Marek Matejčík vs. Michal Kotlas. Foto: repro youtube Marek Matejčík vs. Michal Kotlas. Foto: repro youtube
10. 3. 2015 Superliga (23) KOMENTÁŘŮ

Loket Kotlase vyvolal emoce. Moje chyba, přiznal. Je to play off, ví už Matejčík

 



Vítkovice si pro čtvrtfinále play off zvolily Chodov a zápas týmů, které v roce 2013 hrály Superfinále, se už ve druhém vzájemném duelu hodně vyhrotil. Tým z Dubiny poslal podnět k šetření zákroku Michala Kotlase na Marka Matejčíka.

Pražané druhý zápas ovládli. Vedli už o 4 góly a i když Vítkovice ztrátu stahovaly na výhře Chodova to nic nezměnilo. Sekundu před koncem se však před brankou hostů stala situace, kvůli které vzplály emoce.

Marek Matejčík napadal rozehrávku a do cesty se mu postavil urostlý bek Michal Kotlas. Loket zadáka Chodova pak trefil Matejčíkův obličej. Pětiminutový trest, který udělili sudí, se však Vítkovicím zdá málo.

Marek Matejčík zůstal chvíli otřesený, ale nakonec ze střetu vyvázl dobře. „Po zápase jsme o tom nemluvili. Byly tam emoce, takže bychom nic nevyřešili. Dnes mi Michal napsal a myslím, že je to vyřešené,“ prozradil vítkovický útočník serveru florbal.cz. „Je to play off,“ konstatoval.

I viník Michal Kotlas se k incidentu vyjádřil a přiznal zákrok nebyl zrovna v mezích pravidel. „Hrajeme playoff, zápasy jsou vypjaté a je tam mnoho emocí. Na zpomaleném videu je vidět, že to nebylo tak brutální, jak se zprvu zdálo. Loket šel vysoko, ano, byla to moje chyba,“ řekl dva dny po utkání.
„Hraje se tvrdě na obě strany, nás taky nikdo nešetří, rozhodně ale není úmysl někoho zranit nebo podobně. Markovi jsem psal. V sobotu pokračujeme dalším zápasem,“ dodal Kotlas.

Jenže incident zřejmě neskončí jen u toho, že si Kotlas s Matejčíkem vyměnili smsky.

„Už jsme podali podnět na disciplinární komisi,“ potvrdil šéf Vítkovic Tomáš Krásný. Jako dokumentaci a důkaz poslal i video. Podle informací našeho serveru pak na adresu ČFbU doputovala i stížnost kvůli zákroku Patrika Dóži, který bezprostředně po střetu Kotlase a Matejčíka atakoval Jakuba Hubálka. Následovala mela, na hrací ploše proti sobě stály najednou oba týmy. Naštěstí na hromadnou rvačku ale nedošlo.

Série Chodova s Vítkovicemi pokračuje v sobotu před kamerami České televize. Třetí duel ale začne netradičně už před obědem.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Kolemjdoucí napsal:

    Přijde mi to více jako nešikovnost než úmysl, chtěl ho nabrat, ale tělo netrefil V zápase bych to viděl na pěti minutový trest, dále bych to neřešil.

    • Pavel napsal:

      Plně souhlasím. 🙂 Nepřipadá mi to zase nic tak hrozného, aby se to posílalo až na disciplinárku.

      Vypjaté play-off, i když nemůžu říct, že tohle do sportu úplně patří, ale prostě emoce jsou emoce. Takže hráče potrestat pěti minutama a hotovo…

    • michal napsal:

      tělo netrefil… další co to nemá v hlavě v pořádku. míček tam dávno nebyl a ani snaha stoklase nějaký míček hrát… a kdyby tělem, ale stoklas jednoznačně zasáhnul dost nebezpečně matejčíka do krku

  • Kolemjdoucí no.2 napsal:

    „Stížnost na atak Dóži proti Hubálkovi.“ To snad Vítkovice nemyslí vážně? Takových žduchání je v zápase nebo v přerušení plno.

