6. 2. 2012 Reprezentace (0) KOMENTÁŘŮ

Rybka po devíti letech s reprezentací. Potkal i svěřence z krajských výběrů

 



Před 10 lety byl jednou z ústředních postav ostravského FBC a pamatuje i několik extraligových finále. V reprezentaci ale moc příležitostí nedostával a na sraz národního týmu se vrátil po dlouhých devíti letech. Michal Rybka pozvánku mezi elitní společnost přijal rád, byla pro něj další z malých florbalových satisfakcí.

Na soustředění do Berouna přijel dokazovat, že v 31 letech po dlouhé pauze stále na reprezentační úroveň stačí. Před pěti lety to přitom vypadalo, že s florbalem bude muset skončit. V létě 2006 si zpřetrhal křížové vazy v koleni, další komplikací byl poškozený meniskus. Rybka ztratil místo v Grünenmattu a do vrcholového florbalu se vracel postupně přes nižší soutěže. Na reprezentaci tehdy ani nepomyslel. Když jej v roce 2010 oslovil prvoligový Tigers Langnau, splnil se mu sen: vrátil se k vrcholovému florbalu.

A nemělo zůstat jen u toho. Poté, co se trenérovi národního týmu Tomáši Trnavskému omluvil z účasti na berounském soustředění Martin Ostřanský, zavolal kouč právě Rybku. Jeho výkony v dresu Tigers už nešlo přehlédnout.

A malý univerzál neváhal. Zabalil si věci a na kemp do Berouna dorazil. „Naposledy jsem byl na soustředění možná někdy v roce 2004 a pak jsem se ztratil ve Švýcarsku,“ vzpomíná útočník matně na poslední setkání s národním týmem.

Ale ani v minulosti jsi nebyl tím, na kom by národní tým stál. Dohromady máš na kontě jen 4 zápasy…
„Je to tak. Reprezentaci vedl Zdeněk Skružný a myslím, že jsem se mu nehodil do koncepce, stavěl na jiných lidech. A tak trochu jsem cítil, že pro mě v reprezentaci není místo. I sám jsem na to trochu kašlal, nebylo to pro mě nejdůležitější. No a pak přišly problémy s kolenem, tři roky jsem pořádně nemohl hrát na špičkové úrovni.“

Jaký byl návrat mezi nejlepší české florbalisty? Je tempo tréninků na reprezentační úrovni podobné tomu, jak se hraje ve Švýcarsku?
„Čekal jsem to trochu horší. Nejsem nejmladší, ale švýcarskou ligu stíhám. Když jsem přijel domů, únava nebyla. Snad jsem stíhal i tempo, cítil jsem se v pohodě.“

Jaké bylo přijetí od kluků, pro které jsi byl v 31 letech novicem?
„Rapidně se to neobměnilo. Spousta starších a zkušených kluků zůstala, myslím, že se známe. Navíc z těch mladších je spousta z Ostravska, a třeba když jsem vedl krajské výběry, někteří kluci mi prošli rukama.“ (směje se)

Bylo těžké si zvyknout na jiný systém hry? Tomáš Trnavský avizoval, že se bude nacvičovat aktivní obrana…
„Je pravda, že v Langnau nehrajeme to, co chce trenér v reprezentaci. Stavíme na pasivnějším 2-1-2 a chvíli mi trvalo, než jsem si zvykl. Bylo to pro mě nové, ale přizpůsobil jsem se a snad to i fungovalo podle představ.“

Pokud člověk nakoukne na reprezentační sraz, určitě má i další plány a rád by oblékl i dres národního týmu, je to tak?
„Dlouho jsem v nároďáku nebyl. Vím, že má výkonnost musí být lepší než nějakého mladého kluka. Ale pokud bude mít trenér pocit, že tam pro něco budu a že mě potřebuje pro to, co mu tam chybí, budu v národním týmu rád.“

Reprezentaci čeká v dubnu přípravný turnaj ve Švýcarsku a v prosinci se opět tam bude hrát světový šampionát. Jak moc tě láká fakt, hrát mistrovství světa vlastně „doma“?
„To je hodně daleko. Otázka taky je, co bude po sezoně, jestli zůstanu v Langnau. Změnil se nám trenér, ale také může odejít, protože má i další práci a aktivity. Od vedení mám signály, že mě chtějí, ale pokud přijde nový trenér a nebudu se mu hodit, můžu jít třeba i jinam. Hlavně bych musel hrát. Pak bych si musel sednout s Tomášem Trnavským a probrat, co se mnou zamýšlí.“

