Miloš Tyl. Foto: Štěpán Černý Miloš Tyl. Foto: Štěpán Černý
26. 10. 2015 Reprezentace (27) KOMENTÁŘŮ

Pět nováčků a nikdo z Brna. Nominace na EFT připomíná Göteborg

 



Nominace české mužské florbalové reprezentace na turnaj Euro Floorball Tour v Brně je na světě. Trenér Radim Cepek překvapil, pozval hned pět nováčků. Bohužel pro brněnské fanoušky, ve výběru není ani jeden z hráčů místních Bulldogs, navzdory tomu, že domácí tým hraje na špičce Superligy.

Když se tvořila nominace na turnaj EFT před rokem a půl, kdy se Češi naposledy představili v domácím prostředí v České Lípě, dostal se do výběru i zadák Radek Gwuźdź, pro kterého zůstalo klání v rodném městě doposud jedinou akcí v národním týmu. V Brně ale bude doma aspoň Tom Ondrušek, který v jihomoravské metropoli florbalově vyrůstal, než se vydal za velkým florbalem do metropole.

V nominaci je navzdory účasti všech důležitých krajánků a opor hned několik překvapení a nezvyklé množství úplných noviců. Premiéra čeká zadáky střešovického Marka Beneše, Lukáše Kuncmana z Bohemians, Miloše Tyla z Chodova a vítkovické duo Jan Šebesta – Lukáš Hájek.

Na brankářském postu dostal opět šanci vítkovický Lukáš Souček a možná překvapivě i Tomáš Kafka, jenž toho na začátku sezony za Střešovice moc neodchytal.

Komplikace museli trenéři řešit v obranných řadách, kde kvůli zdravotním problémům vypadly tradiční opory Tomáš Sýkora a Marek Deutsch. K pěti osvědčeným jménům tak přibyli dva úplní nováčci. Marek Beneš si odbude premiéru v reprezentaci už ve svých osmnácti letech. Daleko větším překvapením je ale jméno Lukáše Kuncmana. Zadák z Bohemians, který na začátku sezony alternoval i na postu centra, prožije debut ve svých 25 letech.

Lukáš Kuncman. Foto: Štěpán Černý

Lukáš Kuncman. Foto: Štěpán Černý

V útoku trenéři zřejmě opět sestaví oblíbenou první formaci Natov – Jendrišák – Curney a kompletní bude i exvítkovické trio ze Švédska Tokoš – Tomašík – Sladký. Také třetí formace, která hrála na bronzovém mistrovství světa ve složení Ondrušek – Mikeš – Dóža, bude k dispozici.

Šanci ukázat se znovu dostal centr Vojtěch Bagin z Bohemians. Konkurenci stálicím z ofenzivy pak budou v útoku dělat střelci Lukáš Hájek z Vítkovic a Miloš Tyl, který se premiéry v národním týmu dočkal až po přestupu na Chodov. O místo se ale porve i poctivý dříč Jan Šebesta, který se ve Vítkovicích lepší sezonu od sezony.

Jan Šebesta. Foto: Štěpán Černý

Jan Šebesta. Foto: Štěpán Černý

Ve finále je zřejmé, že trenéři se pokusili sestavit v ohledu na základní sestavu co nejsilnější tým, který by byl co nejvíce podobný ideálu z MS 2014. Plány zhatily jen tři zranění (Jan Barák, Marek Deutsch a Tomáš Sýkora) a v týmu od šampionátu v Göteborgu chybí už jen veterán Milan Fridrich a pardubický střelec Martin Zozulák, který však od loňského prosince do týmu pozván nebyl.

