Švýcarští sudí znamenali pro českou extraligu další pokořený milník. Foto: Otakar Prášek
11. 1. 2016 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Byla to skvělá zkušenost, říkají švýcarští sudí. Florbal je v Česku rychlejší, soudí

 



Ralph Keel s Patriziem Pestonim o víkendu přepsali historii české nejvyšší ženské soutěže. Tito švýcarští sudí se totiž stali vůbec prvním zahraničním párem, který odřídil utkání extraligy žen. Po zápase Vítkovic s Herbadentem si pochvalovali, že to pro ně byla výborná zkušenost a porovnávali nejvyšší ženské soutěže v obou zemích.

Pár minut po utkání Vítkovic s Herbadentem poskytli webu Florbal.cz dlouhý rozhovor. Cítíme se dobře. Bylo to tvrdé utkání, hodné toho, že se spolu utkaly první a druhý tým dle aktuální tabulky,“ usmívali se. Byla to milá zkušenost. Překvapilo nás, že jsme byli vybráni. Byla to pro nás vůbec první mezinárodní nominace a užili jsme si to,“ popisovali po své pražské misi.

Před utkáním o čelo tabulky stihli ještě v sobotu odpískat duel ELITE s Židenicemi. Třeba výsledek ze soboty hovoří jasně, ale po čtyřicet minut to bylo vyrovnané utkání, které byla radost pískat,“ pochvalovali si.

Svou výpravu brali zodpovědně. Samozřejmě, že jsme také byli pod tlakem, protože tady reprezentujeme Švýcarsko a věděli jsme, že musíme odvést dobrou práci,“ říkali sudí, kteří se rovněž ve své domovině specializují na ženský florbal.

Proto se také poctivě připravovali. Dívali jsme se na haly, na internetu jsme hledali, v jakých barvách dresů nastupují a také jsme koukali na statistiky,“ popisovali. „Taky jsme si oživovali anglické fráze, které ve hře použijete. Bylo potřeba si uvědomit, že nemůžete soudcovat v němčině,“ dodávali.

Po dvou zápasech také mohli porovnávat ženský florbal v obou zemích. Nebylo nic, co by nás vyloženě překvapilo: pořád se jedná o florbal, akorát jsme jej museli odpískat v jiném jazyce, což pro nás bylo nakonec přínosnější, protože si myslíme, že tím pádem s námi holky tolik nediskutovaly,“ hodnotili.

Rozdíl viděli v rychlosti rozehrávek. Možná je to jenom dojem, ale ve Švýcarsku hra není tak rychlá, zato třeba po písknutí se rychleji rozehrává. Tady to zabralo trochu času, alespoň nám to tak přišlo,“ popisovali. Ve Švýcarsku není běžné, aby se týmy třeba při střídání ještě rychle radily o tom, jak rozehrát. Tady jsme museli několikrát upozorňovat na to, že nemají oddechový čas,“ zjistili.

Oba sudí také používali vysílačky, což bylo vidět třeba při vyloučení Martiny Čapkové. Ve Švýcarsku to je nyní povinné pro všechny páry v elitních soutěžích. Celé to zařízení je federace, takže až skončíme, tak to musíme vrátit,“ usmáli se.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Martin napsal:

    Díval jsem se na záznam, a podle mě teda kluci nic moc. I pohybový systém jim hodně pokulhával.

Napsat komentář

*