Monika Slavíková a její spontánní radost z gólu do sítě Chodova.
18. 1. 2015 Extraliga žen (0) KOMENTÁŘŮ

Herbadent pokořil Chodov a je blízko vítězství v základní části. Ostrava drží play off

 



Pokud se nestane nic neočekávaného, základní část podeváté za sebou vyhraje Herbadent. Ten v duelu 1. s 3. zdolal rivala z Jižního Města Chodov 6:4 a stále vede tabulku o 3 body před mistrovskými Vítkovicemi. Osmičku pro play off uzavírá s neměnným 4bodovým náskokem před ELITE FBC Ostrava, jemuž výhru nad Vinohrady vystřelila pouhých 70 vteřin před koncem Veronika Káčová. Z 5. místa sesadily Liberec po výhře ve vzájemném duelu Židenice.

Duel Herbadentu s Chodovem, jejž v listopadu navštívil rekordní počet diváků na základní část ženské extraligy (632), měl i tentokrát výbornou kulisu. A 190 fanoušků je největším publikem, které kdy přišlo v základní části na domácí zápas Herbadentu. Ten šel od začátku za vítězstvím, vzadu jej držela výborná brankářka Eliška Kuchyňková, která povolila až v samém závěru. Chodov sice po 2 dorážkách snížil na 4:6, ale na vyrovnání už bylo pozdě.

V té chvíli už Herbadent i s vyhlídkou na úterní finále poháru poslal na hřiště náhradnice, prvního startu po návratu do Česka se tak dočkala švédská obránkyně Amanda Nordin. Vítězky ovšem s prostřídáním sestavy vypadly z rytmu. „Náš výkon nebyl optimální, především po zařazení třetí lajny byl místy až chaotický,“ uvedla trenérka vítězek Markéta Šteglová.

Finálový soupeř jejího týmu si v Olomouci vyladil náladu a hlavně obranu. Vítkovice tam triumfovaly 6:0, Lenka Kubíčková v jejich brance udržela poprvé v sezoně čisté konto a vylepšila svůj průměr gólů na zápas na 2,1. Nikdo z brankářek, které odchytaly v sezoně víc než 3 utkání, nemá v celé soutěži lepší bilanci. „Dnes jsme chtěli předvést hlavně zodpovědnou a důslednou defenzivu, což se povedlo,“ potěšilo kouče šampionek Jiřího Veleckého.

Olomouc už je na 7. místě jen o pouhý bod před FBC Ostrava. To v dostatečném odstupu drží za sebou ELITE a tím i šanci zahrát si play off. Žlutomodrý tým přitom doma prohrával s posledním SKV 1:3, ale příliš času užít si nadějné skóre soupeřkám nedal. Během 121 vteřin vyrovnal a v čase 58:50 rozetnula duel juniorská reprezentantka Veronika Káčová. Lodivod FBC Jakub Robenek, jenž loni s týmem musel do play down, plesal. „Zápas se pro nás nevyvíjel ideálně, ale holky opět ukázaly, jak moc do play off chtějí. A podruhé v sezoně jsme rozhodli zápas minutu před koncem,“ podotkl. Mimochodem, poprvé se tak stalo v zápase na Vinohradech v čase 58:51…

ELITE si připsalo povinnou výhru nad trápícím se Tatranem. Nejdřív sice také prohrávalo, ale skvělou čtvrthodinou pasáží v prostřední částí, během níž stihlo 5 gólů, výsledek otočilo. Pořád však potřebuje ve zbylých 5 kolech nasbírat o 5 bodů víc než Ostrava. Příští týden jede do Jičína, jenže ten na Bohemians ukázal, že to s ním už nebudou mít soupeři tak jednoduché jako na začátku sezony.

Po výhře nad Olomoucí se tým vedený útokem bývalých hráček Bohemians představil právě proti zelenobílému týmu. I když domácí tým zvítězil 12:6, své bývalé opory vůbec nedokázal uhlídat. Kanonýrce FbŠ Haně Polákové (4+1) v zápase zdatně sekundovala hostující Gabriela Žůrková (3+2). Ostatní řady Jičína se však nepřidaly. „Do příště se musíme vyvarovat velké spousty individuálních chyb a získat větší střeleckou podporu od dalších dvou pětek,“ tušil kouč nováčka Tomáš Pokorný.

Linda Hyksová (číslo 7) střílí Liberci těsně před první přestávkou šťastný gól na 2:0.

Linda Hyksová (číslo 7) střílí Liberci těsně před první přestávkou šťastný gól na 2:0.

„Klokanky“ si tak pojistily pozici v elitním kvartetu, 5. Židenice mají 10bodový odstup. Pro Brňanky je ovšem jejich současné umístění velkým úspěchem, po překvapivé výhře nad Libercem míří za svým nejlepším výsledkem v základní části v historii klubu.

Tím byla dosud 7. příčka v ročníku 2012/13, během nějž Sokol nasbíral 25 bodů. Už teď má o jeden bodík víc. Liberci v Brně chyběla řada hráček v čele s tou nejproduktivnější týmu Michaelou Mlejnkovou a poprvé se trefil až na začátku 3. třetiny za stavu 0:5… „Zápas bohužel ovlivnily vstupy do 1. a 3. třetiny, které se nám opravdu nepovedly, ale jinak tým chválím za odehrání docela slušného výkonu v 9 lidech,“ konstatovala trenérka Crazy girls Lenka Bartošová.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*