    • michal napsal:

      to je tak na úrovni podhráského, který se nechal slyšet, že máslo na hlavě mají všichni… doporučuji se lépe podívat na záznam a předtím si setřít to máslo z hlavy… nevidím žádné máslo na hlavě ani matejčíka, ani hubálka, ti se ničeho nedopustili

      • Gargamel napsal:

        No já se teda dívam pořádně a nic k poslání na discplinárku tam teda vážně nedivim 😀 tak do něj strčil no 😀

  • michal napsal:

    tak pozoruji, že takových bezmozků jako je stoklas je více… kdo se podívá na záznam ataku stoklase tak zjistí, že to nemohla být nešikovnost ani nic , co by vyplynulo ze hry. stoklas šel jednoznačně do souboje ne s úmyslem hrát míček – ten tam dávno nebyl, ale někoho trefit s loktem ve výši, kde se normálně nemůže vyskytovat. úderem do krku matejčíka jej jednoznačně knokautoval a to v době vedení o dvě branky a několik vteřin před koncem…a útok na hubálka je podle mě na podobné úrovni – to si pro změnu dóža naprosto nesmyslně vyšlápnul na jednoho z nejslušněji hrajících beků celé extraligy. putoval za střetem přes velkou vzdálenost, na konci hry, kdy hubálek jenom kontroloval situaci před zichem a surově jej napadnul a ještě k tomu zezadu. následně se hrdinsky schoval za spoluhráče a pozoroval dění z bezpečné vzdálenosti. podle mě zcela v pořádku stížnost vítkovic, příště to může být horší – to v případě, že si to vítkovice nenechají líbit. to by si měli všichni uvědomit

    • Pavel napsal:

      Na tu melu před brankou jsem se původně tolik nesoustředil, ale po opakovaném záběru musím říci, že se ani na stížnost nedivím, Dóža to s tou razancí až moc přehnal. Neřeknu ani slovo, kdyby Hubálek do brankáře začal sekat a brát mu míček, ale ten míček měl zcela pod kontrolou, takže od Dóžy je to nemyslitelný a neospravedlňující zákrok..

      • fanda napsal:

        jsem rád, že jsi to takto přehodnotil…klobouk dolů, málokdo je v dnešní době schopen takové sebereflexe. hubálek se snažil jednou dohrát míček a potom už jenom kontroloval situaci a zicha… stál a zezadu jej napadnul velice razantně, bezdůvodně a podle dóža, navíc si domnívám, že byl odpískán konec, načež se hrdinsky schoval

  • klokaniflorbalek.cz napsal:

    http://florbal.cz/38230-zpetna-vazba-byla-pozitivni-a-zajimava-rika-o-finske-zkusenosti-jakub-nabelek/

    Nejsložitější moment obou zápasů měl na svědomí obránce mistrů světa z roku 2010 Timo Toivonen. „Došlo k situaci, kdy většina hráčů i míček byli v rohu a mimo hru před bránou se útočník snažil získat lepší pozici. Ve vzájemném souboji udeřil obránce loktem do břicha a ten následně upadl. Úder nebyl veden nějakou zvláštní silou, jednalo se o takovou klasickou pošťuchovačku před bránou. Udělili jsme mu trest na 5 minut, což v tu chvíli vůbec nikdo nerozporoval a utkání se v klidu dohrálo,“ popisuje Nábělek prohřešek velezkušeného exreprezentanta a jeho řešení.

    Podle delegáta však měli být spolu se Štenglem daleko přísnější. „Po zápase nám delegát řekl, že ve Finsku se podobné zákroky mimo hru tvrdě trestají, a že věc předá k disciplinárnímu řízení. Následně nám snížil známku z 8,5 na 5,5 za to, že jsme neudělili přímo na hřišti ČK3,“ přibližuje zkušený český rozhodčí pohled finského nadřízeného.

    Jeho výtku přijal. „Vysvětlení bylo jasné. Musím uznat, že s ním souhlasím a daný princip se mi líbí. Byl bych rád, kdyby u nás vznikla na toto téma diskuze a stejně přísně postupovala i česká DK. Podobné zákroky do hry nepatří a je potřeba, aby se hráči vzájemně respektovali. Hráč nakonec dostal stop na jeden zápas a myslím, že nemohl hrát ještě zápas předtím, než DK rozhodla,“ prozrazuje osud hříšníka Toivonena.

