Gabriel Mertha. Foto: facebook Gabriel Mertha. Foto: facebook
23. 9. 2015 Superliga (27) KOMENTÁŘŮ

Mezinárodní přestup neznamená nic. Jak si Vítkovice přivlastnily kluka z autobusu FBC

 



Mezinárodní přestup? Ten klidně roztrhejte, nemá skoro vůbec žádnou hodnotu. Případ Gabriela Merthy, který se těsně před startem nové sezony stal posilou Vítkovic, to dokazuje. A to navzdory tomu, že Mezinárodní florbalová federace IFF schválila přestup hráče do Ostravy. Mertha přitom nadále s FBC jezdí s týmem na zápasy, byl i na Chodově. Je totiž vyfocený na klubovém autobusu.

Zní to naprosto neuvěřitelně, ale je to tak. Mezinárodní přestup neplatí, Vítkovice v podstatě „ukradly“ hráče z klubového autobusu svému městskému rivalovi díky fíglu, na který ostravské FBC v podstatě vůbec nemohlo zareagovat. Snad symbolicky nemá Gabriel Mertha na autobusu hlavu.

Gabriel Mertha na autobusu FBC Ostrava

Gabriel Mertha na autobusu FBC Ostrava

Když se Mertha vracel ze švýcarského angažmá zpátky do České republiky, hlásil se zpět do FBC. Ostravský klub, ze kterého do třetiligového Verbana Gordola odcházel, dokonce zaplatil poplatek 200 švýcarských franků za návrat, vyběhal si vše na IFF a oficiální web organizace floorball.org ke 31. srpnu prohlásil transfer za platný. Hotovo, vyřízeno, řekli byste si. Jenže všechno je jinak.

Potvrzení Mezinárodního přestupu

Potvrzení Mezinárodního přestupu

Už 2. září, tedy dva dny po schválení transferu na IFF, ve Vítkovicích větřili, že by mohli i přes mezinárodní přestup Merthu získat. „V FBC Ostrava skončil a začal trénovat u nás. Řeší se jeho přestup, zatím ale není hráčem FBC Ostrava, protože nepodepsal přihlášku do ČFbU za žádný klub,“ hlásil novinku serveru florbal.cz formální šéf klubu Tomáš Krásný.

Mertha měl přitom podle zástupců FBC Ostrava také uzavřenou smlouvu až do roku 2017, evidenční dodatek je potvrzený notářem, chybí však potvrzení České florbalové unie. Ostravané tvrdí, že formulář na adresu matriční komise v létě 2014 už ani neposílali, neboť hráče brzy po podpisu pustili za snem do Švýcarska. Mertha si tam zahrál v jednom týmu s Alešem Zálesným.

Smlouva Gabriela Merthy

Smlouva Gabriela Merthy

Mezinárodní přestup Gabriela Merthy

Mezinárodní přestup Gabriela Merthy

„Teoreticky se může stát, že na přestupním papíru bude třeba právě FBC, které za hráče může zaplatit i balík peněz, ale přihlášku pak hráč může podepsat komukoliv. Je to šílenost, na kterou jsme přišli právě díky Merthovi. Ale samozřejmě to nechceme využít, chceme se rozumně domluvit,“ vysvětloval tehdy Krásný. Vývoj kauzy ale už tak pohádkový není. Žádná domluva neproběhla.

Florbalista si rozmyslel návrat do FBC a za necelé 3 týdny už válel v superlize za Vítkovice. „Vítkovice jsou mi sympatičtější herně i lidsky, nedělají to jako byznys. Chtěl jsme se rozejít v dobrém, ale nešlo to,“ vysvětlil svůj postoj změnit na poslední chvíli své rozhodnutí Gabriel Mertha. „Pak se jednalo o nějakých částkách za přestup. Chtěli za mě 60 000 Kč a v té smlouvě byla navíc sankční pokuta v hodnotě 90 000. Když jsem to řekl ve Vítkovicích, že by chtěli takovou částku, Tomáš Krásný našel chybu, že ta smlouva je neplatná. Je vedená na to, že bych hrál v České republice a ne ve Švýcarsku. Tomášovi Krásnému důvěřuji na 100 procent,“ dodal florbalista.

