy hraje o sestup. Naopak v Curychu si mnou ruce. Spoléhají se na frajera, který dal za 12 zápasů 26 gólů. On je tím rozdílovým hráčem. Jenže v roce 2014 sice vyhrál „jen“ to mistrovství světa.

3. Martin Östholm (Pixbo Wallenstam, Švéd.)

Martin Östholm. Foto: Per Wiklund

Martin Östholm. Foto: Per Wiklund

Tenhle holohlavý chlapík, kterého znají i děti z Rookie Campu hraje životní sezonu. S kapitánskou páskou vede Pixbo a drží ho na čele Superligy. Tvrdí se o něm, že má nejlepší střelu tahem a on to potvrzuje výstavními góly. Trenér mistrů světa Vaara ho postavil do elitní pětky. Patří na stupně vítězů.

4. Alexander Galante Carlström (IBF Falun, Švéd.)

Alexander Galante Carlström. Foto: Martin Flousek

Alexander Galante Carlström. Foto: Martin Flousek

Ve Falunu se strhlo florbalové šílenství, na nejlepší tým světa chodí návštěvy přes 2000 lidí na zápas. Publikum baví hlavně tenhle střelec. Je vlastně dvojčetem Rasmuse Enströma, v klubu si to dávají skoro poslepu, vždyť spolu hráli už od žáků. A i když je trenér Vaara ve švédském národku roztrhl, v pohodě přijal roli ve třetím útoku a i z této pozice se umístil mezi 10 nejproduktivnějšími hráči šampionátu.

5. Jani Kukkola (FC Helsingborg, Fin.)

Jani Kukkola. Foto: flickr IFF

Jani Kukkola. Foto: flickr IFF

Finsku pomalu odešla zlatá generace okolo Miky Kohonena a tým Suomi spoléhá na nastupující vlnu hráčů, kteří však vyznávají trochu jiný styl florbalu. Jani Kukkola je tím, na koho se sází a on důvěru splácí. Jako centr první pětky Finska nezklamal a svými výkony táhne i Helsingborg ve švédské lize.

6. Jonas Adriansson (IBF Falun, Švéd.)

Jonas Adriansson. Foto: flickr IFF

Když se řekne Enström a Galante Carlström, málokdo si uvědomí, že hru ofenzivních zabijáků pomáhá tvořit vysoký vousáč, kterému je jedno, zda hraje v obraně nebo na centru. Letos vyhrál, co se dalo a trenér Vaara ho na poslední chvíli povolal do repre. Dostal místo v první pětce a na oplátku na hřišti lítal a rozdával rány. Byl všude.

7. Ketil Kronberg (IBK Dalen, Nor.)

Ketil Kronberg. Foto: Štěpán Černý

Ketil Kronberg. Foto: Štěpán Černý

Norský chasník ze severského Dalenu snad nestárne. A v Umea moc dobře vědí, že bez Ketila Kronberga to prostě skoro nejde. Je to patriot, který by se na hřišti rozdal. Bohužel, v roce 2014 mu nebylo moc přáno. I když se snažil sebevíc, dřel, jeho tým hrál ve švédské Superlize jen o záchranu. Pak se trápil se zraněnou nohou, ale pálí mu to dál. Nebýt jeho gólů, bude Dalen opět u dna. A s norským národkem to bohužel skončilo až šestým místem na MS.

8. Matěj Jendrišák (TJ JM Chodov, ČR / Linköping, Švéd.)

Matěj Jendrišák. Foto: Martin Flousek

Matěj Jendrišák. Foto: Martin Flousek

Čech v TOP10? Matěj Jendrišák ano! Odešel z české extraligy sice s vizitkou skvělého hráče, zároveň ale přišel z prostředí, které ještě nemá na severu takový zvuk. Vstoupil do neznáma a do týmu, jenž loni ani nehrál play off. Z urostlého, ale skromného chlapíka z Havířova se však pro Linköping vyklubala neuvěřitelná posila. Je z něj lídr a střelec a pro českou reprezentaci pan nepostradatelný. Borec, který dává rozhodující góly, znamenající medaile.

