Patrik Suchánek, Ondřej Mikeš, Matěj Jendrišák a Martin Tokoš. Foto: Per Wiklund Patrik Suchánek, Ondřej Mikeš, Matěj Jendrišák a Martin Tokoš. Foto: Per Wiklund
15. 9. 2015 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Švédská Superliga startuje! I se čtyřmi Čechy, kteří už si řekli o respekt

 



Je to tady! Nová sezona začíná. Jako první odstartuje švédská Superliga, kde se představí čtveřice českých hráčů. V Dalenu zůstalo duo Patrik Suchánek – Martin Tokoš, novicem je v Granlu Ondřej Mikeš. A nejlepší liga světa je zvědavá, zda loňské skvělé výkony zopakuje Matěj Jendrišák v dresu Linköpingu.

logga_linkopingPrávě Linköping, který se loni dostal senzačně až do velkého finále v Globenu, zahájí v úterý večer soutěž duelem s nováčkem z Gävle. Možná to budou mít Crusaders o trochu těžší, oslabily je odchody produktivních útočníků Hampuse Dargrena a Christoffera Ekstranda, na druhou stranu je ale v týmu bývalý reprezentant Erik Björk, který se vrátil z GC Curych.

A co je nového v dalších klubech?

logga_falunHlavním favoritem zůstává IBF Falun, který bude útočit na rekordní zápis. Ještě nikdy v historii švédské nejvyšší soutěže se žádnému klubu nepodařilo vyhrát čtyři tituly v řadě. Falun sice opustily osobnosti jako Jonas Svahn nebo Tero Tiitu, ale silné jádro okolo Rasmuse Enströma a Alexe Galante Carlströma zůstalo.

Hlavního favorita ale budou nahánět vedle Linköpingu věčně ambiciozní týmy Pixba, Storvrety, ale třeba i Mullsjö nebo Helsingborgu.

logga_pixboPixbo se bude muset vypořádat s odchodem trenéra Davida Janssona, který tým dovedl skoro až na vrchol. Jenže zlato nikdy nedobyl a tak přichází čas Pera Tjusberga, který se do A týmu lišek přesunul od žen. Otázkou zůstává, na kolik zápasů a zda vůbec do sezony naskočí Daniel Calebsson. Jinak ale tým z Göteborgu zůstal pohromadě a velké transfery se v něm neděly.

logga_storvretaTo Storvreta musela po fiasku, kdy nepostoupila do play-off přehodnotit dlouhá léta zaběhlé tradice. V Uppsale nenabídli smlouvu Mikovi Kohonenovi a z Granla přetáhli Robina Nilsbertha, který se má stát novým tahounem. Příprava naznačila, že to může být cesta za lepšími zítřky. Zvlášť, když se bude dařit i Jimmiemu Petterssonovi, který loni nastřílel 25 gólů v dresu Mullsjö.

Jimmie Pettersson. Foto: Per Wiklund

Jimmie Pettersson. Foto: Per Wiklund

logga_mullsjoNa předměstí Jönköpingu ale díru po nejlepším střelci zacelili. Tým okolo svérázného kapitána Davida Gilleka posílil díky návratům zvučných jmen ze Švýcarska. Prostor dostanou známý Isaac Rosén i i Henrik Olofsson, kteří v uplynulé sezoně pomohli k jubilejnímu 10. mistrovskému titulu Wileru. Mullsjö tak spíš více vadí ztráta klíčového beka Adama Franssona, který se rozhodl ukončit kariéru.

logga_helsingborgVšichni jsou zvědaví i na Helsingborg, který krok po kroku míří do horních pater tabulky a jak již bylo zmíněno, letos jeho útočnou vozbu posílí Hampus Dargren. Zpátky je ale i finský rozehrávač Juha Kivilehto, a tak se kolonie florbalistů ze země tisíce jezer rozrostla na čtyři: žlutočervené barvy hájí i Mika Moilanen, Jani Kukkola a Asser Jääskeläinen.

logga_siriusDo play-off bude chtít i Sirius, kterému se podařilo udržet nejproduktivnějšího hráče loňské sezony Billyho Nilssona. Výraznou posilou bude zcela jistě i Švýcar Linard Parli, který svou hrou i tělesnými proporcemi připomíná fenomenálního Kima Nilssona.

