Lukáš Pešat v dresu vítkovické juniorky. Foto: Martina Egersdorfová. Lukáš Pešat v dresu vítkovické juniorky. Foto: Martina Egersdorfová.
27. 3. 2015 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

Snad Tatranu vrátíme vyřazení z juniorů, doufá Lukáš Pešat

 



Týmy Vítkovic a Tatranu se v minulé sezoně utkaly v extraligovém Superfinále. Letos už je jisté, že si v O2 areně zahraje jen jeden z nich. Ve vzájemném semifinále se však na obou stranách představí mladíci, kteří budou usilovat o svou premiérovou účast v pompézním vrcholu sezony. Jedním z nich je i vítkovický Lukáš Pešat. 

Lídr vítkovických juniorů na vlastní kůži poznal, jak těžké je vydobýt si místo v sestavě A-týmu. Naplno se mu to povedlo až v druhé polovině sezony. „Už loni jsem byl s muži na zápase s Otrokovicemi. Ale o tom, že bych mohl zasáhnout do hry, jsem ani nepřemýšlel. A vůbec jsem s tím nepočítal ani letos,“ přiznává. Během čtvrtfinále s Chodovem se ale stal důležitou postavou svého týmu.

Zvláště obránci Martinu Pražanovi se o něm asi ještě teď zdají zlé sny. Ve čtvrtém zápase série ho Pešat tak dlouho „otravoval“ při rozehrávce, až mu řízný bek na zlatém podnose nabídl vítězný gól. A téměř totožná situace nastala v rozhodujícím 6. utkání, kdy Pražan následně stihl vítkovického forvarda pouze povalit za zem a nabídl tak Lukáši Hájkovi trestné střílení.

Pešat se tak trochu překvapivě prosazoval víc než jeho o něco zkušenější vrstevníci Marek Bräuer a Adam Delong. „Ale určitě si nemyslím, že bych kluky nějak zastínil. Nejde o to kdo dává góly, hlavně že nám to šlape týmově,“ říká pokorně.

Jak bývá u mladých hráčů zvykem, i benjamínek z družiny rytíře Vítky si musel zvyknout na specifika vyřazovacích bojů mezi dospělými. A měl to o to těžší, že proti němu stáli ostřílení a fyzicky disponovaní bojovníci z Chodova. „Play off je ve všech kategoriích velmi tvrdé. Ze začátku mi to dělalo trošku problémy, protože Chodov hrál občas opravdu až na hranici pravidel,“ připouští Pešat. „Ale musel jsem si zvyknout a snažit se hrát naši hru,“ dodává.

Teď čeká jeho Vítkovice nejúspěšnější tým české florbalové historie, pražský Tatran. A o motivaci má Pešat postaráno. Právě Střešovičtí totiž v poměru 3:0 na zápasy vyřadili 1. SC v semifinále G2 ligy. „Jsem rád, že máme Tatran. Doufám, že jim vyřazení z juniorů vrátíme. I když to určitě nebude lehké,“ uvědomuje si.

Do neúspěšného boje o juniorské finále přitom kvůli svému vytížení u mužů ani Pešat a ani jeho parťák Delong nemohli naplno zasáhnout. Zato Tatran, který zvládl seniorské čtvrtfinále v nejkratší možné době, vyrukoval na vítkovické mladíky se všemi svými hvězdami v čele s Markem Benešem. „Těžko říct, jestli bychom s Adamem sérii nějak ovlivnili. Já jsem hrál jen poslední zápas a stejně jsem nic moc na hřišti neudělal,“ říká Pešat, který je možná až přehnaně skromný. Ve zmiňovaném duelu zvládl (vedle 2minutového vyloučení) gól a dvě asistence.

V závěru play off navíc bude rychlonohý útočník bojovat nejen o extraligový titul. Jeho výborné výkony určitě neunikly ani pozornosti trenéra juniorské reprezentace Luďka Beneše, který už za měsíc povede české mladíky na mistrovství světa ve Švédsku. „Byl jsem zatím na turnajích EFT ve Švýcarsku a ve Finsku, které nebyly moc povedené. Ale doufám, že na MS se podívám,“ zamýšlí se.

Právě švédský florbal má navíc jako většina mladých hráčů v oblibě. „Můj český vzor je určitě Milan Tomašík. Ze zahraničí se mi líbí styl hry Emila Johanssona z Falunu nebo Mattiase Samuelssona ze Storvrety,“ vypočítává Pešat. Třeba jednou bude nenápadný vítkovický rychlík následovat cestu svého staršího předchůdce Martina Tokoše a proti svým idolům si zahraje v nejlepší lize světa.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Honza napsal:

    Už dlouho se držím, ale déle už to nejde. Co článek p. Hrubého, to pravopisná hrubka. Ani nemusím koukat na autora a vím, kdo to napsal… tady hned v první větě a v předposledním odstavci.
    Pane Hrubý, opravte to prosím Vás a nastudujte pravidla českého pravopisu. Děkuji, Dvořák

  • PetroF napsal:

    … v předposledním odstavci dokonce 2 hrubky. Jinak ještě v článku chybí 3 čárky (interpunkce) a jedna je navíc.

  • Jirka Bareš napsal:

    Máte pravdu, ta čeština dostává v tomto článku pěkně na pr*el, taky mě to uhodilo do očí. Chyba se může stát, ale když někdo veřejně publikuje (byť jen pro zábavu jako amatér), nemělo by to být pravidlem a mělo by to nějak vypadat:-)

Napsat komentář

*