9. Alexander Rudd (IBF Falun, Švéd. / Storvreta IBK, Švéd.)

Alexander Rudd. Foto: Per Wiklund

Alexander Rudd. Foto: Per Wiklund

Storvreta si ho vyhlédla ve Falunu a věří, že v něm najde nového Miku Kohonena. Rudd také oblékl dres s číslem 92, tedy s podobnými čísly, jaké nosí finská ikona. Na hřišti je sice trochu jiný, ale kvalitu mu upřít nejde. Dlouhé ruce, agresivní styl hry a velký přehled, to jsou vlastnosti, které mu pomáhají být třeba i nejproduktivnější hráčem švédské Superligy.

10. Patrik Aman (AIK Stockholm, Švéd.)

Patrik Aman. Foto: Martin Flousek

Patrik Aman. Foto: Martin Flousek

Stockholmské AIK má snad jen jedinou jistotu. Tenhle sebevědomý gólman s agresivním stylem chytání, dává řádně najevo, že je nejlepší. I proto na něj švédská reprezentace sází. Ve finále mistrovství světa pak opravdu prokázal kvality. Nebýt několika jeho zázračných zákroků, houpaly by se zlaté medaile na krku Finům.

NEJLEPŠÍ HRÁČKY SVĚTA 2014 PODLE FLORBAL.CZ

1. Laura Loisa (SB – Pro Nurmijärvi, Fin. / Rönnby Västerås IBK, Švéd.)

Laura Loisa. Foto: flickr floorball.fi

Laura Loisa. Foto: flickr floorball.fi

Finská brankářka prožila skvělý rok. Ve Finsku získala nejprve domácí pohár a poté vychytala svému týmu také ligové zlato, když Pro porazilo ve finále Classic, čímž ukončilo po šesti letech jeho vládu. Po zisku double zamířila do Švédska, kde její Ronnby aktuálně vévodí elitní soutěži. Jediné zklamání zažila na Akademickém mistrovství světa v Singapuru, kde Finky podlehly 7:8 po nájezdech Švédkám.

2. Emelie Lindström (Djurgårdens IF IBF, Švédsko)

Emelie Lindström. Foto: Per Wiklund

Emelie Lindström. Foto: Per Wiklund

Lindström ukazuje, že její um je zřejmě nevyčerpatelný a s postupujícím věkem zraje jako víno. Na Poháru mistryň vedla svůj tým neomylně za zlatem, byly to právě její dvě branky, kterými zlomila odpor SB – Pro v semifinále, které bylo pro Švédky nejtěžším utkáním. V domácí soutěži zase kraluje soutěži produktivity. Možná si jednou rozmyslí svůj konec v reprezentaci….

3. Sandra Mattsson (Djurgårdens IF IBF, Švédsko)

Sandra Mattsson. Foto: Per Wiklund

Sandra Mattsson. Foto: Per Wiklund

Loňská vítězka ankety se letos umístila třetí. Na Poháru mistryň zdatně sekundovala Lindström a ač třeba větší ohlas vzbudila třetí do gólonosného komanda, Varli, byla to právě Mattsson, kdo se bodově prosazoval v rozhodujících chvílích turnaje, kdy Švédky potřebovaly zápasy rozhodnout.

4. Anna Wijk (KAIS Mora IF, Švédsko)

Anna Wijk. Foto: Martin Flousek

Anna Wijk. Foto: Martin Flousek

Hráčka, kterou měla při svém švédském angažmá možnost poznat Martina Čapková prožila vydařený rok korunovaný zlatem z Akademického šampionátu, v tabulce produktivity švédské nejvyšší soutěže nahání vedoucí Lindström. K tomu všemu patří k oporám reprezentace žen.

5. Anna Jakobsson (Endre IF, Švédsko)

Anna Jakobsson. Foto: Martin Flousek

Anna Jakobsson. Foto: Martin Flousek

Tradiční švédský stroj na góly se nezadrhl ani letos, nedávno svět obletělo video, kde dává svůj 400. gól v dresu Endre, přičemž na to potřebovala 300 utkání. Také její branky zatím drží věčně podceňovaný tým v tabulce na 4. místě.


Autor: redakce florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*