Billy Nilsson. Foto: Per Wiklund

Billy Nilsson. Foto: Per Wiklund

logga_dalenDalší dva týmy čekají obrovské přestavby. Dalen se už v Praze představil s novou sestavou. Z týmu zmizel Milan Tomašík, gólmani Fredrik Hörnkvist a Martin Ruderström, ale i veteráni Anton Ermling s Pederem Bodénem. Spásou mají být dva příchody z mistrovského Falunu: své kvality už předvedl Jonas Svahn, který má rád volnost i gólman Mans Parsjö-Tegner. Velký prostor dostanou i dvě české akvizice Patrik Suchánek a Martin Tokoš.

logga_aikTo slavnému AIK se velké příchody tolik nezadařily. Do týmu přišla jen neznámá jména ze stockholmských klubů. Definitivní konec oznámil veterán Henrik Lorendahl, zmizeli i trápící se Simon Jirebeck a Niclas Anmark. A tak Gnaget doufají, že se jim podaří přemluvit Tera Tiitua. Ten se chtěl přestěhovat do velkého města a touží o ústřední roli v týmu. Tady by ji rozhodně dostal.

Robin Nilsberth. Foto: Per Wiklund

Robin Nilsberth. Foto: Per Wiklund

logga_granloRestart potřebují udělat i v Granlu, kterému loni nepomohly ani reprezentační opory. Tým ze Sundsvallu skončil na nelichotivém 12. místě a nebyl daleko od sestupu. A proto se zbavil i Robina Nilsbertha, kterému angažmá příliš nesvědčilo. Tahoun Johan Samuelsson ale v týmu uvítal českého centra Ondřeje Mikeše nebo českému fanouškovi tolik známého Maxe Wahlgrena. Granlo už rozhodně nechce hrát o sestup, láká ho aspoň osmá příčka.

logga_warbergObtížná sezona čeká na Warberg, což bylo zřejmé už na Czech Open. Skončila dlouholetá opora zadák Joakim Andersson a do Falunu odešel Simon Palmén. Jeden z mála florbalových profesionálů Mattias Wallgren tak bude šéfovat týmu plnému mladíků. Loni uhrál tým ze západního pobřeží Švédska play-off, letos se osmička zřejmě bude rovnat zázraku.

Mattias Wallgren. Foto: Per Wiklund

Mattias Wallgren. Foto: Per Wiklund

logga_vaxjoZdá se, že oslabilo i Växjö, která nově povede trenér Johan Schönbeck. Vipers loni dělali starost spoustě favoritů, tentokrát ale nemají v týmu gólmana Pascala Maiera ani produktivní trojici Jesper Sankell – Linus Jämtdal – Rickard Hessmer. Ty zřejmě nenahradí ani nové zahraniční akvizice Švýcar Manuel Engel a finský gólman Eero Kosonen z Happee.

Loni oba nováčci spadli. Letos čeká boj o záchranu v elitě Gävle i Karlstad.

logga_karlstadVětší šance se dávají Karlstadu, který býval před více než 10 lety velkým centrem florbalu. Na návrat do prestižní ligy se tak u jezera Vänern těší. Tým se na sezonu pořádně vyzbrojil, přišli Superligou prověření Sebastian Degeryd z Pixba, Johan Kapple z Linköpingu nebo Jesper Karlsson z Granla. Lepší sezonu než loni bude chtít mít i Švýcar Paolo Riedi, který se na západ Švédska přesunul z Mory.

logga_gavleRole outsidera tak zbude na Gävle, jehož postup do nejvyšší soutěže byl malou senzací. Trenér Andreas Lindström v týmu uvítal jen jedinou větší posilu. Patrikovi Rokkovi, který nabíral zkušenosti ve Falunu vedle Enströma a spol., je ale teprve 21 let. A tak GIK jen věří, že ze sezony nebude ostuda a mladý kádr důstojně nabere zkušenosti. Záchrana ale bude zřejmě jen snem.

 

Program 1. kola švédské Superligy:
úterý 15. 9.
19:00 Linköping – Gävle
středa 16. 9.
18:30 Dalen – Sirius
19:00 Helsingborg – Växjö
19:00 Karlstad – Warberg
19:00 Pixbo – Mullsjö
čtvrtek 17. 9.
19:00 AIK – Falun
19:00 Storvreta – Granlo


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*