Lukáš Robenek v neděli prožil debut v roli hlavního kouče. Foto: Ladislav Káňa - fbcostrava.cz
10. 3. 2015 Extraliga žen (11) KOMENTÁŘŮ

Nechápu, jak brácha při hře všechno zvládá, říká debutant Lukáš Robenek

 



Druhé utkání série mezi Vítkovicemi a FBC Ostrava nabídlo debut Lukáše Robenka v pozici hlavního trenéra ostravských žen. Na lavičce musel zaskočit za svého bratra, který si v průběhu utkání plnil hráčské povinnosti v play off třetí nejvyšší mužské soutěže. Po utkání přiznal, že nechápe, kterak je jeho bratr schopen zkoordinovat množství činností, kterým se je třeba na lavičce věnovat.

Jeho svěřenkyně bojovaly na zelené palubovce Sportovního centra Dubina, on zase v Národní lize. „Hrál jsem utkání play off za MVIL Ostrava, takže to zbylo na bráchu,“ prozradil důvod absence. „Přijel jsem někdy na konci druhé třetiny, za stavu 1:7, bohužel mě vyškrtli ze zápisu, takže jsem nemohl být přímo na lavičce,“ na oko si posteskl nad správným verdiktem sudích, kteří si všimli, že začátku utkání není osobně přítomen.

V době kdy Jakub vévodil utkání s Kopřivnicí a MVIL dotáhl šesti body k vyrovnání semifinálové série na 1:1, Lukáš ochutnával, jak tvrdý chleba má extraligový trenér. „Bylo to něco nového, byl jsem trochu nervózní, nechápu, jak brácha při hře všechno zvládá, protože jsem s tím měl celkem problém, ale snažil jsem se holkám pomoct, dát jim to nejlepší co umím a snad jsem byl platný,“ věřil debutant na trenérském stolci.

O tom, že půjde na lavičku se dozvěděl ještě před víkendem. „Bavili jsme se o tom od pátku, kdy brácha říkal, že má v neděli zápas, nicméně jsem nevěděl, jak dlouho zápas povedu, protože říkal, že přijede co nejdříve, zápas mu to zřejmě nedovolil, takže úplně vtažen jsem do toho byl až v neděli,“ popisoval Lukáš Robenek.

Bratr mu plně důvěřoval. „Brácha je mladý trenér, učí se a především má podobné florbalové myšlení jako já, takže jsme se potkali ráno na turnaji juniorek, kde jsem mu předal veškerou taktickou přípravu,“ popsal Jakub Robenek. „Navíc zná ženskou složku, pohybuje se v ní od žákyň po ženy, takže to pro něj byl další krůček,“ usmál se.

Extraligový brankář měl prý největší problém s koordinací všech činností, které mu jako trenérovi přislušely. „Je to o tom stíhat všechny ty věci: upozorňovat hráčky, co dělají špatně, dělat taktiku a ještě pozorovat hru tak, abych byl v obraze a věděl, co se děje a co ne, je to náročné,“ odfrkl si Robenek, který měl k ruce už jen maséra Josefa Pečonku.

Ze svého debutu byl zklamaný. „Nemůžu svou premiéru hodnotit kladně, jsem popravdě celkem zklamaný, zatím neplníme to, co jsme si stanovili, nicméně věřím, že ve dvou domácích utkáních potrápíme Vítkovice mnohem více,“ doufá v lepší zítřky svého týmu.