    I přesto, jak už bylo řečeno, zanechal český rozhodcovský pár v zemi úřadujících vícemistrů světa skvělý dojem a odnesl si velmi cenné zkušenosti. „V prvním zápase jsme dostali známku 8,5. Zpětná vazba byla kromě výše uvedeného přestupku pozitivní a zajímavá. Finští delegáti se zaměřují na jiné věci než naši, což vedlo k zajímavým diskuzím, které nás rozhodně obohatily,“ oceňuje Nábělek.

    • fanda napsal:

      myslím, že toto je slovo do pranice a k další diskusi. jestli se to zamete, můžeme se dočkat situací, které nejsou tak cizí jinému sportu – hokeji. zákroky na matejčíka a posléze hubálka se udály mimo hru a po jjejím skončení, se hrou němely nic společného, došlo k nim loktem do krku a v druhém případě zezadu hokejkou – nic jiného než disciplinárku si nedovedu představit

    • Kerim napsal:

      Na finský způsob hodnocení nesportovního chování hráčů bohužel v Česku nikdo nemá koule. Ani rozhodčí (v tomto „skvěle“ podporováni komisí rozhodčích), ani disciplinárka. O parodicko-úřednické funkci delegátů, kteří mají na starosti hlavně kontrolu počtu diváků, vyvěšených reklam a tištěných bulletinů, je zbytečné se zmiňovat.

      • marpetka napsal:

        Paradoxem je, že na to doplatila dvojice Gavlas – Mikula, která ty koule na ČK má. Pan školitel JJ ovšem před play off poměrně plamennou řečí obdobné situace posoudil na seřvání, maximálně na dvojku. Jak se v tom ti rozhodčí mají vlastně vyznat? Co takhle, pane Mirku, jít ten Augiášův chlév vyčistit?

        • Kerim napsal:

          Při vší úctě: první z dvojice na to nemá. Svou gestikulací a razancí gest možná ano, přehledem o hře rozhodně ne.
          Tento zápas (stejně jako spousta jiných předtím) jim „utekl“ dříve než v posledních pár minutách. Pravděpodobně z důvodu, že „příliš mnoho vyloučených je vina rozhodčích“ – jak prý tvrdí školitelé rozhodčích. To je mimochodem jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl nevstoupit po mnoha letech znovu do stavu rozhodcovského. Neumím si představit, že bych měl být školen autoritou, která autoritou rozhodně není a podléhat panu sedmilháři.
          Je povzbuzující, že někteří rozhodčí se občas zúčastní nějaké té zahraniční stáže a snad si z toho dokážou odnést něco nového, pozitvního. Dokud však něco podobného neabsolvují také členové komise rozhodčích a disciplinárky a nevezmou si z toho zásadní poučení, tak není šance cokoliv u nás v Česku změnit.

  • fanda napsal:

    takže závěrem pro některé nekritické příznivce chodova – vyhodnotit záběry ze všech možných kamer, přijmout opatření pro další zápasy, zamyslet se nad nominací některých rozhodčích, nezapomenout, že to je jenom sport a neplácat nesmysly o emocích, másle na hlavě apod. že je někdo bezmozek a neovládá svoje emoce byť ve vypjatých chvílích neznamená, že se ten druhý nechá zmrzačit, zranit nebo že si někdo nechá nakakat na hlavu. ale možná je to celé jenom o tom, že ryba smrdí od hlavy, že je někdo příliš přemotivován, že někdo vzhledem ke svému mládí ještě nevyrostl z dětských nemocí…

  • Michel napsal:

    Záznam jsem si přehrál několikrát po sobě a velmi mě zarazilo chování některých hráčů Chodova. Koenčné un-fair chování po zápase, když si hráči nepodali ruce tomu dalo tečku.
    Podle mě, měl Kotlas úmysl zasáhnout Matějčíka, loket vystrčil a viděl moc dobře, že Matějčík mění směr. Ať se nehájí tím, že jsou to emoce.
    Dóža mě zklamal. Na to jaké má kvality, se předvedl jako „hrdina“. Hubálka nabral úplně zbytečně a pak se schovával dozadu, aby na něj nikdo nemohl, po té co se do něho pustil Hájek.
    Zichovo chování jsem nepochopil už vůbec. Na co si v ten okamžik hrál ? Nejdříve odsouvá Vítkovické hráče zezadu a následně zkrotne, když se před ním objeví Heczko.
    A Ondruškovo poštuchování s Veltšmítem ? Co to mělo být ? Dokazoval si něco snad ?
    Líbil se mi přístup trenéra Deuse, jak pohotově začal odhánět svůj tým, aby z toho nevznikla nějaká větší mela. Ale proč nezačal své hráče odhánět i PODHRÁSKÝ a CEPEK ?
    Unie by neměla být benevolentní k těmto zákrokům a měla by je trestat za včas. Protože by pak mohlo nastat, že se takové případy budou hromadit.

