Ostrava slaví. Foto: facebook Sokol Pardubice Ostrava slaví. Foto: facebook Sokol Pardubice
2. 3. 2015 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Plán byl jasný, vymazat Zozuláka, říkal Laja. Z nuly dovedl FBC do play off

 



Spousta z nich nehrála v životě důležitější zápas. Pardubicím a Ostravě šlo o postup do play off a v podstatě i o jistu záchrany. V hale na Dašické se tísnilo přes 700 diváků a mnozí, co se nevešli dovnitř, stáli za okny…

„Takhle vypjatý zápas jsem asi nikdy nehrál. Možná nějaký důležitější zápas byl jen v reprezentaci, ale na klubové úrovni určitě ne,“ svěřoval se kapitán ostravského FBC Václav Komačka. Utkání dohrával s tamponem v nose, ale vůbec mu to nevadilo. „Před takovou atmosférou to nevnímáte. Když tohle člověk zažije, tak výkon jde o 20-30 procent nahoru,“ uvědomoval si. „Takže určitě patří poděkování fanouškům. Těm z Pardubic, ale hlavně našim, kteří se vydali na cestu,“ dodal Komačka.

Václav Komačka. Foto: facebook Sokol Pardubice

Václav Komačka. Foto: facebook Sokol Pardubice

Tribuny opravdu praskaly ve švech. Tradiční pardubický kotel ale tentokrát doplnily i ostravské bubny, které nakonec mohly oslavit triumf svého týmu. Pro mnohé byl možná překvapivý, ale zasloužený.

„Že vyhrajeme? No, o tom jsem přesvědčený nebyl. Šli jsme do toho s tím, že to bude nejtěžší zápas. Postupem času, jak to bylo 3:0 nebo 5:2, tak jsme už věřili, že to půjde. Oni začali být trochu nervózní, začali trochu oplácet, nadávat a nepřiznali nějaké míčky. To už jsem věděl, že jsou na tom špatně,“ vyprávěl Štěpán Laja, asi nejvýraznější opora ostravského FBC v poslední sezoně. Začínal jí přitom jako gólman bez angažmá. Ale když mu z FBC zavolali, tak neváhal.

Štěpán Laja. Foto: facebook Sokol Pardubice

Štěpán Laja. Foto: facebook Sokol Pardubice

„Přišel jsem snad v pátém-šestém kole a nebyl tam ani bod. A první zápas byl zrovna s Pardubicema a nevyšel…“ vzpomíná zkušený gólman. Stal se ale jistotou a na konci sezony měla Ostrava postupových 31 bodů a nakonec i oplatila Pardubicím porážku.

Laja přiznal, že plán vyšel dokonale. „My jsme se dívali na posední 3-4 zápasy Pardubic a řekli jsme si, že musíme vymazat Martina Zozuláka. Věděli jsme, že 95 procent nebezpečí je on. Nasadili jsme na ně jednu pětku a Petr Krzyžanek ho úplně zničil…,“ vysekl poklonu svému spoluhráči.

Martin Zozulák. Foto: facebook Sokol Pardubice

Martin Zozulák. Foto: facebook Sokol Pardubice

V Ostravě se tentokrát přemýšlí o play off. „Je to strašná euforie. Já půjdu hrát play off po třech letech!“ zářil Marek Švajný, který po Petrovi Skácelovi převzal roli lídra a z jeho tradiční pozice sází důležité góly. „Vítky nebo Bolka si nás vezmou,“ tipoval bezprostředně po utkání.

Nakonec si Ostravu vybral Tatran, ale o to asi bylo ten večer úplně jedno. Vyhrocený zápas skončil oslavnou jízdou do Ostravy a kapitán FBC přiznal, že je rád, jak to tentokrát dopadlo. „Vlastně mi teď ani Pardubic není líto. My jsme si tohle prožili loni. Ne sice v posledním zápase, ale pocit to není příjemný. Ale myslím, že se Pardubice v pohodě zachrání,“ soudí slovenský zadák.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*