6. 1. 2015 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Židenice získaly trio z Jihlavy, posily mají také Bohemians s Vítkovicemi

 



Nejen o transferech Amandy Nordin do Herbadentu a Anny Dvořákové do Chodova byl konec přestupního období v extralize žen. Největší aktivitu zaznamenali v Brně, kde do tamních Židenic přišly tři hráčky Jihlavy, v čele s kanonýrkou Martinou Svobodovou. Do Bohemians zamířila Zuzana Svobodová a do přípravy Vítkovic se zapojila Tamara Hašová.

Židenice pořádně provětraly přestupové vody. Už před Vánoci se jim povedlo získat Martinu Indrovou, Kamilu Pravcovou a Jessicu Zlámalovou z Uherského Brodu, které již v klubu působily formou střídavého hostování. Nyní jsou kmenovými hráčkami brněnského oddílu.

Další tři posily přišly na konci roku. Kmenovou hráčkou se stala brankářka Michaela Frühbauerová a společně s ní zamířily do Brna z druholigové Jihlavy také Martina Svobodová a Lenka Raabová, obě s extraligovými zkušenostmi. „V první polovině sezony jsme měli problém, protože jsme měli jen jednu brankářku, přičemž jsme se stále po nějaké, která by kvalitativně byla na úrovni extraligy, dívali,“ hodnotí kouč Židenic Martin Hájek.

Nakonec oslovil Frühbauerovou, která se nyní stala kmenovou hráčkou Sokola. „Domluvili jsme se na přestupu s tím, že zpět má vyřízený střídavý start, aby pomohla Jihlavě do první ligy, protože Jihlavu, která je pro Míšu stále prioritou, nechceme nijak oslabovat,“ prozradil Hájek.

Z Jihlavy přišly posily do každé řady, když Raabová je obránkyně a Svobodová útočnice. „Chtěli jsme zvýšit konkurenci na ostatních postech, přičemž víme, že obě jsou kvalitativně na úrovni extraligy,“ říká brněnský lodivod.

Jako překážka se ale ukázal věk obou hráček. „Jejich hostování je bohužel časově omezené, protože nemohou mít zpět vyřízeny střídavé starty, bohužel, toto pravidlo považuji za nešťastně nastavené, protože nevím, proč by si hráčka, která na vyšší soutěž má, tuto soutěž nemohla zahrát a přitom pomáhat svému mateřskému klubu,“ povzdechl si Hájek.

Tamara Hašová si zřejmě opět zahraje za Vítkovice. Foto: Jiří Zerzoň – florbalvitkovice.cz

Střídavý start nebo hostování je totiž v kategoriích žen a mužů povolen pouze v prvních třech letech poté, co dosáhnete věku této kategorie. V současnosti tedy jde takto postupovat u hráčů/ek narozených v letech 1993 – 1995, přičemž Raabová se narodila v roce 1989 a Svobodová je ještě o tři roky starší. Obě tak v klubu stráví pouze jeden měsíc. Na Frühbauerovou, ročník 1993, se omezení nevztahuje.

Posilu hlásí také Bohemians, zelenobílý tým získal na hostování Zuzanu Svobodovou z Jičína, která se tak do Prahy po půl roce, když předtím hájila barvy Chodova. V zelenobílém zůstane do konce sezony stejně jako Tereza Voláková v FBC Ostrava, které bylo prodlouženo hostování z Vítkovic. A do třetice prodloužené hostování: Tereza Burdová bude nadále sbírat extraligové minuty v ELITE.

Úřadující mistryně do svého kádru sice nezískaly z FBC Ostrava Romanu Kieckovou, o kterou stojí dlouhodobě, avšak do přípravy se od začátku letošního roku zapojí Tamara Hašová. „Vzhledem k tomu, že nám během podzimu skončily dvě hráčky, tak jsme hledali nějaké doplnění kádru,“ připomněl kouč Jiří Velecký odchody Karkoškové s Mahdalovou.

Na Hašovou nemá nějaké přehnané nároky. „Od nového roku se zapojí a uvidíme, jak to po jejím složitém zranění půjde, nepochybně to bude chtít čas, ale bylo by přínosem, pokud bychom postupně v závěru sezony mohli využívat její útočné schopnosti,“ uvedl pro florbal.cz Velecký.

Foto: Jiří Novotný – regionsport.cz


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*