Lucii Kloutvorovou možná čeká disciplinární řízení. Foto: repro YouTube
20. 3. 2015 Extraliga žen (3) KOMENTÁŘŮ

Měla padnout červená? Tatran posílá zákrok Kloutvorové k disciplinárce

 



Kromě bojů o titul se rozeběhly také boje o záchranu v nejvyšší ženské soutěži. ELITE, hrající bez obránkyň Kalecké a Kadučákové, dvakrát vyzrálo na Vinohrady, zajímavější je ale série Tatranu s Jičínem, která je po prvním víkendu 1:1. Navíc, událost ze 46. minuty prvního střetnutí, kdy Lucie Kloutvorová kopnula Lianu Matěvosovou, bude řešit disciplinární komise, která již přijala podnět Střešovic.

Inkriminovaná událost se stala v čase 45:48. „Naše hráčka Liana Matěvosova jasně fauluje hráčku Jičína, ale jak je patrné ze zpomaleného záznamu, tak nešlo nešlo o úmysl – podvrtla se jí levá noha a protihráčce spadla na záda,“ popisuje trenér Tatranu Luděk Pasecký, co incidentu předcházelo.

Ze záznamu je patrné, že Kloutvorová nebyla na kontakt s Matěvosovou vůbec připravena, ale co přišlo poté, to nadzvedlo činovníky Tatranu ze židlí. „Na vzniklou situaci protihráčka reagovala zcela neadekvátně a kopla Matěvosovou do oblasti krku, což bylo z našeho pohledu rozhodčími nesprávně ohodnoceno dvouminutovým trestem, nikoliv červenou kartou,“ podělil o svůj pohled na trest pro hráčku soupeře.

Zákrok na Lianu Matěvosovou můžete posoudit sami

Pro Florbal.cz se vyjádřil také bývalý extraligový sudí Marek Nováček. „Bohužel jsem měl možnost vidět jen krátký šot ze zápasu, ale připadá mně to opravdu jako nešikovnost hráčky Tatranu, která se prostě svalila na protihráčku, a ta reagovala tak, jak reagovala,“ zklidňuje emoce zkušený arbitr.

Kloutvorovou svým způsobem chápe. „Ani se ji moc nedivím, neboť to zalehnutí mohlo dopadnout nepříjemným poraněním dolní končetiny, své dozajista sehrála také frustrovanost z průběhu utkání, kdy Jičín dostal chvíli před inkriminovaným momentem gól,“ hodnotí Marek Nováček.

S klasifikací obou zákroků nesouhlasí. „Pokud za to hráčka Jičína dostala dvě minuty za hrubost, tak to je bohužel špatně, za hrubost měla inkasovat trest pětiminutový,“ odkazuje Nováček na článek 607 a jeho pátý odstavec v pravidlech florbalu. „Navíc, hráčka Tatranu by měla obdržet dvouminutový trest, dle článku 605 a jeho šestého odstavce,“ přidává muž, který řídil třeba finále MS juniorek v roce 2010.

Jeho finální verdikt je jasný. „Každopádně mně to nepřijde jako zákrok, který by měl jít před disciplinárku, mám z toho pocit „odstrčení“ soupeřky, která ji leží celou vahou na noze, nikoliv zákeřného kopnutí,“ soudí Marek Nováček. „Ale jedná se o můj osobní názor, který je založen na zhlédnutí videa, které má 16 sekund,“ dodává na závěr.

Trenér Tatranu přitom očekává, že zápasy v play down budou na hraně. „Chceme samozřejmě vyhrát a jsme připraveni na to, že zápasy budou velice tvrdé a na hraně, nemůžeme ale nechat naše hráčky být vystaveny této úrovni zákroků, která dalece přesahuje mez tvrdosti vypjatých zápasů a nebyla adekvátně potrestána,“ tlumočí oddílové stanovisko. „Chceme extraligu udržet, ale nemůžeme za to zaplatit vlastním zdravím,“ dodává.

Lucie Kloutvorová se k incidentu veřejně vyjadřovat nechce. „Rozhodčí situaci vyhodnotili a trest padl. Tudíž, jestli Tatran podal stížnost na ČFbU, budu se z události zpovídat pouze tomuto orgánu,“ vzkázala.

Mimochodem, je tomu již přes 10 let, kdy červenou kartu obdržela hráčka v nejvyšší ženské soutěži naposledy. Ve dvacátém kole ročníku 2004/2005 dostala v čase 60:00 červenou kartu s validitou dvě Květoslava Kočová. Tehdejší hráčka Ústí nad Labem se provinila pokračujícím nesportovním chováním.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*