Jakub Výtisk. Foto: Jeanny Fischer Jakub Výtisk. Foto: Jeanny Fischer
25. 6. 2015 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Jakub Výtisk v necelých 20 letech končí s florbalem. Ztratil jsem motivaci, říká

 



Má za sebou start na mistrovství světa juniorů, vyhrál domácí pohárovou soutěž a s Mladou Boleslaví se podíval do O2 areny při Superfinále. Gólman Jakub Výtisk ale ambiciózní středočeský tým nečekaně opouští. Ve svých 19 letech se rozhodl přerušit kariéru.

Na to, že mu ještě nebylo 20 let, toho stihl docela dost. Stal se žádaným gólmanem a ne nadarmo se dostal do týmu Mladé Boleslavi. Tam se stal i specialistou na nájezdy, díky němu vyhrál klub svou první trofej. Středočeši získali talentovaného brankáře z Kladna v roce 2013 přes arbitráž. Tehdy se stal nejdražším českým florbalistou, o kterém komise rozhodovala v arbitráži. Bylo mu 17 let a stál 60 tisíc korun.

Dva roky poté přichází nečekaná zpráva. „Ztratil jsem osobní motivaci se po florbalové stránce dále rozvíjet,“ oznámil Jakub Výtisk na oficiálních stránkách mladoboleslavského klubu. „Chtěl bych se posunout po jiných životních stránkách, které se mi nabízejí po úspěšném zakončení střední školy,“ vysvětlil.

Jan Zahalka a Jakub Výtisk. Foto: Jan Pavlíček

Jan Zahalka a Jakub Výtisk. Foto: Jan Pavlíček

„Mám z toho opravdu hodně zvláštní pocit. Uvidím, jak moc mi to prostředí bude chybět. Ale je to tak, že už florbalu nedokážu dávat pět, šest dnů v týdnu a skoro všechny víkendy v roce,“ sdělil serveru florbal.cz. „Mladá Boleslav mi bude chybět a přeju klukům vše nej v další sezoně. Možná by to rozhodnutí bylo jednodušší, kdybychom s týmem vyhráli titul, protože bych si tak splnil sen. Ale stejně jsem o tom rozhodnutí přemýšlel delší dobu,“ dodal mladý brankář.

Jakub Výtisk. Foto: Jan Pavlíček

Jakub Výtisk. Foto: Jan Pavlíček

Natvrdo se tak projevuje klasický problém amatérského sportu. Mladí florbalisté volí radši životní jistoty, studium a začínají se připravovat na pracovní kariéru. Jen málo hráčů české extraligy je starších 30 let. Výtisk je ale v krátké době druhý velmi talentovaný hráč, který elitní florbal opouští ještě před svými 20. narozeninami. Loni podobně odešel z Tatranu obránce Šimon Dušek.

„Jakubovo rozhodnutí mě mrzí. Trochu nám zkomplikoval dlouhodobou vizi, kterou jsme budovali na úrovni brankářů – to znamená spojení špičkového, zkušeného gólmana s mladým, talentovaným gólmanem s obrovskou perspektivou,“ uvedl generální manažer Technology Florbal Mladá Boleslav Tomáš Pacák.

Jakub Výtisk. Foto: Jan Pavlíček

Jakub Výtisk. Foto: Jan Pavlíček

Středočechy čeká náročná sezona. Nový trenér Jan Pazdera převzal tým jen čtyři měsíce před startem Poháru mistrů. Mladá Boleslav navíc touží po mistrovském titulu, který jí na jaře těsně unikl.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*