Není vystavené žádné hostování, natož přestup. Mertha a Vítkovice se rozhodli, že žádné peníze do transferu dávat nebudou. Hráč se jednoduše zaregistroval jako nový člen České florbalové unie právě do Vítkovic. I když FBC v podstatě provedlo skoro všechny kroky k tomu, aby Mertha znovu oblékl žluto-modrý dres, dopadlo to jinak.

To potvrdilo i FBC ústy sportovního ředitele Lubomíra Šimona: „Hledali jsme s vedením Vítkovic shodu alespoň ve finančním vyrovnání za tohoto hráče, ale jednání ze strany klubu Vítkovic byla ukončena slovy: ‚Kdo chce moc, nemá nic‘ a zapsali Merthu na jejich soupisku.“

Je to vůbec možné? Proč na tenhle zvláštní případ řády nepamatují? „Už jsme podali podnět na disciplinární komisi a s Gabrielem Merthou půjdeme i před civilní soud. Je k neuvěření, že tenhle postup může projít a že ho vůbec schválí florbalová unie!“ hřímá manažer ostravského FBC Rolf Franke.

„Navrhujeme, aby hráč Mertha za své podvodné jednání měl zastavenou sportovní činnost minimálně do doby, než se kluby dohodnou na finančním vypořádání. Na závěr dodáváme, že hráč byl vyzván právníky našeho klubu k napravení této situace,“ dodal v dopise směřujícím na disciplinární komisi Šimon.

Gabriel Mertha. Foto: Jan Smékal

Gabriel Mertha. Foto: Jan Smékal

Vítkovice ale postup dnes už svého hráče hájí. „Je to paradox mezinárodního přestupu. Když hráč z Česka přestoupí do zahraničí, přestává být členem ČFbU. Když se pak vrací, tak se vyplní formulář pro mezinárodní přestup, na základě kterého ho odregistrují od dané federace. Ale k tomu, aby se mohl stát zase hráčem českého klubu, musí podepsat onu přihlášku,“ vysvětluje Krásný.

Gabriel Mertha už má za sebou první start za Vítkovice a další ho čekají o prodlouženém víkendu. Tým z Dubiny doma v sobotu hostí Otrokovice a v pondělí se představí v televizním utkání s Tatranem. V úterý ale bude jeho případ na stole disciplinární komise.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Jaro napsal:

    Nechapu,co je na tom divneho….proste nebyl clen FBC,tak mohl jit kam chtel.

  • steve napsal:

    Holt letos nebude Thajsko…v Beskydech je taky pěkně.

  • PetroF napsal:

    Předpokládám, že ČFbU uzná svou chybu, když do svých národních směrnic (přestupního a registračního řádu) nepromítla IFF směrnici, ač jí to je zde závazně uloženo. Konkrétně v případě G. Merthy je IFF směrnicí upravující mezinárodní přestupy jasně definováno, že hráč hrající poslední 2 roky elitní soutěž je považován za registrovaného (ikdyby národní unie neměla systém registrací/licencí).

    • karel znal napsal:

      Vsak byl registrovan ve Svycarsku…a odtamtud se v souladu s mezinarodnim prestupnim radem odregistroval.

  • Petr napsal:

    To není případ pro disciplinární komisi, ale pro arbitrážní komisi. Bez úhrady částky za pokrytí nákladů pro FBC to nepůjde. V zásadě přefakturace nákladů přestupu z FBC na Vítkovice.

    Druhá věc je, jak byli domluvení hráč a FBC, zdali-li šlo jen o nedorozumění a nepochopení či o podraz. V tom horším případě také o osobní svědomí pana Merthy, to ale žádná komise nevyřeší.

  • Jaro napsal:

    To pak muzes rict,ze vlastne kazdy prestup z iniciativy hrace je podraz na klub…

    • Petr napsal:

      Takto jsem to nemyslel. Nevíme, nemáme k tomu informace, zda FBC iniciativně poté, co se dozvědělo o úmyslu hráče ze Švýcarska odejít, samo o vlastní vůli rozjelo přestupní proceduru včetně úhrady nákladů nebo o tom bylo s hráčem domluveno a tomu se následně po návratu do Ostravy rozležel přestup do FBC v hlavě a zamířil do Vítkovic.
      To, že FBC tratí a chce dodržet údajný, avšak ČFBU nepodepsaný evidenční dodatek, požaduje vysoké odstupné a že Tomáš Krásný je šikovný a takovou věc dokáže napadnout, je věc druhá.

