6. 4. 2011 Extraliga žen (14) KOMENTÁŘŮ

Finále extraligy chybí jediné – diváci

 



Na hřišti se prohánějí hráčky dvou nejlepších týmů v zemi, předvádějí florbal na hranici svých možností. Přesto samotné aktérky i přihlížející neodcházeli z haly nadšeni: finále extraligy mezi Herbadentem a Bohemians totiž kazí bídná návštěvnost.

V sobotu se přišlo podívat nadprůměrných 132 diváků, jenže v neděli ve 13 hodin dorazila na duel špičkové úrovně jen zhruba polovina. Obě utkání pořádal Herbadent, hrálo se v hale na Jižním Městě, čili na kraji Prahy. „Zápas byl super, ale jinak jsem byla v šoku. Vypadalo to jako řadové kolo někdy v listopadu. Kdybych sama nevěděla, že se ten zápas hraje, nedozvěděla bych se to. Nikde žádné plakáty, nic,“ žehrá na slabou propagaci Eliška Křížová, která se čerstvě vrátila z ročního angažmá v Zugu. „Ve Švýcarsku by se tohle nestalo. Je to o propagaci. Nevím, jakým způsobem to tam dělají, ale na finále by přišlo daleko víc lidí,“ odhaduje.

Opora Herbadentu Magdalena Kotíková argumentuje tím, že počet diváků se odvíjí od toho, co mají možnost vidět na hřišti. „Kdyby byla celoročně předváděná hra v extralize na úrovni, fanoušci si sem tu cestu najdou,“ říká.

Jen pro srovnání – loňské návštěvy na finálových duelech stejných týmů, které se hrály na Podvinném mlýně: 212, 136, 213. I na finále 1. ligy přišlo o minulém víkendu v Jihlavě na duel se Šumperkem přibližně 200 fanoušků. Tedy stejně jako na obě finále extraligy dohromady. „Přijde mi to takové chabé. Asi je to dané i časem. Něco jiného je hrát v 8 večer a něco jiného v 1 odpoledne, když jde každý radši na oběd, než aby se šel pařit do haly na nějaké holky,“ míní útočnice FbŠ Andrea Kohutová.

Sama cítí, že v plné hale je ze strany florbalistek zápas naprosto jinak odehraný. „Určitě to zápasu dává úplně jiný náboj. Když jsme hrály finále poháru v Prostějově, bylo to hrozný. Prázdné hlediště, bylo by tam snad slyšet i špendlík spadnout,“ popisuje.

Vylidněné tribuny navíc odrazují i televizní kamery. Přímý přenos z tiché arény s opuštěnými sedačkami? Lidé z České televize dobře vědí, že by to byla antireklama na florbal. I to jeden z důvodů, proč se boj o ženský titul na obrazovku nedostane.

Herbadent si podle slov svého sportovního manažera Jiřího Kotíka teprve zvyká v novém prostředí na Praze 11. „Jsme tu první sezonu, snažili jsme se maximálně oslovit lidi na Jižním Městě. Celý rok jsme cílili zejména místně. Inzerujeme v časopisu Prahy 11, máme naše facebookové a internetové stránky, to je základ,“ vypočítává kanály, jimiž klub komunikuje s potenciálními diváky.

Počet příznivců, který na finále přišel, podle něj odpovídá tomu, kolik jich je Herbadent v současné době oslovit. Tedy někde nad stovkou lidí. „Všechno to jsou známí, partneři, děti, rodina. Náš malý klub má 90, 100 členů, přesto se nám podaří vyprodukovat takovouhle návštěvu. Může se zdát na ženské finále nedostatečná, nicméně z našeho pohledu není,“ říká.

O vylepování plakátů, nebo jiných podobně viditelných pozvánkách na zápas neuvažovali. „Naráželo to na personální limity. Jsme malý tým, nebyli jsme schopni to zprodukovat organizačně,“ vysvětluje Kotík. „Ale už pracujeme na dalších věcech na příští sezonu. Snad se to bude jenom lepšit,“ doufá.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

  • jura napsal:

    divné:-D

  • Jasnee napsal:

    No hlavně, že je toho slavného finále plný Florbal.cz….

  • Audit napsal:

    Jak to dělají ve Švýcarsku – tam nemají Sazku a.s.

