Pavel Brus. Foto: Štěpán Černý Pavel Brus. Foto: Štěpán Černý
14. 4. 2015 Superliga (18) KOMENTÁŘŮ

Jsme optimisté i po prohře, říká Brus. Jen superfinále teď prý budou šachy

 



Loni Pavel Brus dovedl Vítkovice k titulu a slavné obhajobě v Superfinále. Tentokrát se musel smířit s tím, že jeho tým končí sezonu o pár dnů dřív, než byly plány. Třikrát za sebou byli Vítkovičtí v O2 areně, dvakrát vyhráli. Letos poprvé chybí. Mistrovský hattrick se konat nebude, ale ve Vítkovicích berou podle slov kapitána semifinálové vyřazení smířlivě.

Oproti loňské sezoně byla vítkovická sestava o trošku jiná. Z vítězného týmu zmizela celá třetí formace zkušených matadorů. Lukáš Hrubý, Zdeněk Žák ani Matěj Koňařík v kabině nebyli, prostor ale dostali mladí. Extraliga si začala zvykat na jména Delong, Pešat, nebo Gál.

Matěj Koňařík a Lukáš Hrubý. Foto: Štěpán Černý

Matěj Koňařík a Lukáš Hrubý. Foto: Štěpán Černý

Možná to byly právě zkušenosti, které v sérii s Tatranem rozhodovaly. „Když se prohraje, tak se vždycky hledají důvody, proč to tak dopadlo. My jsme nastavili trochu jinou filozofii a věříme, že i když to teď nepřineslo ovoce, tak se to promítne do budoucna. Přestože je florbal amatérský sport, tak se nemůže dělat amatérsky. Už tu máme kluby jako je Boleslav nebo Tatran, které mají slušné finance a dokážou vytvořit zázemí. My tohle nemáme, tak to musíme kompenzovat nějakým jiným způsobem,“ vyprávěl po posledním utkání sezony Pavel Brus.

Mluví o tom, že se ve Vítkovicích začalo měřit hráčům trochu jiným metrem. Spravedlivým. Na první místo se dostal přístup k přípravě a i díky ní dostali přednost mladí. „Nastavili jsme nějaké věci, a to že to letos nevyšlo…? My musíme být optimisté, i když se prohraje. Ta série byla možná na první pohled zarputilá, ale máme jednu novou juniorskou lajnu, která získala obrovské zkušenosti. Na té amatérské úrovni je to tak, že je to o to víc o přípravě. Když jste nemocní, tak nemáte moc času rehabilitovat. My se teď musíme dát zdravotně do kupy a uvidíme, jak to bude vypadat další sezonu,“ dodává.

Pavel Brus. Foto: Jiří Zerzoň

Pavel Brus. Foto: Jiří Zerzoň

Ještě zpět k sérii s Tatranem. V určitých momentech se zřejmě opravdu projevila herní vyzrálost důležitých opor. Zatímco Vítkovice se mohly spolehnout zejména na gólmana Součka a střelce Lukáše Hájka, Tatran měl sílu rozloženou do vícero formací. „Ta hra nějak vypadala, a možná v určitých chvílích nějaké zkušenosti chyběly. Ale abychom se na to vymlouvali, tak to ne. Tatran byl kompaktní, dobře bránil, ale my jsme šance měli. To co jsme nedali, tak pochytal Kafka nebo Rebro,“ přemýšlí Pavel Brus.

Paradoxně i na příkladu jeho osobnosti se ukázalo to, že Vítkovice jdou poněkud odlišnou cestou. Ve dvou posledních zápasech seděl kapitán na střídačce, nejzkušenější borec své spoluhráče jen sledoval a snažil se podporovat. Byl snad zraněný? „Bylo tam plno věcí, ale všichni jsme nějak zranění… Seděl jsem, bylo to po nějaké domluvě. Nebyl jsem v nejlepším rozpoložení, ale nebylo to nic zásadního. Prostě jsme se tak domluvili, že nebudu hrát, bohužel. My ten florbal nehrajeme za zásluhy, o tom to u nás není,“ přiznal.