Už teď je to ale asi jeden z dalších splněných cílů, že?
„Jak už jsem říkal, jsem rád, že jsem se dokázal vrátit do elity a jsem v týmu, který hraje o medaile. Nároďák, i když jen kemp, je to pro mě určitě impulsem do další práce. O tom, že by mě mohl trenér vyzkoušet v reprezentaci, jsme se spolu bavili už minulý rok. Sám jsem na rovinu řekl, že pozvánka do repre se neodmítá a že si to dokážu představit. Národní tým je, myslím, pro každého prostě taková třešnička na dortu.“


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • FBC napsal:

    Smekam, vazne klobouk dolu. Pamatuju, jak vymyslel neskutecne veci za FBC v extralize. V 31 mit co nabidnout ve Svycarsku a i v „repre“, myslim ze sposta mladych kluku se od neho muze hodne naucit. 😉

    • jasne napsal:

      Hlavně v tom se chovat jak největší namyšlenec… viděl jsme ho hrat na CO a na repre nema ani zdaleka…v FBC taky nebyl tahoun….je namyšleny a ani nema proč…. Titul nemá. kdysi si zaplatil přestup do švycarska a odešel. Teď jde vidět ale upřímně ve švýcarsku by šel vidět každý šikovný hráč….

      • Pepe napsal:

        říkáte každý šikovný hráč, pak doufám, že patříte k nim a můžete se předvést, pokud je to tak snadné..to je trochu moc osobní zášti najednou ne?No rozhoduje trenér by Rybku nebral, kdyby si myslel, že je neschopný. Nebo jste i lepší trenér?

      • aljoša napsal:

        Ahoj ty hrdino,tak si to tu pojd zkusit do swiss,a pak uvidíš co jsi napsal za blbost.Pepe ti to dobře napsal.A mimochodem ted na soustředění patřil mezi nejlepší hráče, odjezdil to tam jak mladý kluk a to se hodně cení.

        • FBC napsal:

          Na některé komentáře je lepší nereagovat. Já mám na Rybku svůj názor, dokonce sem mě tu čest si proti němu zahrát. Ale jsem rád že se najdou i rozumní lidé.

    • Katy napsal:

      Tak pokud je Míša namyšlený, tak to je pak každý ;)…a on má aspoň důvod 🙂

  • Maco napsal:

    Rybo, jsem rád, že ses neztratil… 🙂 hodně zdraví a energie do dalších let ve florbalu ! A jsem rád, že na Tebe Trnek nezapomněl….
    H.

  • Rybka napsal:

    Mám podobný názor jako kolega výše, když jsem zažil Rybku na turnajích či CO, vždy působil namyšleně,…a to, že švýcarskou ligu může hrát každý šikovný hráč je trochu přehnané, ale je fakt, že krom Willeru je ta liga oničem, tedy na úrovni české!!!…nebýt Finů, Švédů a samotného Willeru, není se tam na co koukat a to si říkejte, co chcete!!!!

  • xxx napsal:

    Přeji pěkný večer,
    ten Michal Rybka musí být asi dosti velký zvíře, musel přebrat polovině florbalistům holky, dát mnoho rozhodujících gólů ve finále extraligy a ještě se vyhýbat všem florbalistům v okolí!!!! Ovšem já ho znám a pamatuji si jej, jako normálního kluka, který vzhledem ke svému věku a odehraným utkáním v české extralize, využil sportovní šance a šel do SWI. Odehrál několik mimořádných utkáních, turnajů a myslím si, že patřil k ozdobám ligy. Následně se usadil ve Švýcarsku a zažíval období jako na houpačce. Já jsem jej zažil v různých náladách, ovšem v posledním období byl v absolutní pohodě, byl pozitivně naladěn, našel si čas na setkání s florbalovýmí elévy, žáky, dorostenci, veterány, rodiči a prarodiči hráčů FBC Ostrava. V období vánočních svátků roku 2011 předváděl své freestylové kousky, zrychlení, nasazení a v neposlední řadě dovedl zhodnotit a pochválit dovednosti mladých florbalistů, kteří k jeho osobě vzhlíželi jako ke své největší modle.
    Za všechny čtenáře „Florbal.cz“, Ti přeji hlavně pevné zdraví a mnoho chuti do výchovy nových florbalových nadějí! Kamil Š.

Napsat komentář

*