Tereza Chvátalová nasměrovala ELITE za výhrou dvěma zásahy. Foto: Martin Flousek - xflorbal.cz
20. 9. 2015 Extraliga žen (4) KOMENTÁŘŮ

ELITE porazilo Ostravu, cenné body mají také Vítkovice s Vinohrady

 



Extraliga žen má za sebou první kolo. Šest utkání lze snadno rozdělit na poloviny. V té první se výhry už před utkáním očekávaly u Chodova, Herbadentu a Liberce a tak se také stalo, byť pro Liberec rozhodně nešlo o procházku růžovou zahradou. Druhá trojice utkání slibovala větší drama a přinesla také dvě překvapení: uspěly celky ELITE a Vinohrad.

Otevíracím utkáním letošního ročníku se na ostravské Dubině stalo utkání domácích Vítkovic s Bohemians. Hosté přijeli bez nového hlavního kouče Backmana, který měl rodinné povinnosti ve Finsku a dlouho to vypadalo, že do Skandinávie poletí radostné zprávy.

Proti Vítkovicím, notně poznamenaným různými absencemi, vedly klokanky 2:0, v poslední třetině ale nestačily tempu soupeře a odešly poraženy 3:8. Za zmínku stojí výkon domácí debutantky Hanzlíkové, která zaznamenala dvě branky a jednu asistenci. „První a částečně i druhou třetinu bylo vidět, že máme ještě hodně svázané ruce,“ poznamenal kouč Vítkovic Jiří Velecký.

Nesmírně cenné tři body si na začátku cesty „za obrozením“ připsalo ELITE. Podobně jako Vítkovice, také ELITE prohrávalo a rozhodlo dílčí výhrou 3:0 v poslední třetině, ve které se prosadily Chvátalová, Nosková a Jelínková. „Naprosto otřesná hra s balónkem nás dnes připravila o šanci na jakékoliv body,“ soptil kouč hostí Robenek, který se vyjádřil, že takový výkon do nejvyšší soutěže nepatří.

Úspěšný debut na lavičce Vinohrad prožilo trenérské duo Vilém Svoboda – Pavel Doubek, jehož svěřenkyně naopak znepříjemnily premiéru Martinu Řehákovi za kormidlem Jičína. Vinohrady šly od začátku za body a po osmi minutách vedly 2:0. Ve dresu pražského celku řádila především Zuzana Macurová a v 52. minutě, když hosté vedli 4:1, se zdálo, že si pohodlně dokráčí pro výhru.

Jenže florbal je rychlý sport a mohutně finišující Jičín stihl snížit na 3:4. Vyrovnat ale přes závěrečnou power play nedokázal.  „Šťastné vítězství ve vyrovnaném zápase. Potěšilo nás, že se oba týmy snažily hrát florbal. Věříme, že se zápas líbil,“ uvedli trenéři hostí. Pro domácí může být potěšitelný alespoň fakt, že dle 115 diváků v hledišti lze soudit, že zájem o florbal ve městě neopadl.

Problémy měl Liberec. Už v čase 3:08 prohrával s Tatranem 0:2, jenže v tomto kole bylo brzké vedení spíše na škodu. Liberec totiž dokázal v polovině utkání vyrovnat a nakonec utkání vyhrál poměrem 4:2. Vítěznou branku vstřelila Šárka Mlejnková, mladší sestra dlouholeté liberecké opory Michaely, která nově válčí za švýcarské Red Ants. „Bohužel i když jsme byli lepší technicky a rozehrávce, tak jsme zápas nedotáhli do úspěšného konce. Do dalších zápasů se musíme zlepšit v zakončení a dravosti do soupeřovy brány,“ litoval poražený kouč Miroslav Vybíral.

Pražští extraligoví favorité, Chodov s Herbadentem, své úvodní zápasy zvládli. Chodov doma rozstřílel Židenice 11:3, čtyřmi body zazářila Anet Jarolímová. V sestavě Židenic paradoxně nechyběla Lucie Svobodová, která před sezonou oznámila ukončení vrcholové činnosti.

Herbadent přijel do Olomouce a komplikace v cestě za třemi body rovněž nepřipustil. Svěřenkyně Markéty Šteglové vyhrály 10:1, když se zadařilo především pětibodové Košturiakové a Ferencové, která si do statistik zapsala hattrick. „Vhledem k tomu, že to bylo první utkání, tak jsem ráda za pár fází zápasu, kdy holky předvedly pěkný kombinační florbal,“ komentovala zisk tří bodů trenérka Herbadentu.

Výsledky 1. kola Extraligy žen

1. SC Vítkovice Oxdog – FbŠ „pipni.cz“ Bohemians 8:3
ELITE PRAHA – FBC ČPP BONUSIA Ostrava 5:2
FBK Jičín – TJ Sokol Královské Vinohrady 3:4
Tatran Omlux Střešovice – Crazy girls FBC Liberec 2:4
FAT PIPE FLORBAL CHODOV – Sokol Brno Židenice Florbal.com 11:3
TEMPISH FBS Olomouc – Herbadent Praha 11 SJM 1:10


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*