Pavel Brus. Foto: Štěpán Černý

Pavel Brus. Foto: Štěpán Černý

V podstatě došlo na paradoxní situaci. Brus zastává roli asistenta trenéra a sám tak může konzultovat o sestavě. Ale po pauze ve čtvrtém duelu si zahrál vlastně až poslední střídání pátého zápasu. „Že jsem to dohrával? Já bych se určitě sám nenanominoval na poslední střídání, to možná jiní,“ usmál se. Svou roli asistenta trenéra bere jako výpomoc týmu. „Já jsem asistent spíš z praktických důvodů. Občas vedu nějaký ten trénink. Na řízení týmu v zápase jsou jiní asistenti, já nemám ambice koučovat,“ říká.

Vítkovice budou mít tentokrát o pár týdnů delší čas na zotavení před novou sezonou a v říjnu je nečeká ani Pohár mistrů. Tým opustí vedle Fina Juliuse Jousiho asi jen Lukáš Veltšmíd a tak ambice udržet se ve špičce dál budou.
„A u nás v týmu to bude o tom, nějak udržet zkušené kluky, Robina Žydela, Filipa Heczka. Ale nevím o nikom, že by měl úmysly odcházet. Možná budou nějaké nabídky, ale teď o ničem nevíme. Spíš doufám, že budou nějaké posily, snad z Ostravy do Ostravy, a navíc přivedeme třeba dva kluky z juniorky,“ naznačuje Pavel Brus.

Otázkou pak jsou ještě možnosti návratu Lukáše Hrubého a Zdeňka Žáka. „Nevím, jak to budou mít. Kdyby přistoupili na ty podmínky, co jsme nastavili, jak na ně přistoupil na ně každý, tak by určitě platní byli. Jenže dělá neplechu, když má někdo jiná pravidla,“ myslí si.

Pavel Brus v Superfinále 2014. Foto: Štěpán Černý

Pavel Brus v Superfinále 2014. Foto: Štěpán Černý

Při loňském Superfinále běhal Pavel Brus po hřišti a nakonec zvedal pohár. Letos ani neví, zda do Prahy dorazí. A vlastně ani sám neví, komu bude fandit: „Samozřejmě, že v Boleslavi jsou kluci, kterým to přeju, ale i ti, kterým to moc nepřeju,“ přiznává. „Ale hlavně budou to šachy a bída, ten zápas. Tatran i Boleslav hrají hodně defenzivně, hodně na brejky, takže to bude florbal – neflorbal. Lístky mám, ale ještě jsem se nerozhodl, jestli přijedu nebo se budu dívat v telce. Spíš to bude spontánní, rozhodne počasí, jak to bude v sobotu ráno vypadat…“


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Honza napsal:

    Líbí se mi jejich hra i jak to ve Vítkách vedou. Nevím o jiném mančaftu, kterému by v posledních letech odešlo ročně 3-5 top hráčů základu, doplnil to víceméně z vlastních zdrojů a stejně by hrál minimálně semifinále. Držím jim palce ať jsou příští rok zas ve finále!

    • Martin Čépe napsal:

      Myslím, že máš špatné informace. Už dlouho Vítkovice hráče kupují. v týmu je nyní max 45% odchovanců.

      • theshorty napsal:

        Co je to „odchovanec“? Hráč, který v daném klubu hraje od 12 let? Od 8 let? Od 5? Nebo je to hráč, který nikdy nehrál v jiném klubu? A co když trénoval v klubu, který není členem ČFbu (případně hrával hokej), naučil se tam kvalitní hře, technice hole,taktice,… a v 15 letech se zapojil do oficiálních soutěží ČFbU??? Nebo je odchovancem hráč, kterému se daný klub věnuje a trénuje jej po dobu 5 let? 8 let?? 12 let???

      • Tomáš napsal:

        Nesmysl

      • Honza napsal:

        OK, info z klubu nemám, jsem jen vzdálený pozorovatel, ale podle toho co vidím, tak nákupy hotových top hráčů tu moc nevidím. Spíš mi přijde, že se snaží využít svoje šikovné juniory (a tam už opravdu nevím, jestli juniora vychovali nebo přetáhli odjinud).