  • kargo napsal:

    co by chtela 🙂 chce to jen racionalni uvazovani…ke vsi ucte k zenam a zenskemu florbalu…ta rychlost, tvrdost, technika..to co dela florbal zajimavy..tam proste neni 😉

    • Asa napsal:

      to bych netvrdil…stačí se podívat třeba na návštěvnost jiných semifinálových a čtvrtfinálových sérií. Herbadent prostě zatím nemá tradici a ruku v ruce s tím ani fanoušky, klasické porodní bolesti…třeba to časem bude jiné.

  • sasky napsal:

    „Naráželo to na personální limity. Jsme malý tým, nebyli jsme schopni to zprodukovat organizačně,“ – to jsou akorát výmluvy. Buď se přiznám, že mě to nenapadlo, nebo takhle nemelu nesmysly. Každá holka by dostala 5 plakátů a vylep je. A hned jich je po P11 (když tedy chtějí cílit místně) třeba 200 a toho už si lidi všimnou. Na druhou stranu je Bohemka velký klub a její diváci tam nepřišli taky…

    • Asa napsal:

      to byl dobrý vtip….už vidím hráčky jako Šindelová, Urbánková, jak chodí po Praze a lepí plakáty:)))kromě teda toho, že vylepování plakátů jen tak je zakázáno a jedná se o přestupek.

  • Brummbär napsal:

    Nemyslím si, že by byl problém v čase, jak míní Andrea (pro nás dojíždějící je časnější hodina výhodou). Ale podíváte-li se na diskuse o florbale, většina chlapů je vůči tomu ženskému „skeptická“. Viz příspěvek týpka s nickem „kargo“. Nelze srovnávat ženské a chlapy. Je potřeba si uvědomit, že limity jsou jinde (ale neznamená to, že ženský sporty jsou nudný). Není to jen u tohohle sportu – to, co chybí „Kargovi“ u ženského florbalu by mu chybělo asi i u jiného sportu, kdyby ho víc sledoval. Bylo by lepší ocenit to, že před sebou vidím 2 nejlepší ženské týmy, z nichž je největší zastoupení repre hráček a užít si to, že mohu vidět pěknej florbal. Druhou věcí je návštěvnost florbalu obecně :/

    • Lucie napsal:

      Osobně si myslím, že tím, jak se většina vyšších soutěží hraje v Praze, tak to ztrácí kouzlo. Čím je město menší a je tam nějaký úspěch, tak se na ten úspěch lidi přijdou rádi podívat.

      Jinak, proč by hráčky samotné nemohly roznášet či vytvářet propagační materiály? U nás je to běžná praxe a myslím si, že většina klubu to takto má. Nezapomínejme, že jsme amatérský sport, který hrajeme proto, že nás baví 🙂

  • kuk napsal:

    Myslím,že už nikoho moc nezajímá finále,které je úplně jasné jak dopadne.Kdyby byla extraliga vyrovnanější,zápasy Herbadendu by předem nebyly jasné jak dopadnou….Radši půjdu na 5.zápas mezi Chodovem a Libercem,protože tam jde o něco a výhrát může každý.Jako raději půjdu na zápas Vítkovice proti FbŠ….Hold suverenita Herbadentu=nuda.Tím nechci nějak srážet hru Herbadentu.Hrají skvěle,nemají konkurenci…..A také možná roli hraje to,že jsou každý rok někde jinde.

  • Barrandov napsal:

    Nenechalo mě to v klidu,musím to napsat.Televize přenášela 1.finálový zápas..návštěvnost..303 neplatících přihlížejících.. a na finále pěkná nuda,jen ta hala je pěkná.
    264 platících návštěvníků si našlo cestu na tolik „neopěvované“ finále ženské extraligy a skutečně krásný florbal,rychlý,napínavý průběh od 1.až do 60.minuty utkání. I BEZ světel televizního přenosu a vhodného prostředí k sehrání finále,určitě ženy předvedly něco,co se chlapům zdaleka nepodařilo.

    • kkk napsal:

      Přesně to samé mě napadlo včera ve Střešovicích. Nádherná podívaná, úžasný florbal a báječní fanoušci. Gratuluji oboum týmům.

  • Pane Kotiku, neplacejte napsal:

    Pane Kotiku, nevykladejte blbosti proc neco nejde, ale hledejte reseni. Vase kecy jsou k nicemu, dulezite jsou konkretni akce a fanousci. Vase picoviny jsou k nicemu.

Napsat komentář

*