  • Kubat napsal:

    No nevím, měli bychom být asi trochu objektivní a podle záběrů Vítkovic to myslím i celkem lze. Faul Kotlase ano. Dostal za něj 5 minut, což je podle mě adekvátní, jelikož ho skoro netrefil a byla to nakonec pěkná herecká vložka. Matejčík věděl co dělá, což dokazuje to, že si dal před sebe ruce a jak hezky vyskočil, když zjistil, že jeho povalování nikoho nezajímá. Hubálek podle zvukového záznamu dorážel po odpískání a reakce Dóži tak nebyla nijak přehnaná. Naopak třeba Veltšmíd byl úplně v tranzu a nechoval se o nic lépe než třeba právě Dóža.

    • Jirka Bareš napsal:

      Teprve po tomto komentáři jsem si na videu všimnul, že Matejčík vyskočil ze země, jakoby právě zjistil, že zaspal do práce. Faul to samozřejmě byl, určitě na bůra,ale ty sudy a fotbalový grimasy na umření si vodpustit moh…

  • Michal napsal:

    To u nás v Liberci to bylo ještě tvrdší ! 😀

  • Rosťa napsal:

    Loket úmyslný, kdo se díval pořádně, viděl, jak s ním svihl do prostoru a byla to snaha o hit tím loktem. Vymlouvat se na plný-off?! Trochu mi to připomíná, jak Novotný loktem upravil Milanovi Tomasikovi obočí – tomu se neříká play-off, ale často je to osobní frustrace. Co někdo bere za simulaci Matejcika, já beru jak nasranost, že se pak postavil, já se kdysi taky postavil a začal se strkat se soupeřem, i když mi chvíli před tím nastipl zebra. To podle vás ten člověk má ležet hodinu, aby jste tomu věřili?! A útok na Hubiho mi opět připomíná hrdinu Novotného, jak tehda mimo hru nakrosil myslím kolenem někoho z Otrokovic. Sorry, ale to sem nepatří, je to florbal a ne mma a druhá věc, když už jdu do soubojů, tak jako chlap a ne zbaběle zezadu a pak se schovat, abych náhodou nedostal zavyucenou. Ale co jsem viděl víc záběru, tak tam selhali pro mě rozhodčí i delegát, který v ČR je jen na kontrolu peněz= ocheckuje vyvesené sponzory, diváky a tím padla.. Jsem zvědavý, jestli se bude i řešit situace, kdy dal Chodov gól, když zezadu při napadání rozehravky P. Bruse, náhle Pavel spadl a Chodov sel 2 vs golman. Moc nerozeznam na mobilu, jaký tam proběhl přesně kontakt – čím, ale něco tam proběhlo a bylo to zezadu, tak bych čekal, že v takové situaci, se to pískne jako útočný faul, protoze to byl gól zadara od rozhodčích

  • Michal Studník napsal:

    Typické Vítkovice, jen brečí 🙁

  • Kalel napsal:

    Tohle je jenom ukázka kvality rozhodcich v cr. Florba se vyviji, hra se zrychluje a casto dochazi ke stretum bez balonu, ktere jsou zavineny frustraci hracu, kterou zpusobuje pristup rozhodci po cely zapas. Rozhodci piskaji extraligu z duvodu, ze maji neco odpiskano ale nemaji na to kvalitu, nestihaji sledovat hru a pod tlakem, ktery je na ne se dopousti dalsich chyb. Konci to tim, ze v 55 minute rozhodci napomina hrace po pate za dohravani souboju namisto toho aby ho vyloucil. Je potreba aby se dohled rozhodcich zprisnil a kvalita se zvedla, ale je to tezke kdyz lidi ve vedeni kritiku berou osobne a ne konstruktivne.

Napsat komentář

*