O svých dalších trenérských cílech má svěřenec Petra Koutného jasno. „Chci být týmu co nejvíce platný a co nejvíce pomáhat bráchovi tak, aby mě mohl využívat také na herní situace,“ odhalil Lukáš Robenek. „Samozřejmě, že u brankářů jsem doma, rozumím tomu více, ale snažím se od Kuby učit tak, abych se mu třeba časem vyrovnal,“ vzhlédne ke svému staršímu bratrovi.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Michal Studník napsal:

    No abych řekl pravdu, pozoruju ženský florbal už dlouho, konkrétně tady na Moravě a ani jeden z nich není schopný tým vést k lepším výsledkům, tenhle rádoby „trenér“ určitě ne, Jakub možná trochu, ale to je jen můj názor 🙂

  • Aleš Poukar napsal:

    Vážený Michale Studníku, rád bych Vás vyvedl z omylu. Konkrétně hlavní trenér Jakub Robenek dokázal za necelé tři roky dostat tým žen sestavený z hráček první, druhé ligy a juniorek (žádná z nich neměla extraligové zkušennosti) do play-off. Dorostenky (https://www.ceskyflorbal.cz/druzstvo/13109) už dva roky neprohrály – loni titul a juniorky v této sezóně prohrály jen jednou. Trenér golmanek Lukáš Robenek má juniorku v extralize, dorostenku v juniorské a starší žačku v dorostenecké lize. Každá z nich hraje prim ve své kategorii. Je určitě spoustu skvělých trenérů, ale kolik z nich se může může pochlubit podobnými výsledky?

    • Michal Studník napsal:

      Vážený pane Poukare, určitě výsledky to jsou obdivuhodné, to nelze nikomu z nich upřít. Ale je třeba se na to také dívat objektivně a ne s pomyslnýma „růžovýma brýlema“. Nalejme si čistého vína, letos se do play-off ženy dostaly s odřenýma ušima, jejich herní styl se prakticky od minulé sezóny nezměnil, pořád stejná bída. To samé platí i u složení týmu(až na pár vyjímek). Je chyba v hráčkách? Nemyslím si. A co se týče juniorek či dorostenek, pan Robenek určitě musel přijít už k něčemu vybudovanému, jelikož pochybuji že dokud tam nepřišel,tak to nefungovalo(což starší výsledky neukazují.)Další věc je , jak průměrný golman, může trénovat gólmanky, nedělá to zn ěj i přůměrného ne-li podpruměrného trenéra? Jak yb takový človek pak mohl být napomocný do budoucna? Jak říkám, dávám vám jen svůj pohled na věc , co si z něj vezmete je na vás.

      • kili33 napsal:

        Ne že bych se vám oběma chtěl plést do hodnocení kvalit tohoto konkrétního trenéra, ale dovolím si vyjádřit nesouhlas s tím, že by průměrnost hráče měla jakýkoli vliv na jeho trenérské schopnosti. Existují i výborní trenéři, kteří florbal (obecně se to dá asi říct o jakémkoli sportu), na vrcholové úrovni ani nehráli 😉

        • Petr Silovský napsal:

          Máš pravdu, navíc bývalý hráč přebírá chování a zvyky, svého bývalého trenéra a ženy potřebují více individuální přístup 😀

      • Radas napsal:

        Tak s tebou bych chtěl mít dvojdomek, Aleš tady napsal konkrétní výsledky, s konkrétními družstvy a ty tady pliveš nějaké obecné fráze co jsi přečetl někde v Kačeru Donaldovi..Mohl bych se tě zeptat co jsi dokázal ty, ale vím, že nic, tak si to jdi zapsat do deníčku pana všeználka (čti jdi do hajzlu) a nehejtuj tady 🙂

        • Michal Studník napsal:

          Páni , to jste mi to docela nandal. Muselo vám trvat dlouho vymyslet takové řeči co ? Napsal jsem tu jen svůj názor, to že se nějákému análnímu horolezci nelíbí, nějak není moje věc 🙂

    • Totti napsal:

      Jak si může někdo honit triko výsledky dorostenek?! Tenhle nešvar z českého myšlení asi nikdy nevymizí…

  • Petr Silovský napsal:

    Lukáš Robenek trenér brankářek? Jsem pobaven, viděl jsem ho chytat jednou v juniorce, kdy jsme hrali proti vám na Sareze (Sparta), musím říct, skvělý brankář, stále seděl na prdeli a převaloval se jak mevídek Pú, pokud jsme ho netrefili, tak byl gól, blahopřeji k takovému trenérovi. 😀

Napsat komentář

*