Florbalisté Liberece a Lenka Bartošová Florbalisté Liberece a Lenka Bartošová
7. 4. 2015 Superliga (3) KOMENTÁŘŮ

Liberec zachraňuje v extralize žena! Střídačku vede Lenka Bartošová

 



Může to být poslední extraligový zápas za posledních 13 let. Florbal v nejvyšší soutěži se hraje pod Ještědem od nepaměti a i když černobílí často hrají o udržení, tak se jim téměř pokaždé záchranářské práce dařily. Jenže letos je situace opravdu kritická…

Už se z toho stala v Liberci taková tradice. Dokonce se sami hráči začali nazývat specialisty na boje play down. Vyřazovací boje o sestup jsou mnohdy opravdu hazadrem, ale Severočechům to vycházelo. Nikdo jiný nemá větší zkušenosti a lepší úspěšnost.

Po dlouhých letech se ale možná naplňuje přísloví o džbánu a utrženém uchu. V první čtvrtině extraligy totiž Liberec exceloval, bral body i favoritům (Chodov by mohl vyprávět). Pak ale přišla desetizápasová šňůra bez vítězství a jasný pád do bojů o sestup. I když Severočeši na poslední chvíli vydřeli výhodu domácího zápasu pro play down s Otrokovicemi, nakonec padli 3:4 na zápasy.

A nyní ztrácí i se Sokolem Královské Vinohrady. Málo platné, že v základní části brali ve vzájemných zápasech 5 bodů z šesti. Už v sérii s Otrokovicemi se na hřiště opět nominoval trenér Lukáš Nesměrák. Ale v sedmím rozhodujícím utkání týmu moc platný nebyl. Nakonec jen po protestech inkasoval dvouminutový trest.

Na úvodní dva zápasy série s SKV byl Nesměrák zpátky jen na střídačce, po dvou prohrách se ale rozhodl, že svůj post opustí. A na střídačce týmu se objevila žena! S trenérskou tabulkou ve dvou utkáních na Vinohradech úřadovala Lenka Bartošová. „Lukáš po nedělním zápase řekl, že to přenechá. Proč, to by měl říct spíš on. Vedení pak řešilo, komu ten úkol svěří. Oslovili mě a já jsem to přijala,“ vysvětluje Bartošová.

Vlastně si jen prodloužila sezonu, ženský tým totiž skončil ve čtvrtfinále. Je to trochu změna, koučovat muže a ženy. A možná je to i o jiném respektu. První trenérka historie florbalové extraligy mužů o tom ale nějak moc nepřemýšlí. „Musím říct, že naslouchají a snaží se. Možná i proto, že se musí táhnout za jeden provaz a soustředit se na každý moment,“ myslí si.

Lukáš Nesměrák jí ale pomáhá, i když do vedení zápasu nechce vůbec mluvit. „Nejdřív to vypadalo tak, že úplně skončím, ale kluci za mnou přišli a chtěli, abych jim pomohl ve hře. Rozhodoval jsem se během opravdu krátké doby. Když to půjde, tak zase naskočím. Rozhodlo to liberecké srdíčko,“ vysvětluje.

To před Lenkou Bartošovou stojí přetěžký úkol: vyhrát tři zápasy v řadě, jinak Liberec po 13 letech extraligu opustí. „Myslím, že kluci si to uvědomují až moc. Ale je to sport a je předčasné o tom mluvit, dokud se to nestane. Ještě není konec. Určitě se dá vše zachránit,“ věří liberecká florbalová trenérka.

Páté utkání série mezi Libercem a Královskými Vinohrady začne ve 20 hodin v hale ZŠ Dobiášova.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Gargamel napsal:

    Vážně Liberec prohrál s Otrokovicemi 2:3 na zápasy? To to jako vzdal, když se hraje na 4 vítězný?

    • jen já napsal:

      Jako jo asi to vzdal, sice to bylo 4:3 na zápasy pro Otrokovice ,ale neva stane se 😀 2 a 4 jsou hned vedle sebe na klávesnici.:D LOL
      No , ale jen k Lence Bartošové , ona už vedla chlapskej kolektiv ,konkrétně Jablnonec a myslím, že tehdy postoupila s Jabloncem do dnešní Národní ligy tedy 3. nejvyšší soutěže. Ale to nevím 100% ten postup, každopádně to ,že vedla Jablonec, to vím určitě .

Napsat komentář

*