30. 4. 2012 Reprezentace (39) KOMENTÁŘŮ

Zavřít to a hrát zanďoura? To nemělo smysl, říkají trenéři U19

 



Před rokem vyhrála juniorská reprezentace na světovém šampionátu nad Estonskem 24:4. Zaznamenala historicky nejvyšší vítězství. Necelý rok poté se s krutou prohrou museli pro změnu vypořádat mladí čeští florbalisté, debakl 5:25 s Finskem ukázal krutou realitu ve srovnání obou „devatenáctek“. Tým Suomi Čechy nešetřil.

Trenéři národního týmu juniorů Tomáš Janeček a Jiří Kysel si před dvojutkáním v České Třebové slibovali, že tentokrát proti sobě nastoupí věkově rovnocenné týmy… Jenže po prvním duelu museli od velkých ambicí ustoupit. 25 inkasovaných gólů vyrazilo všem dech.

„Neměli jsme úplně špatné kluky. Jenže Finové jsou opravdu několik tříd jinde. Rozdíl je hlavně v rychlosti, pohybu a startu na míč. Devět z 10 soubojů jeden na jednoho vyhrál Fin. Navíc Finové prostě byli pořád hladoví, nepolevili ani minutu,“ konstatoval trenér českých juniorů.

Juniorská reprezentace do 19 let

Výrazná prohra zaujala českou florbalovou obec víc, než výsledky jindy více sledovaných seniorských reprezentací. Šlo ten debakl – prohru o 20 gólů vůbec zastavit?

Nechtěli jsme hrát zanďoura a pokusili se hrát otevřený florbal. Jak se ale ukázalo, tohle se s Finy nedá,“ říká jeden z dua trenérů Tomáš Janeček.

Několik branek Češi inkasovali při nácviku power play. „O 20 gólů to bylo proto, že jsme to prostě nezavřeli. Znovu nebyl důvod nevyzkoušet pořádně hru v šesti,“ vysvětluje druhý kouč Jiří Kysel.

Juniorská teprezentace do 19 let

„Druhý zápas jsme prohráli o devět, protože jsme hráli poloaktivně. Pokud bychom to zavřeli a hráli na brejky, dostaneme z toho kolotoče nejspíš o pět. Ale v tom jsme teď neviděli smysl, to nás čeká na EFT a mistrovství světa. Protože jinak s nimi šanci na úspěch nemáme. I tak musíme mít pak štěstí v koncovce, supervýkon gólmana a větší obrannou obětavost,“ myslí si Kysel.

Z finské školy se podle trenérů dá nyní jen čerpat. Zápasy ukázaly nedostatky v plné nahotě.
„Finové jsou zvyklí z domácích soutěží na o level vyšší florbal. Naši kluci jakoby byli na stejné úrovni jako před půl rokem při EFT. Chtěli jsme navázat na to, co se tam podařilo zlepšovat, ale půl roku bez mezistátního utkání se ukázalo jako moc dlouhá doba,“ říká Kysel. V neděli už se Češi alespoň trochu lépe adaptovali na ostré tempo zápasů s týmem naprosté světové špičky.

Ale přece jen je rok před světovým šampionátem před mladíky spousta práce. „Je před námi červencový kemp, kde budeme mít možnost s kluky pracovat týden, což je jedinečná šance. A chceme se z téhle facky poučit,“ říká Jiří Kysel.

Česká juniorská reprezentace

Po dvou debaklech by možná kohokoliv napadlo, zda by trenéři neměli přenechat tým někomu jinému, kdo by přinesl jiný impuls. Kysel a Janeček ale svoji misi nevzdávají. „Mám rád výzvy a tohle je pro mě osobně výzva o to větší. Že mají Finové nesrovnatelně lepší zázemí, ligy, práci v klubech, finance na srazy apod. jsme věděli. Rozdíl v juniorské kategorii většinou stíralo pár našich talentů a defenzivní pojetí, které nás v důležitých zápasech bude muset provázet. I kdybychom mohli vrátit čas a sehrát dvojzápas znovu, šli bychom do toho stejně aktivně. Je před námi rok na to vytěžit z minima maximum. Klukům věřím a budeme na tom makat spolu s nimi,“ říká Jiří Kysel.

Nejhorší české florbalové prohry:

Junioři:
5:25 – Finsko – rok 2012

Juniorky:
3:18 – Švédsko – rok 2008

Ženy:
0:14 – Švédsko – rok 2006

Muži:
0:13 – Švédsko – rok 1996
5:15 – Švédsko – rok 2011


Autor: admin



KOMENTÁŘE

  • Ale napsal:

    tak budeme mít superfinále a podobné drahé capiny…takže už jsme jako oni 🙂

    • Daniel napsal:

      Samé kecy(výmluvy), já nechápu jak Kysel může trénovat nároďák když trénoval pouze hatrick brno muže ,konec toto….