      • jaro napsal:

        Co ale fbc trati,kdyz nebyl jejich hrac?jakoze nejakou hypotetickou hodnotu,ktera by se vytvorila a nebo taky ne,kdyby za ne hral?to mi prijde silene….

        • Petr napsal:

          FBC dalo peníze, čas a práci do realizace přestupu. N8klady má dle zdejší informace od Vítkovic uhrazeny, tak pak je vše v pořádku. Nic víc jsem na mysli neměl. Hráč šel do Švýcarska jako volný a přišel jako volný, takže na hrazení výchovného (jak se tomu někdy také říká) právní nárok neexistuje.

  • Ja napsal:

    K disciplinarce patří FBC Ostrava a to za smlouvy, které uzavírá se svými hráči. Ty jsou silně nemorální !!!!

    • Erik napsal:

      Je fakt, že o tom by se už mohly psát knihy, kdo všechno jim naletěl a následně byl vyždímán.

      • Prosím napsal:

        Můžete mi napsat nějaká jména hráčů, kteří již naletěli a byli vyždímáni, stačí tři jména, knihu nemusíte psát, děkuji.

  • názor napsal:

    Zdá se mi to nebo ve všech těchto problémech s přestupy hráčů figurují Vítkovice?

    • napsal:

      Jaké problémy máte na mysli?
      Kološ či Jelínek? Tam to bylo o nabídnuté částce, která byla či nebyla pro druhou stranu akceptovatelná. Prostě buď se dohodneme ( Kološ ) nebo jdeme k arbitráži ( Jelínek ). A pokud si přečteme článek celý, Vítkovice se chtěly dohodnout i s FBC. Dohoda nebyla akceptována, tak to vyřešili po svém …. Nikoho neoblafli, jen využili možnosti, které jim dávají řády unie.
      Navíc je s podivem, že pan Šimon dokonce navrhuje zastavit hráči činnost! On snad ví, jak bude DK postupovat, či tímto chce někoho ovlivnit?

  • Xxx napsal:

    1. Dle předpisů ČFbU je vše v pořádku, takže nevím, co by měla řešit disciplinárka.
    2. FBC nijak netratí.Hráč ze zahraničí odchází zadarmo, takže i k nim šel zadarmo.
    3. Poplatek za přestup sice, jak tvrdí zaplatili, ale i tohle již mají vykompenzováno.
    4. Je načase udělat pořádek v přestupních řádech.
    5. Pro FBC je to svým způsobem ponaučení, že ne vše je o penězích, ale někdy i o lidském přístupu.

  • Tomas Kafka napsal:

    Bylo by smutny, kdyby v teto veci forma prevazila nad obsahem. V hledani skulinek v zakonech a predpisech v tom jsou Cesi bohuzel mistri sveta – v anglosaskym svete by se zeptali na smysl/podstatu a rozhodli by, ze hrac patri FBC (viz. zavazek neodejit bez souhlasu FBC a stvrzeny mezinarodni prestup).

    Jsem docela zvedavej, jak se k tomu organy CFbU postavi…

    • Tomáš Krásný napsal:

      Máš pravdu v tom, že anglosaské pojetí práva a jeho výkladu je jiné, než české. Domnívám se ale, že i z pohledu anglosaského pojetí práva by vše bylo v pořádku. Nechci se ke kauze vzhledem k disciplinárnímu řízení, které je proti hráči zahájeno, příliš vyjadřovat, ale pokud se podívám na obsah a nikoliv na formu, tak stále je vše v pořádku. Hráč Mertha přestal být hráčem FBC ke dni 25.8.2014, kdy odešel do zahraničí. Při návratu mohl jít kamkoliv. Rovněž máš pravdu v tom, že Češi jsou mistři světa v hledání skulinek v zákonech či jiných předpisech. V daném případě nikdo skulinky nehledal, nýbrž hráč postupoval striktně dle platných řádů, které si nevymyslel on. Prostě k platnému návratu ze zahraničí do ČR ti nestačí jen formulář s mezinárodním přestupem, ale ještě musíš vyplnit přihlášku, abys byl registrovaný. je to něco podobného, jako když máš zákaz řízení a po půlce požádat o prominutí zbytku zákazu. I když ti ho prominou stejně nemůžeš řídit a musíš ještě formálně požádat o vrácení samotného řidičáku (řidičského oprávnění). Prostě je dán nějaký formální postup a tím se musíš řídit, byť se to může zdát nelogické. taky bych si přál, aby se v Česku více a více uplatňoval anglosaský model. Ale to už je debata o něčem jiném….Když nad tím ale přemýšlím, tak ten anglosaský model paradoxně nabízí mnohem více možností spekulací a vytváření cestiček 🙂

