Kouč Miroslav Janovský v debatě s rozhodčí. Foto: Otakar Prášek
6. 2. 2015 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Dva přátelé proti sobě. Derby proti sobě svede české stratégy Janovského a Markse

 



Až proti sobě dnes večer v kvalifikaci na mistrovství světa žen nastoupí reprezentace Česka a Slovenska, nebude to jen obyčejné federální derby. Bude to také souboj 2 českých stratégů: Miroslava Janovského a Jaroslava Markse. Ze slov obou mužů je vidět, že k sobě navzájem chovají velký respekt a i po letech od společného působení na lavičce českých reprezentantek zůstali přáteli.

I když je to už 6 let, oba si na tu dobu dobře pamatují. „Tehdy jsem si Míru vybral jako asistenta, přesně jsem věděl proč. Protože Mirek je velmi, velmi inteligentní a hodně toho ví,“ říká Jaroslav Marks. Z pohledu trenérského doyena vytvořili s Janovským ideální dvojku. „Hodně mě toho naučil florbalově, já jsem ho zase naučil věci, které se týkají koučování, vedení týmu a vedení realizačního týmu, naše spolupráce byla výborná,“ pochvaluje si.

Na společné působení u národního týmu žen rád vzpomíná také Janovský. „Nebylo dlouhé, trvalo zhruba rok a musím se přiznat, že zpětně jsem rád za to, že mě Jarda, v uvozovkách, uvedl do ženského florbalu. Myslím si, že nebýt této nabídky, nikdy bych neměl s ženským florbalem nic společného,“ přiznává současný lodivod české reprezentace. „Nevím ale, jestli to je dobře, nebo špatně,“ usmívá se.

Pro něj samotného šlo o plus. „Určitě jsem za to rád, do té doby jsem o ženském florbalu příliš nevěděl. Díky němu jsem se mohl dostat k práci u reprezentace, která se velmi odlišuje od práce v prostředí klubu,“ porovnává Janovský. „Pracovat u národního týmu u jakékoliv kategorie a úrovně je něco top pro trenéra, jsem opravdu rád, že mi ty dveře otevřel,“ děkuje Marksovi.

Jaroslav Marks vede kromě žen také juniorky. Foto: salming.sk

Jaroslav Marks vede kromě žen také juniorky. Foto: salming.sk

Bude pro ně mít federální zápas pro to vše speciální náboj? „Trochu ano, protože se dlouhou dobu známe. Ale že by to nějakým způsobem ještě gradovalo tu touhu zvítězit, to ne,“ říká Janovský. „Jsem rád, když je Jarda na druhé straně, že se takto můžeme potkat, ale případné vítězství by bylo stejně důležité a podstatné, jako kdyby na druhé straně byl kdokoliv jiný,“ pohlíží na skutečnosti pragmaticky.

Jeho protějšek mluví ve stejném duchu. „Pro 6 hráček z našeho týmu, které působí v české extralize, to bude prestižnější, protože budou hrát proti svým spoluhráčkám, potažmo hráčkám, které potkávají v extralize,“ hodnotí situaci Marks.

Jasno mají oba koučové také v tom, co se druhému povedlo u národních celků zlepšit. „Komunikace a vztahy od realizačního týmu směrem k hráčkám, je jí víc než dřív. Myslím si, že prostor dostávají mladé hráčky a tým je budován perspektivně,“ chválí Janovského Marks. „Ten trend se mi líbí,“ usmívá se.

Sám odstartoval nebývalý progres slovenského florbalu a z týmu okolo Košturiakové dělá pomalu postrach soupeřů. „Zlepšení je opravdu obrovské. Současný slovenský tým je na tom velmi dobře po pohybové stránce, je to paráda, většina hráček je na tom perfektně,“ vyzdvihuje Janovský.

Ve florbalové praxi se tak ukazuje směr, který ekonomové pojmenovali jako „teorém lokomotivy.“ „Posouvají se také dovednostně, strašně moc jim pomáhá, že mají možnost hrát a trénovat v Česku. Vždyť první lajna Slovenska, to jsou dnes hráčky, které nastupují v českých elitních týmech, a je to znát,“ říká český hlavní trenér.

Miroslav Janovský udílí taktické pokyny na MS žen 2009. Foto: ČFbU

Miroslav Janovský udílí taktické pokyny na MS žen 2009. Foto: ČFbU

Nicméně, na Slovensku se zkvalitňuje také domácí scéna. „Nešlo by to ale bez toho podhoubí, které se tady na Slovensku pomalu rozrůstá, hráčky z něj mohou růst a následně pak nasbírají velmi cenné zkušenosti v českých top týmech. Přičemž je vidět, že české týmy do slovenské líhně rády sáhnou,“ připomíná Janovský také práci za východními hranicemi Česka.

Slovenky tak dorůstají v soupeřky, které by časem mohly ohrozit také český tým. „Což je ale pro nás dobře, protože nám poblíž roste velký partner a konkurent, a i toto by pro nás mělo být hnacím motorem,“ věří hlavní trenér reprezentace žen.

Janovský po Marksovi působí u reprezentace žen, vystřídal jej také v Pardubicích, v nadsázce se nabízí otázka, jestli někdy nezamíří na Slovensko. „O reprezentaci žen Slovenska jsem nikdy nepřemýšlel, pro mě je v současné době prioritou pouze český národní tým, se kterým máme cíl, a tím je finále mistrovství světa. A děláme všechno pro to, abychom se tam dostali,“ hlásí Janovský.

Dnešní prověrka ale podle něj bude v Nitře tou nejtěžší. „Ostatní týmy a sousedy sledujeme pouze z toho hlediska soupeřů, takže samozřejmě reflektuji jejich posun, jakým způsobem hrají a rovněž to, že v pátečním utkání budou Slovenky nejsilnějším soupeřem na tomto turnaji,“ hodnotí šéf české střídačky.

Jako milník by rád položil dnešní utkání také Marks. „Rozhodně chceme podat co nejlepší výkon a začít novou éru z toho hlediska, že jsme zatím vždy od Češek dostali náklep. Chceme se posunout dál a být vyrovnanějším soupeřem,“ přeje si hlavní trenér Slovenek.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*