NOMINACE ČESKÉ REPREZENTACE NA TURNAJ EFT V BRNĚ

Brankáři věk Z G A KB
Tomáš Kafka Tatran Střešovice 37 107 0 0 0
Lukáš Souček 1.SC Vítkovice 25 8 0 0 0
Obránci
Marek Beneš Tatran Střešovice 18 0 0 0 0
Petr Heřmanský Tatran Střešovice 23 9 0 1 1
Jan Jelínek Mladá Boleslav 26 64 8 17 25
Lukáš Kuncman FBŠ Bohemians 25 0 0 0 0
Michal Podhráský HC Rychenberg Winterthur (SUI) 25 32 4 7 11
Patrik Suchánek IBK Dalen (SWE) 24 45 15 19 34
Lukáš Veltšmíd UHC Aligator Malans (SUI) 22 26 7 11 18
Útočníci
Vojtěch Bagin FBŠ Bohemians 22 3 2 0 2
Jiří Curney Mladá Boleslav 26 31 25 13 38
Patrik Dóža Florbal Chodov 22 29 23 8 31
Lukáš Hájek 1. SC Vítkovice 23 0 0 0 0
Matěj Jendrišák Linköping IBK (SWE) 26 60 29 31 60
Ondřej Mikeš Granlo IBK (SWE) 25 31 6 13 19
Jan Natov Mladá Boleslav 22 14 6 9 15
Tom Ondrušek Florbal Chodov 23 42 20 14 34
Tomáš Sladký FBC Lerum (SWE) 29 107 48 39 87
Jan Šebesta 1. SC Vítkovice 22 0 0 0 0
Martin Tokoš IBK Dalen (SWE) 25 48 24 23 47
Milan Tomašík IBK Visby (SWE) 27 58 34 25 59
Miloš Tyl Florbal Chodov 24 0 0 0 0

 


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

  • Martin napsal:

    Kafka je dobrý golman, ale na akcích typu EFT bych přece jenom dával šanci mladším brankářům.

  • ? napsal:

    rytych, sebek, hubalek, krajcigr

  • fanda napsal:

    ano, opravdu to zaráží – nikdo z brna, ačkoliv kromě toho, že hrají na špici tabulky, mají hráči docela fazónu a zasloužili by si ostrou mezinárodní konfrontaci…zřejmě chce cepek navázat na poslední úspěchy a nechce riskovat, to je málo a nevím , kdy jinde a jindy hráčům dát možnost ? vypadá to, že někteří hráči, byť z formy, mají více štěstí v nominacích než jiní ve formě…

  • RV napsal:

    už jen pro podporu místních diváků je hodně nestrategické vynechat z nomince hráče Brna

  • číža napsal:

    ten hubálek má zákaz, zlomenou nohu, hokejku, je zraněnej nebo proč tam neni zas 🙂 ? místo něj kuncman, tleskam :)))

  • bruzek napsal:

    asi chtijou kuncmana vyzkouset, kdyz je v ramci jojo efetku zrovna s kilogramy dule, nedavno ho v tv chvalili, ze hodne shodil a neni tlusty, florbalek…

  • Tomáš Krásný napsal:

    Chtěl bych se dožít doby, kdy se budou v Česku nominace na velké akce (nejde jen o florbal, ale i fotbal, hokej, basketbal) dělaly podle formy a ne podle zásluh či různých klientelistických vazeb. je třeba ale respektovat, že trenér má plné právo si nominovat koho chce. To, že momentálně nechce Kubu Hubálka, ale nebo třeba i některé hráče z Brna, kteří mají formu, je jeho vizitka práce a my fanoušci pak můžeme akorát sledovat, zda-li dělá dobře. Na obranu trenéra Cepka je pan doplnit, že se nedá říct, že by měl zrovna z čeho příliš vybírat a až na pár míst vzal v podstatě to nejlepší, co momentálně po hřištích s českým pasem v kapse běhá.

    • ADALBERT napsal:

      Možná si právě v případě Hubálka vzpomněl, že by mohl přihlédnout na aktuální formu a prostě ho vzít nemohl (v zápase s Vinohradama byl k nezastavení, protože se ani nerozjel)…s těma brňákama to taky nechápu, nebo třeba Milan Bína má formu jak blázen…

      • fanda napsal:

        dlouhodobě má hubálek – asi 5,6 let co hraje extraligu – jednu z najstabilnějších forem, o čemž svědčí taky statistiky i když nejsem jejím příznivcem. cepkovi se ale nehodí, hledá do obrany jiné typy hráčů, nestojí o rozehrávku a techniku…oproti tomu je zajímavé dlouhodobě sledovat třeba jiného obránce – taky původně z vítkovic – dnes kapitána, který se z finského angažmá vrátil zcela mimo a přesto jej nominace nikdy neminula a mnohdy právě hubálek musel vzadu hasit. ale to jenom na okraj – v současné chvíli asi skutečně repre fazonu 55 nemá a souhlasím s tím, že cepek si musí vybrat a taky za to nese odpovědnost, tudíž diskutovat můžeme, respektovat jeho rozhodnutí musíme…

        • fantomas napsal:

          se vším souhlas!! ale stále nevzít Hubálka či Krzyžanka a místo něj Kuncmana nebo loni “českolipského Arnolda“ Gwuzdze mi příjde trošku mimo.. 😉

  • ca3n napsal:

    Jasne, takze podle souhrnu expertu tady na tomto veledulezitem foru by mel trenér brat hrace z klubu který jsou zrovna po par kolech ligy na cele, nebo ty kteří jsou v TOP 10 kanady (cesky super-extraligy), idealne co nejvic hracu z regionu kde se zrovna hraje a taky hlavne nezapomenout na všechny Vitkovicky talenty, protože jen tam se vse dela tak jak ma, tam je vse proste dokonaly a Krasný 🙂

    • coze napsal:

      Hubálek je po konci Richtera nejlepší obránce celé ligy, v repre má jasně být. Cepíno ho nemá rád, myslí si že neplní fyzické plány. Pravda je jinde.