        • Tomáš napsal:

          Napsal si to přesně. Vítkovice jdou cestou doplňování týmu především z juniorské kategorie. Moc hotových hráčů v minulosti do týmu nepřišlo

  • fanoušek napsal:

    četl jsem teď nějaké komentáře florbalistů tatranu na čfbu… trochu nerozumím tomu, proč se tam objevují z jejich strany poznámky typu – konečně si zahrajeme normální florbal bez osobky apod. mám z toho trochu pocit, že chlapci vůbec nechápou ten systém osobní obrany jako takový a co musí splňovat hráči a celý kolektiv pro to, aby mužstvo takový systém dokázalo aplikovat ve hře. trochu to svědčí o jejich jednostranném zaměření a nepochopení sportu jako takového. navíc připomínám, že některé kolektivní sporty stráví tvrdou osobní obranou většinu hrací doby – stačí se třeba podívat na basketbal, kde bez těsné osobní obrany nemůže špičkový tým snad ani existovat. chápu, že je to nepříjemné pro soupeře, ale proto sport existuje, aby si soupeři kladli v cestě za vítězstvím překážky…

    • fanynka napsal:

      V tom s vámi souhlasím, přesně toto řekl Jan Natov a co jsem viděla v sérii s Vítkovicema tak tam dostával pořádně jak se říká „na prdel“..Těžko se proti osobce prosazoval což si myslím hodně poukazuje jestli má opravdu takové kvality jak si on sám myslí… Vítkovice jsou tým kde se neklade důraz na jednotlivce ale opravdu na celé mužstvo a proto jsou dlouhodobě na špici.. Vezměte si takový Chodov.. Jedna lajna nabitá jmény jako Dóža, Mikeš, Ondrušek a pak nic.. Hrajou prostě jen na tyhle jedince a taky jak dopadli 😉

  • Martin B. napsal:

    Nevím proč by finále měl být florbal-neflorbal. To je trochu od Bruse mimo mísu. Bude to florbal nejlepších týmů letošní extraligy. Asi tak. A když se o titul hraje jeden zápas, tak kdo čeká,že to bude otevřené hned od začátku. Nikdo, kdo florbalu trochu rozumí 🙂
    A předchozí výsledky ze superfinále 3:1 a 4:3 taky nějak extra o otevřenosti nevpovídají.
    Každý kdo chce si superfinále užije a když to bude bez opory Vítkovic,tak to všichni nějak zkousnem

  • Sheldon napsal:

    Oni si fakt asi myslí, že ta jejich osobka je atraktivní. 😀

  • Fanynka napsal:

    Ti co tady obhajují osobní obranu jsou mimo. Běhání ve dvojicích je fakt nuda. Žádný ze zahraničních týmů to nehraje a myslím že finské a švédské týmy jsou florbalově
    dál než Vítkovice. Osobní obrana je zastaralý systém a pro diváka strašná nuda.

    • fanoušek napsal:

      mimoń jsi tady především ty, nic jiného se na to nedá odpovědět…především – vůbec se nejedná o běhání ve dvojicích, ale rozpoznat to je nad tvoje schopnosti

  • Fantomas napsal:

    Atraktivní dokáže být, pokud druhý tým chce hrát a ne jen zalézat za bránu 🙂 navíc je osobka dost účinná, že se letos Vítkovicím Superfinále nepovedlo způsobilo více faktorů, nicméně propracovaná osobní obrana je rozhodně větší kumšt, než se postavit na půlku a čekat, co soupeř vymyslí.

  • Fanynka napsal:

    A jak jinak by tu osobní obranu asi překonali a účinná stejně nebyla, v každém případě Tatran Vítkovice porazil 4:1 Hurá!!!!!!

    • fanynka2 napsal:

      Samozřejmě to nikdo nezpochybňuje, Tatran si to letos zasloužil, ale musíte uznat že zápasy to byly pěkné.. Ikdyž jsem fanouškem Vítkovic, letos titul Tatranu přeju, líbí se mi jak mezi hráči na hřišti panovala dobrá nálada, po zápasech spolu mluvili, vtipkovali, když si vzpomeneme na sérii s Chodovem tak to bylo sto a jedna… Takže za mě je hlavní že v superfinále bude kvalitní florbal což se dá říci a vždycky to tak bylo a že tam bude chybět repre, teda pardon CHodod 😀

Napsat komentář

*