25. 9. 2015 Superliga (5) KOMENTÁŘŮ

Stanovisko Českého florbalu k případu Gabriela Merthy

 



Český florbal v souvislosti s návratem Gabriela Merthy do České republiky, který se dle tvrzení oddílu FBC Ostrava navzdory uzavřené občanskoprávní smlouvě registroval do oddílu 1. SC Vítkovice, vydává následující stanovisko Matriční komise k mezinárodním přestupům. ​

„Situaci, kdy se hráč vrací ze zahraničí zpět do českého florbalu, řeší přestupní a registrační řád, který respektuje mezinárodní přestupní řád. Během svého zahraničního angažmá je daný hráč v českém florbale neaktivní, proto je k takovému hráči při jeho návratu přistupováno stejně, jako ke kterémukoliv jinému neaktivnímu hráči. Fakt, že byl hráč aktivní v zahraničí, je pro české řády nepodstatný.

To znamená, že pokud se hráč vrátí ze zahraničí do šesti měsíců od svého odchodu, pak buď může podat žádost o členství spolu s registrací do oddílu, ve kterém před svým odchodem působil, anebo může vyplnit žádost o přestup do jiného oddílu v rámci Českého florbalu, čímž je chráněn mateřský oddíl tak, jak je zvykem v rámci běžných vnitrostátních přestupů.

Pokud se hráč vrací po více jak 6 měsících, pak to v návaznosti na termíny přestupních období zpravidla znamená, že se vrací po více jak 1 roce od svého posledního soutěžního utkání v České republice, čímž se stává z hlediska řádů Českého florbalu volným hráčem. Proto je mu následně umožněna registrace za libovolný oddíl v rámci českého florbalu tak, jak je to umožněno všem členům bez platného evidenčního dodatku.

V případě, že hráč má s mateřským oddílem uzavřenou smlouvu, je pro účinnost řádů Českého florbalu s mezinárodním přestupem nutné zároveň podat matričnímu úseku přihlášku do daného oddílu společně s evidenčním dodatkem, aby dnem schválení mezinárodního přestupu ze strany IFF byla žádost o registraci zadána spolu s platným evidenčním dodatkem a bylo tak zamezeno nekorektnímu přístupu ze strany hráčů.

Z výše uvedeného funguje mezinárodní přestup jako potvrzení o zrušení registrace v jedné federaci a povolení k registraci ve federaci druhé, nikoliv jako vyřízení přestupu ze zahraničního klubu do českého.

Závěrem bereme tuto konkrétní zkušenost a jednání jednotlivců jako podnět pro možné doplnění a upřesnění řádů, které bude Legislativní komise diskutovat a případné změny navrhne Výkonnému výboru tak, aby byly platné od sezony 2016/2017.“


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Erik napsal:

    Jinými slovy kauza Mertha je uměle vykonstruovaná mediální pomsta FBC, že za ně holt nechtěl už hrát, protože podle předpisů proběhlo vše v pořádku.

  • HonZa napsal:

    Takže jestli tomu dobře rozumím, pokud by FBC spolu s mezinárodním přestupem podalo na Unii k zaregistroivání i smlouvu (evidenční dodatek), tak by byl Mertha po návratu tímto vázán. Ale protože si smlouvu nechali v šuplíku, tak ho to Švýcarsko „očistilo“. Chápu to dobře?

    • steve napsal:

      Ne…přestupem do zahraničí zanikají jakékoli ev. dodatky (byť by byly správně zaregistrovány, tzn. do 30 dnů od jejich podpisu, což se ani v tomto případě nestalo).

      • HonZa napsal:

        Díky! Takže ideálně když pouštím hráče do zahraničí, tak si od něj rovnou nechat podepsat všechny papíry pro návrat (přihlášku a smlouvu), ty nedatovat a schovat si je až se bude vracet… 🙂

Napsat komentář

*