David Holmquist v brance Chodova. Foto: Florbal Chodov. David Holmquist v brance Chodova. Foto: Florbal Chodov.
5. 3. 2015 Superliga (0) KOMENTÁŘŮ

Oslavy si ujít nenechám, slibuje „nejlepší gólman extraligy“ David Holmquist

 



V nedělním utkání mezi Chodovem a Otrokovicemi už prakticky o nic nešlo, přesto se během něj udál jeden historický milník. V české nejvyšší soutěži poprvé nastoupil gólman ze Švédska. Chodovskému Davidu Holmquistovi stačila minuta, aby svérázným způsobem a tak trochu symbolicky potvrdil všudypřítomnou hegemonii kolébky florbalu.

Torbjörn Folkesson, Johan von der Pahlen nebo Max Wahlgren. Švédští legionáři v Česku patřili většinou mezi hlavní opory svých týmů, příběh jejich krajana s maskou je však jiný. K angažmá v týmu z Jižního Města přišel tak trochu jako slepý k houslím, přes svého dlouholetého kamaráda Patrika Dóžu.

Těsně po skončení přestupního termínu se zranil Martin Zich a předloňský Superfinalista potřeboval k Janu Barákovi najít druhého gólmana. „Já kdysi ve Švédsku chytal a tak mi Paddy s Michalem Bauerem nabídli, abych s Chodovem trénoval a kryl Barymu záda. I některé spoluhráče jsem už znal z jiných příležitostí,“ přibližuje Holmquist.

Na důležitější roli v týmu však nepomýšlel. K florbalu se totiž neplánovaně vrátil po dlouhé pauze. „Naposledy jsem chytal někdy v 15, 16 letech. Když byl Paddy poprvé ve Švédsku, hráli jsme spolu za IBK Göteborg. Ale když odešel, tým nehrál moc dobře a mě florbal přestal bavit. Cítil jsem, že se nikam neposouvám a ztratil jsem motivaci,“ přiznává 22letý brankář.

 

David Holmquist a Patrik Dóža v civilu. Foto: Facebook Davida Holmquista.

David Holmquist a Patrik Dóža v civilu. Foto: Facebook Davida Holmquista.

Nedlouho po Zichovi se při vší chodovské smůle zranil i Barák, díky svým zkušenostem však logicky dostal příležitost další navrátilec Petr Šrámek. Už to vypadalo, že Holmquist se prvním Švédem v české extraligové brance nestane.

Nakonec se však přeci jen dočkal. V posledním zápase sezony, v čase 58:55 za rozhodnutého stavu 8:3 pro Chodov vystřídal právě bývalého českého vicemistra z FBC Ostrava. „Nápad přišel od Petra Šrámka, když si Otrokovice vzali time out. Přišel za mnou na lavičku, že je příliš vyčerpaný a tu minutu do konce už nezvládne, takže to musím dochytat,“ popisuje s humorem Holmquist.

„Od Petra s Davidem bylo hezké, že mi dali šanci, i když už o nic nešlo. Za tu minutu jsem šťastný. Je krásné vyzkoušet si, jaké to je být českým extraligovým gólmanem,“ rozplývá se.

Švédský mladík vlastně není jentak ledajakým „extraligovým gólmanem“. Za 65 vteřin hry stihl jeden parádní zákrok helmou proti jediné přímé střele na jeho bránu. Úspěšnost 100 % ho rázem paradoxně vynesla na 1. místo v gólmanských statistikách celé AutoCont extraligy! Díky tomu se na sociální síti stal terčem klubového srandisty Jana Baráka…

„Jsem přece Švéd, nechápu proč to lidi tak překvapuje,“ popichuje české florbalové příznivce Holmquist. „Ale vážně – byla to jedna střela a jeden zákrok. Taky to mohla být jedna střela a žádný zákrok, takže jsem samozřejmě rád, že tenhle článek není o tom, že jsem ve statistikách poslední,“ dodává.

Rodák z Goteborgu přitom už pravděpodobně nebude mít příležitost si své „obdivuhodné“ statistiky pokazit. Se svým nasazením v play off nepočítá. „Moje role byla od začátku taková, že budu krýt záda Barymu se Zikem a tak to zůstává. S oběma to už vypadá dobře. Takže si snad v play off budu užívat důležitou roli diváka a podporovat kluky s vychlazeným pivem v ruce,“ doufá Holmquist.

S českým národním nápojem po boku přitom hodlá svým spoluhráčům fandit co nejdéle to bude možné. „Ještě nevím, kdy se vrátím do Švédska, ale do konce sezony tu určitě zůstanu,“ říká. Pokud se Chodov probojuje až do Superfinále, měla by mu za jeho minutový výkon náležet extraligová medaile.

„Ta pro mě ale určitě není tím nejdůležitějším. Jsem tady, hlavně abych kluky podpořil stejně jako oni podpořili mě, když jsem sem přišel. Věřím, že na konci sezóny budeme mít co nejvíc důvodů k oslavám. A ty si rozhodně ujít nenechám,“ ubezpečuje David Holmquist. Jak dlouho bude trvat, než se mezi švédskými gólmany najde jeho následovník, který se třeba mezi tyčemi některého z extraligových týmů usadí napevno?


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*