  • jardajágr napsal:

    Vitkovice opet jedou vlastni cestou……hlavne proti cfbu.tak jako v pripade repre, superfinale a pod……

    • fanda napsal:

      proč by vitkovice neměly jít svoji vlastní cestou ? a proč ne proti čfbu, když jejich mnohá rozhodnutí mají cenu zlámané grešle ? ty časy jednotného postupu národní fronty máme snad za sebou…

    • Tomáš Krásný napsal:

      A to je ten základní, skoro by se chtělo říct filozofický spor, který s ČFbU máme. Nabyl jsem totiž celkem dojmu, že ČFbU má představu, že jenom v jednotě a v jednotném názoru je síla, která posune florbal dál. My tvrdíme, že tomu tak není, že dál florbal posune naopak zpětná vazba, jiný názor na věc, otevřená diskuze a mnohdy i určitý vzdor proti představám Unie. Vzájemné poplácávání se po ramenou, jak to tam dělají na Unii dobře, je k ničemu a jenom to vede k tomu, že Unie získá pocit, že vše opravdu dělají dobře. Nutno podotknout, že jsou věci, které dělají velice dobře. Vítkovice jsou samostatný klub, nejsme zaměstnanci Unie ani jinak ji podřízení. Porto máme svou hlavu a mnohdy si jdeme svou cestou. Na Unii pracuje spousta obětavých lidí, které jsem měl čest již při své činnosti potkat a jejich práce je nutné si vážit, protože jsem poznal, že to nemají mnohdy úplně jednoduché,častokrát i díky nám, jelikož máme časté připomínky ke spoustě věcem. Nicméně si myslím, že díky té naší vlastní cestě se už spousta věci podařila. Někdy jsme narazili, ale nikdy jsme nezastavili a snažíme se najít jinou cestu. Nikdy nebudeme slepé a tupé ovce, které z Čechů udělal režim před rokem 1989 a nebudeme „držet hubu a krok.“ Já jsem rád za každou diskuzi, protože mi hodněkrát otevřela oči a dnes třeba vidím určité věci na Unii jinak. Tolik asi k té naší vlastní cestě 🙂

    • Erik napsal:

      mám pocit, že tentokrát jeli přesně podle instrukcí ČFBU a navíc s jejich souhlasem(viz. oficiální zdůvodnění na webu českého florbalu, které jim dává za pravdu)…takže máš možná problém s chápáním situace.

      • Petr napsal:

        Jediným a zásadním problémem v tomto případě je sice podepsaný, ale neregistrovaný evidenční dodatek u ČFBU. Je zřejmé, že nebyla naplněna regule a neregistrace dodatku ho zneplatnila pro další použití.
        Na druhou stranu hráč dodatek vědomě podepsal a k jeho platnosti se po návratu neznal.
        Vyhrálo právo, prohrála morálka.

        • Xxx napsal:

          Jen upozorním, že i kdyby byl dodatek registrovaný, tak přestupem hráče do zahraničí zanikl. Takže nejde o to, jestli se hráč k němu znal nebo ne. S přestupem do zahraničí souhlasily všechny strany! Takže vše po právu i po morální stránce. Pokud jde o morálku v tomto případu, tak to by bylo na delší povídání.

  • Dany napsal:

    No, tak je každopádně vychcanej. Ale to je teď vedlejší. Spíš mě překvapuje, že FBC Ostrava nemá vyřešen návrat hráče zpět ze zahraničního angažmá do klubu nějakou občanskoprávní dohodou, protože ta legislativní díra v unijních předpisech je a měla jsem za to, že se o tom běžně ví. Já tedy takovou dohodu měla, ať se mi líbila nebo ne (nelíbila), jinak bych nikam nešla a seděla tak akorát doma na zadku.
    Jinak to, že se lidi chovají takhle mě moc netěší. Do toho zahraničí ho taky uvolnili zadarmo, tak by se měl asi podle toho chovat. Ale holt každýho věc…

Napsat komentář

*