Hana Váňová a Markéta Vaňáčová. Foto: Martin Neužil Hana Váňová a Markéta Vaňáčová. Foto: Martin Neužil
6. 12. 2015 Reprezentace žen (0) KOMENTÁŘŮ

Remíza se Švédskem? Jde to! Tehdy jsme tomu věřily, vzpomínají hrdinky

 



Možná už si to mnozí ani nepamatují, ale ženský národní tým by měl vědět, že i se Švédskem se dá hrát. Je to sedm let, co v Praze na Podvinném mlýnu remizovaly Češky s týmem Tre Kronor 3:3… Jak na tenhle duel vzpomínají hrdinky zápasu a co dnes dělají?

Sedm let zpátky, to není úplně florbalový pravěk, a tak může být úspěch tehdejšího nároďáku motivací před nedělním duelem na mistrovství světa. „Nemyslím, že jsme byly nějak herně lepší, než jsou holky teď, ale někdy se to podaří a vždycky nevyhraje lepší. Nevím, jestli nás tehdy Švédky podcenily, ale prostě jsme to ubojovaly,“ vzpomíná na památný duel bývalá reprezentantka Zuzana Macurová, která připravila Denise Billé devět minut před koncem vyrovnávací gól.

Emalie Lindström a Zuzana Macurová. Foto: Martin Neužil

Emalie Lindström a Zuzana Macurová. Foto: Martin Neužil

Pravdou je, že český tým se skoro kompletně obměnil, utkání dnes pamatují ze současné reprezentace už právě jen Denisa Billá a Anet Jarolímová. Ale pozor, u úspěchu byl tehdy i dnešní hlavní trenér Miroslav Janovský. „On v té době vedl více tréninky a pak to samé i na mistrovství světa. Jaroslav Marks říkal taktiku a slova k zápasům. Mirek Janovský byl trochu větší hecíř než pan Marks,“ vzpomíná na tehdejší dobu Macurová, která dnes hájí barvy extraligového SKV.

Hlavní zásluhu na historické remíze měla brankářka Hana Váňová, které při vzpomínkách vyběhne jeden z momentů. „Pamatuju si, jak jsem vyjela proti Švédce v úniku, která se napíchla na svou hokejku. Byl z toho nájezd a ten proměnila,“ vypráví gólmanka, která dnes žije ve Stockholmu už pod příjmením Šmeráková.

Emalie Lindström a Hana Váňová. Foto: Martin Neužil

Emalie Lindström a Hana Váňová. Foto: Martin Neužil

„Byla to zajištěná obrana, nebo jak se říká beton, a občasné protiútoky, které byly poměrně úspěšné. Dnes repre předvádí mnohem lepší hru a florbal než tehdy my,“ vzpomíná hrdinka zápasu. „Tehdy bylo ale hlavní, že většina holek, převážně těch zkušenějších, věřila tomu, že je to možné,“ dodala Hana Šmeráková.

Zápas Česka se Švédskem začne dnes v Tampere v 18:15 středoevropského času. Týmu, který dnes vede Miroslav Janovský jako hlavní trenér, v něm půjde nejen o výsledek, ale i o sebevědomí.

Emalie Lindström a Hana Váňová. Foto: Martin Neužil

Emalie Lindström a Hana Váňová. Foto: Martin Neužil

Hanka Šmeráková ale dnešní zápas Češek se Švédskem asi neuvidí. „Tady ve Švédsku je florbal na placeném kanálu a ten nemáme, youtube pak okupujou děti. Zkusím je na chvíli vyhodit, ale bude to těžký boj,“ směje se bývalá brankářka české reprezentace.

Česko - Švédsko 3:3, rok 2008

Česko – Švédsko 3:3, rok 2008


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*