Ondřej Vavro se po postupu do finále rozpovídal o tom, jak se ono nečekané vítězství zrodilo v kabině.
2. 4. 2015 1. liga (0) KOMENTÁŘŮ

Start zkusil all in, Česká Lípa plánuje setkání s fanoušky

 



Po rozhodujícím pátém zápase, který se uskutečnil v první aprílový den, je znám i druhý finalista. A o apríl se v tomto případě vážně nejedná. Dál šel překvapivě stal pražský celek FBC Start98.

Na začátku play off stála Česká Lípa před rozhodnutím, koho si vzít pro čtvrtfinále. A volba padla na poslední Hattrick Brno. Tento soupeř byl pro vítěze základní části lahůdkou. I když se Brňané vyburcovali k celkem osmi gólům, proti soupeřově kanonádě v podobě 19 tref vzdorovat nešlo.

Jednou z dalších čtvrtfinálových sérií byla ta mezi FBC Start98 a Florbal Ústí. Zajímavá bitva divákům nabídla všech pět zápasů, přičemž vítězně vyšli Pražané. O vyrovnanosti série mluví i konečný stav každého zápasu (7:5, 6:5p, 4:5, 2:3, 2:1sn z pohledu Startu).

V tabulce lépe postavení hráči z libereckého kraje, si do další části vyřazovacích bojů vybrali právě Start. Po třech hracích dnech mělo dojít na čtvrtý zápas, ve kterém se očekával postup Českolipských dál, přičemž se měli postavit Litvínovu. Místo toho došlo k senzaci – tým z hlavního města vyhrál v základní hrací době poměrem 5:4. Oči veřejnosti se proto upíraly k velkolepému rozhodujícímu zápasu. Motivovaní hosté vzali zápas do svých rukou, a tak se zrodilo nečekané- po výsledku 7:5 do finále postupuje Start, Lípě končí sezona.

Čtvrtý zápas nevypadal pro domácí ani trochu dobře, už po první části prohrávali 2:0. V šatně kluci vsadili na all in, z čehož se zrodilo nečekané vítězství: „Zlomilo se to o přestávce po první třetině v šatně. Řekli jsme si, že prohráváme 2:0 a nemáme co ztratit, že buď sérii ukončíme, nebo se vzepřeme. Nemělo cenu po sobě v šatně řvát. Nějak to z nás spadlo, podařilo se nám vrátit do zápasu,“ popisuje Ondřej Vavro, střelec druhého gólu nedělního klání. „A pak nám bylo jasné, že to dokážeme otočit,“ dodává.

Nejen sázka all in dovedla Vavrův tým k vytouženému vítězství. „Rychle jsme vedli 2:0 a asi jsme si mysleli, že to půjde samo. Nezvládli jsme to v hlavách, ve 2. třetině nás Start začal hodně přehrávat a my se už nedokázali do zápasu vrátit. Konec zápasu byl vyrovnaný, ale tam pro soupeře rozhodlo štěstí, které začalo už v sobotu, kdy se nám podařilo vyhrát až v prodloužení. Oni nám minutu a půl před koncem dali gól. Celková série se prohrála v Praze,“ je si vědom Štěpán Slaný.

Otočit zápas s favoritem série, a ke všemu vedení v zápase udržet, to zvedne nejedno pošramocené sebevědomí. Podobně tomu bylo i v případě Startu, který se k poslednímu semifinálovému zápasu musel do Lípy vydat začátkem tohoto týdne. „Na poslední zápas jsme jeli se sebevědomím. Věřili jsme, že když jsme otočili minulý zápas, že to dokážeme. Navíc se nám v posledním zápase podařilo dát jako první gól, protože ve většině zápasu jsme vždy prohrávali. Na Lípě bylo vidět, že je hrozně nervózní, asi měli v hlavách neúspěch z posledních sezon,“ myslí si Vavro.

Od soboty tak Pražané doplní finálovou dvojici. „Litvínov je velmi nepříjemný soupeř, v poslední polovině v základní části snad ani jednou neprohrál a i v play off má výborné výsledky. Takže jsou favority, což nám může pomoct. Teď jsme v laufu a pokusíme se o to poprat,“ slibuje v semifinále 10bodový Vavro.

Přestože Česká Lípa vyhrála základní část sezony, prvenství si uhlídala jen díky předešlým výhrám a shodám okolností. Hned se začátkem ledna začal klub mít krizi: ze 4 utkání zvítězil jen jednou, a to na půdě Rožnova. Smůla trvala i v dalších dvou utkáních v únoru, zlom v tom samém měsíci nastal až v zápase s Brnem. Tato krize je opakováním z loňska, přičemž i tam se v lednu moc českolipskému týmu nedařilo. „Vždy zažíváme lednovou krizi, ta nastala i loni. Nakonec jsme se z toho zmátořili a byl to výborný odrazový můstek do dalších zápasů,“ podotýká Slaný.

I když se ani letos jeho týmu nepodaří bojovat o extraligu, změny v kádru – ani příchody hráčů – neplánují. „Zakládáme si na tom, že jsme českolipský klub, a za tento klub budou hrát Českolipští. Nechceme tady razit to, že bychom si dotáhli hráče, co by nám to vyhráli. Fanoušci nám chodí fandit právě proto, že zde hrají domácí hráči. U nás tomu není jako jinde, kde se spoléhají na cizí hráče. To je pro nás důležitější než hrát extraligu,“ namítá.

V Lípě se nehraje pouze na A tým mužů, záleží jim i na ostatních týmech, kterých je celkem 18. Do budoucna se proto počítá s přísunem mladých hráčů, kteří pomůžou tento tým dostat do extraligy. „Máme spoustu mladých a šikovných hráčů, které se budeme snažit zapracovat do sestavy a věříme, že brzy se nám náš sen podaří zrealizovat,“ doufá Slaný a jedním dechem dodává: „Chceme udělat velký, silný klub, který bude konkurenceschopný.“

Pro věrné fanoušky, kterým nezbývá nic jiného než upřít své zraky k mladším kategoriím klub chystá rozloučení. „Teď si určitě dáme volno, kluci si vše musejí urovnat v hlavě, musíme změnit přístup. Tohle vyřazení je motivací do další práce. Uděláme si závěr s fanoušky a od toho se odpíchneme do letní přípravy,“ plánuje tahoun modrobílých.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*