    • Tomáš Krásný napsal:

      Děkujeme za poklonu naší práci 🙂 Nikdo netvrdí, že by měl brát hráče z Vítkovic. Však jsem taky psal, že vzal skoro to nejlepší, co je k dispozici. Jen jsem vyslovil přesvědčení, že se nominace v Česku mnohdy nedějí na základě aktuální formy, ale jiných kritérií. A nemyslel jsem hlavně florbal. Já bych se třeba nebránil zkusit kluky z Brna, když mají formu. Je to jen příprava a kde jinde se mají vyhrát? A stejně tak není blbost vzít kluky z top bodování, protože to znamená, že mají aktuálně formu a že se jim daří. Stejně tak ale stále platí, že trenér Cepek má svou představu a dle té dělá nominaci a to právo mu nemůže nikdo upřít.

      • Michal napsal:

        Zrovna tady bych otázku “kde jinde se mají vyhrát, kdy jindy je zkusit?“ moc nevytahoval 😉

        To bych se pak musel zeptat proč na pohárový zápas do Šumperka nejel ani jeden Vítkovický junior.. Když jakýkoli jiný tým v pohárech příležitost juniorům dává?

        Nemají snad formu? Nebo se snad dělá nominace na základě nějakých jiných klientských vazeb či zásluh..

        • Tomáš Krásný napsal:

          Tak zrovna naši junioři dostali v přípravě šancí dost – turnaj na Chodově, příprava s FBC. Pohár se navíc hrál uprostřed týdne a junioři, jak víme, jsou studenti a musí ráno do školy. Zápas v Šumperku začínal v 20.00 hod. Takže pro juniory konstalace značně nevhodná 😉 Junioři u nás šanci vždycky dostávali a dostanou. Navíc pohár ještě nekončí. Bylo prostě několik důvodů, proč junioři nejeli. V každém případě se nedokážu představit, že by se ve florbalových klubech dělala nominace na základě toho, co píšete. To si kluby nemůžou dovolit.

  • rv napsal:

    kanadské bodování určitě něco o formě hráče říká. Rozhodně to má větší vypovídající hodnotu než zásluhy hráče za minulou pětiletku.

    • Standa napsal:

      Kanadské bodování hráče … ccc … pokud hraje celá lajna dobře a ke střelci se dostane míč jako na podnose a tento střelec pouze „zasune“ míč do brány, tím vypovídací hodnota kanadského bodování trošku slábne. Samozřejmě to však vypovídá o vynikajícím výběru místa a zřejmě i přesné mušce daného střelce.

      Věřím, že cepíno má svůj styl hry (jak dopředu tak i dozadu) a vybírá hráče aby pasovali právě do tohoto stylu tak, aby byla celá jeho koncepce efektivní.

      … a na Brno zapomněl … .O)))

      • Petr napsal:

        Právě, že Brno záměrně vynechal pro styl hry, který po většinu zápasů praktikuje. Bulldoci umí i nehrát osobní obranu, ale nejsou v ní tak efektivní, jako když jí hrají. Moc zápasů v rámci EFT jsem neviděl, ale z toho mála si nepamatuji, že by kterýkoliv ze čtyř týmů praktikoval osobní obranu srovnatelnou s precizností Brna.

      • Petr napsal:

        O tom, že styl hry a taktika na klubové úrovni je pro nastavení hráčů důležitá, svědčí aktuální postavení Vítkovic v tabulce. Po několika letech změnili herní styl a než si to sedne a hráči se plně přizpůsobí bude ještě nějakou dobu trvat. Z tohoto pohledu by bylo od Cepka riskantní nominovat kohokoliv z Bulldoků, protože takový hráč,ač v klubu nesmírně platný, by měl pro reprezentaci poloviční užitnou hodnotu. Jedinými, kdo mohl být nominován, byli brankáři Kejík nebo Kuhn, kteří mají stabilní velmi dobrou formu, ale to se dá celkem dobře říci o polovině superligových brankářů.

Napsat komentář

*