    • Jirka Bareš napsal:

      oni (Finové), jestli se nepletu, žádné superfinále ve své lize nemají (k čemu taky)

      • T. napsal:

        tak to dle pánů s unie už jsme dávno před nimi…..ten výsledek je mimo mísu, asi nějaký omyl.

  • jjjjkj napsal:

    Rok zase až tak dlouhá doba není a ten týdení červencový kemp…směšné! Viděl bych to spíše na obměnu kádru a hlavně angažování Mrázy zpět a návrat nynějších trenérů k psaní trenérských (i když si myslím dobrých) příruček.

  • míša napsal:

    Jak může někdo trénovat juniorskou soutěz když ji ani netrénoval, pazdera+koutný=to nejlepší pro repre.

  • Balu napsal:

    aaa? Ty jsi asi velký frajer, co a hlavně SÁM JSI (V)OCAS!

  • Vitkovicak napsal:

    To je dobré mít u kormidla U19 dva chlapy, co mluví o finech jako o nejakém božstvu. Už z toho jak se oba vyjadřovali jde cítit, že z nich mají neskutečný respekt, že se jich bojí apod. Jak tam byla ta předchozí dvojce,tak to bylo o nečem jiném. Žádné kecy o tom, že na finy proste nemáme, proste se s nema hrálo a hrálo dobře, protože se vedelo že na ne máme, bylo sebevedomí trenéru kterí to prenesli na hráče..a ted? Posraní až za ušima oba dva.

    • Kaly napsal:

      Je to pravda no…bohužel je česká psychika taková, že se na zápasy se silnějšími soupeři jde do zápasu už s tím, že se prohrává. K tomu se to snaží zachraňovat tréninky navíc před zápasy, které akorát vyšťaví kádr. Jinak ono taky pár talentů z juniorky vyrostlo, takže ten kádr nejni úplně stejnej. Myslim, že to bylo drsné probuzení do reality no… Co se týče Kysela, tak na to, že má zkušenosti z finska, bych čekal, že bude vědět o co v těchto zápasech půjde…

  • rada napsal:

    Příště si pozvěte raději maďary, ať je hra dramatická až do konce! Zaveďte superfinále i juniorům, ať je těch kvalitních zápasů v ČR ještě méně..

  • fanda napsal:

    Krásná aktuální fotka juniorské reprezentace s čísly na zádech :
    2 – Vlček, 3 – Ježek, 4 – Jankulár, 5 – Holčák, 6 – Dóža, 7 – Hubálek, 8 – Šutko, 9 – Ebel, 10 – Pražák, 11 – Matúš

  • no jo no, odborníci napsal:

    je prostě super, že ti naši stratégové naordinovali aktivní hru, aby si vyzkoušeli, že takhle se s Finy hrát nedá a na MS budou muset poctivě bránit a spoléhat na defenzivu… no to je mi ale zjištění, fakt odborníci… kdyby si místo hodnocení hry superfinále jako experti udělali radši lepší přípravu na zápas… a nářky na to, že maj horší podmínky pro prácinež Fini jsou úplně trapný, obyčejná výmluva…
    a to pominu fakt, že aktivní hra vypadá úplně jinak, tady totálně chyběl jakýkoli systém hry (teda jestli zmatený pobíhání po hřišti všemi směry nebyl ten nový herní prvek), chaos bez hlavy a paty, hráči nevěděli co a jak a Fini je procházeli, jak se jim zachtělo… jen doufám, že podobný rozbor tohohle utkání zde bude od expertů i nyní, hlavně na pana Pajera se moc těším, jak to ten bourák viděl třeba u gólmanů…

  • skruf napsal:

    myslím že to není jenom o trenérech

  • fanda napsal:

    být svazovým předsedou a takhle mi trenéři zdůvodňovat jakýkoliv výsledek v utkání, tak mají na hodinu padáka – taková snůška hovadin, to snad nemysleli vážně… zkoušeli hrát v 6 bez brankáře – to snad nemyslí vážně ? jejich odpovědi jsou jenom plané výmluvy, v repre se kluci nic nenaučí, na to je trochu pozdě, musí pracovat oddíl a jejich trenéři, postupně zapracovávat kluky do mužských výběrů a hlavně nenosit nos na horu a poctivě pracovat – s finy dostali nakládačku i díky velmi pravděpodobné nekompetentnosti jejich trenérů, na druhé straně proč je zesměšňovat a nechat jim dát takovou nakládačku, to co tvrdí trenéři je naprostý alibismus. koukal jsem na to a nevěřil jsem vlastním očím

    • T. napsal:

      být svazovým předsedou, tak radši jsem zticha, jelikož je poslali hrát v dva roky starých dresech se jmenovkami z předchozího MS.

