7. 2. 2015 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Rusko bude v budoucnu velkou florbalovou zemí, říká finský mistr světa Virtanen

 



Třetí evropská kvalifikační skupina o účast na mistrovství světa žen 2015 se odehrává v hale, ze které si před 2,5 lety odvezl světové juniorské zlato. Nyní je zpět na místě činu jako jeden z trenérů Rusek, které angažovaly finské trio. Harry Virtanen je přesvědčen o tom, že se z Ruska podaří udělat florbalovou zem a on sám by k tomu rád přispěl svými zkušenostmi.

Na loňském šampionátu juniorek v Polsku skončila jeho práce u finských juniorek, které v Nitře dovedl na světový trůn. „Jsou to nádherné vzpomínky z krásného města, jak si Nitru pamatuji,“ vrátil se zpět do roku 2012.

Za pět let mu rukama prošlo mnoho dnes elitních florbalistek, jako například Laura Loisa, Mira Wickman nebo My Kippilä. „Je to pro mě vůbec to nejdůležitější, protože vidím, že jsme odvedli dobrou práci, když dnes tyto hráčky plní vůdčí role v elitních týmech vyspělých ligových soutěží a národním týmu žen,“ vyznal se Virtanen.

Zlatou medaili si z Nitry odvezla také současná obránkyně Vítkovic Mirva Laitinen. „Pamatuji si ji jako milou dívku s dobrou střelou,“ okamžitě našel v paměti.

Po éře u finských juniorek se vydal k ruskému florbalu. „Důvod, proč jsem se spojil s ruským týmem je ten, že vidím obrovskou příležitost jak v Rusku florbal rozvinout a podělit se o své zkušenosti,“ popisuje své pohnoutky. „V budoucnu bude Rusko velkým týmem,“ je přesvědčen. „A Češi ani Slováci mě neoslovili,“ vypálí jeden ze svých vtípků.

Při otázce na to, jaký má s týmem cíl odpoví s vizáží hráče pokeru. „Dostat se do finále mistrovství světa 2015 ve Finsku, do Tampere to mám totiž kousek autem,“ rozesměje se zkušený matador.

Rusko se s Finskem zatím nedá srovnávat ani po stránce zázemí, Virtanen ale nežehrá. „Je to vždycky o řešení problémů, které prostě nastanou, ať už děláte pro florbalově velkou nebo malou zemi,“ hodnotí. „V každém případě je Rusko má mnoho možností,“ důrazně opakuje.

Řeč přišla také na obránkyni Herbadentu Mariu Ziminu. „Máme ji na seznamu a snažili jsme se ji kontaktovat,“ uvedl za trenérský štáb Tuomas Korhonen. „Má za sebou několik startů, v národním týmu ji rádi uvidíme, bude tam vítána, aby byla jeho součástí“ dodal Virtanenův tlumočník.

Do zápasu s Českem jdou Rusky s jasným cílem. „Budeme bojovat co to půjde,“ slíbil Harry Virtanen.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*