Pavel Jurčík. Foto: facebook Pavel Jurčík. Foto: facebook
30. 11. 2015 Superliga (1) KOMENTÁŘŮ

Panteři našli nového střelce, chytal za juniorskou repre!

 



Před pár lety možná přemýšlel o tom, zda se mu povede zachytat si i za mužský nároďák. Vždyť patřil mezi velké talenty a za juniorskou reprezentaci také šest zápasů odchytal. Jenže měl smůlu, v extralize moc šancí nedostal. V Brně se neprosadil a moc šancí ukázat se nedostal ani v Otrokovicích. A tak vzal do ruky florbalku. A nebyl to vůbec špatný nápad. Pavel Jurčík je po hodně dlouhé době prvním gólmanem, který dal gól v nejvyšší soutěži.

V poli přitom snad nikdy dřív nehrál. Ani v jiných sportech. Dokonce býval jako malý kluk hokejovým gólmanem a oblékal přetěžké betony. Jenže jak šel čas, tak na brankářskou pozici zanevřel. „Vlastně mě to ani nemrzí. Bohužel už jsem po těch letech z chytání neměl radost. Tak jsem si říkal, že zkusím něco jiného. A ono se to povedlo, zase mě florbal baví a naplňuje,“ říkal pár hodin poté, co se mu povedlo dát první superligový gól. Panteři i díky jeho příspěvku odvezli z Litvínova veledůležité tři body a Jurčík si v utkání připsal ještě jednu asistenci.

Stalo se to vlastně tak trochu přirozeně. Po ukončení studia na vysoké škole si našel práci a s ní přišly 12hodinové směny. Ale nebyl už čas na florbal na nejvyšší úrovni a tak začal pro radost hrát za béčko Panterů. A nevedlo se mu vůbec špatně, góly do sítí soupeřů padaly jeden za druhým. Když pak přišla otázka, jestli by to nechtěl zkusit i s A týmem, tak neváhal. „Jak říká kapitán Kája Ťopek, když jsem na to celý život čuměl z brány, tak bych měl vědět, co a jak…“

Poprvé se v „áčku“ Otrokovic představil v pohárovém utkání ve Znojmě a hned se mu povedlo skórovat. I proto vyrazil v neděli i do Litvínova a dostal znovu důvěru na levém křídle. A hle: přišel další gól a zrovna ve chvílích, kdy se zápas lámal.

„Ani jsem nepřemýšlel nad tím, jestli jsem někomu vzal místo. Prostě jsem dostal příležitost a snažil jsem se splatit důvěru trenéra,“ říká nový florbalový střelec. „Jestli budu hrát i dál? Nechám se překvapit,“ usmívá se Pavel Jurčík.

Nebýt jeho, florbaloví obojživelníci, kteří dokázali chytat nejvyšší soutěž a přitom dávali i góly, už málem vymřeli. Podobný osud jako Jurčík měl i bývalý gólman Chodova a české reprezentace Dan Jonáš. Ten se poté, co začal mít problémy s koleny, dal na dráhu florbalisty v poli a v nejvyšší soutěži nastřílel během 4 sezon 24 gólů.

Hodně produktivnějším gólmanem ale byl i legendární Roman Slavík, který v prvopočátcích florbalu nastupoval střídavě v brance i v poli za tehdejší Excalibur a ve statistikách má zapsáno 11 gólů a 13 asistencí. V dobách, kdy brázdili nejvyšší soutěž Sharks Havlíčkův Brod, zaklekl občas do brány i svérázný a velmi produktivní zadák Karel Pavlíček, to ale jen ve chvílích, kdy zrovna nebyl k mání gólman.

Posledním z gólmanů střelců je Petr Pajer, který na konci sezony 2004/05 dostal šanci na jedinou třetinu v utkání Chodova s Libercem v tehdejší již rozhodnuté soutěži o sestup, a hned po sedmi minutách se mu podařilo skórovat.


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*