  • Kenny napsal:

    Co se týče trenérů, rozdíl v teorii a praxi bývá dost velký. Napsat tréninkový manuál je jedna věc, trénovat mančaft a koučovat zápas je věc druhá.

    • Tom napsal:

      I složení kádru je nesmysl,odborníci jako hrom.
      Kysel super teoretik,ale v praxi žádný zkušenosti ani výsledky.
      Janeček má na kontě akorát pár pádu z extraligy.
      Kde byl třeba Perušič? Sunegh? Forman?
      Co tam dělá třeba Fiala? ,hráči z Bolky? ,je to ostuda jak hrom!!

      • Tom napsal:

        A ještě jedna důležitá věc,do repre by měli brát hráče co sou do kombinace a né sólisty,
        protože na top úrovni těžko uděláš dva až tři hráče a pak v klidu zavěsíš.

      • Fanda napsal:

        Fiala je obrovskej talent, bejt tebou si ho do huby neberu!!! Perušic a Forman chybí, to máš pravdu…

      • Dan napsal:

        Fiala? Myslíš tu nejlepší 95 u nás? Nechci se zastávat trenérů, ale proti takovým prázdnoduchým žvanilům v tvém stylu, toho mají ještě hodně co říct 😉

  • Tak určitě.. napsal:

    Sunegh..? Zustaneme radsi na zemi, nebudeme zachazet do extremu..

  • tom napsal:

    neni vam blbe tady psat jmena kdo na to ma a kdo ne neni vam to blbe kdyz si to tu mladej hrac precte a jak to na neho muze zapusobit jstre obycejni lide co nikdy nic nedokazali a ani nedokazou ostuda !!

    • anonym napsal:

      Souhlasim ! Proc tady pisete jmena ? Myslite ze tem klukum pomuzete ?

    • Kenny napsal:

      Jestliže ti kluci chtějí hrát florbal na reprezentační úrovni, tak musejí počítat, že budou pod drobnohledem florbalové veřejnosti….

  • kde je pajer? napsal:

    vyjadřuje se tady ke všemu možnýmu a teď nemá kulky na to se vyjádřit k tomuhle? sem si myslel, že je větší frajer…

    • petis napsal:

      zdravím odvazneho pana nikoho,
      na akci jsem nebyl, protoze se staram o svou 3 týdenní holcicku (takze kulky snad mam…:-) ) – o me absenci na tuto akci se vedelo dlouho dopredu. Samozrejme to ale projdu na videu a v ramci sveho tymu (nikoliv zde) se k tomu vyprasku vyjadrim.

  • neutrální divák napsal:

    ja nechci nic říkat, ale proč by tu nemohli zaznít jména, vždyt ty kluci se jinde než tady o sobě nedočtou. Takže florbal.cz je vrchol jejich kariery, stejně jako u mužů.
    Nebo co by z toho furt meli?
    Neco jako Superstar a blesk, ty tam taky sli jen aby pak byli v blesku,nic jinyho z toho nemeli, ale jim to staci.
    Za moji ery v Extralize jsem se na sebe moh i divat na zaznamu v ct4 po tom co jsem prisel vecer ze zapasu 😀 dneska uz nedaj ani primej prenos natoz zaznam, zlaty leta 2007-2008 českého florbalu

  • fandá napsal:

    Nebude to nejen v trenérech, ale také ve vybraných hráčích.
    Kde jsou reprezentační trenéři na zápasech kde mohou sledovat hráče.
    Berou to podle kanadského bodování a nebo doporučení trenérů z klubů.
    Někteří hráči jsou tlačeni klubem do repre a občas se stane, že lepší a talentovanější zůstává v pozadí a do repre se nedostane.
    Tlak na trenéry z klubů koho vzít a koho né bude dost velký.
    Mrázek si vykloval ze svého klubu ty svoje a tak je neustále prosazoval, z ostatních klubů do repre zasáhl málokdo.
    viz : kdo byl v repre z juniorské ligy 2010-2011 z týmů první čtyřky.
    Do repre dle současné výkonosti a né za zásluhy a z protekce, dost se to začíná podobat hokejovým výběrům.
    Reprezentace musí být pro všechny vrcholem a né tlačenkou ovlivněnou bafuňářema klubů a činovníků.

Napsat komentář

*