Henrik Larsson a Niklas Jihde. Foto: FCH Henrik Larsson a Niklas Jihde. Foto: FCH
12. 1. 2016 Švédsko (0) KOMENTÁŘŮ

Jihde se vrací! To aby splnil sázku s legendárním fotbalistou Larssonem

 



Možná si to pamatujete. Už je to dlouhých sedm let, ale nejen florbalové Švédsko bylo u vytržení. Fotbalová superstar Henrik Larsson se po skončení aktivní kariéry rozhodl, že si zkusí zahrát florbal na nejvyšší úrovni. A i ve svých 37 letech ukázal, že na to má! Teď příběh pokračuje. Ve čtvrtek dojde na splnění jedné velké sázky, do které se navrtal prostořeký Niklas Jihde…

Tehdy se jednalo o slušný reklamní tahák. Helsingborg prožíval florbalový boom, otevírala se nová hala speciálně pro florbal a Henke se coby patriot a nadšený florbalista amatér rozhodl, že pomůže. Najednou ve švédské superlize běhal s číslem 17 na zádech borec, který na fotbalových hřištích válel za Celtic Glasgow i slavnou Barcelonu. To bylo něco!

Deco, Henrik Larsson, Ronaldinho. Foto: twitter

Deco, Henrik Larsson, Ronaldinho. Foto: twitter

Jenže to by nebyl Henrik Larsson, aby nepřidal něco víc. Jen nějaká čestná buly, nebo demonstrativní pobíhání? Kdepak. Slavný fotbalista hned při svém debutu ukázal, jak umí být užitečný. Na hrotu útoku napadal, nasprintoval stovky metrů, zaznamenal dvě nahrávky a pomohl v utkání s Jönköpingem svému Helsingborgu k úžasnému obratu z 2:5 na 7:6. Dokonce když trenér Karlberg stahoval sestavu na dvě formace, debutanta nechal na hřišti. „Henke je opravdu dobrý a našemu týmu dodal energii,“ chválil tehdy Alexander Nede.

Nezůstalo u jediného zápasu. Henrik Larsson v nejvyšší lize zaznamenal hned pět kanadských bodů a dokonce se zapsal i do listiny střelců – zrovna v televizním utkání s Vasteräs. Gól, který v závěru vsítil do prázdné brány, znamenal definitivní jistotu vítězství i potvrzení jeho talentu.

Také se ale začal psát nový příběh. Niklas Jihde, který tehdy hrál za AIK, se totiž v rozhovoru pro list Expressen nechal slyšet, že pokud dá Larsson v Superlize gól, tak rád oblékne dres, který nosil i „Henke“, takže klidně přestoupí do Helsingborgu.

Trvalo to sice dlouhých sedm let, ale na slova, která tehdy vyřkl, dojde. Jihde, který je nyní ve Švédsku jedním z nejpopulárnějších sportovních komentátorů, opravdu svůj slib splní. Pro čtvrteční televizní utkání s Warbergem už má florbalová legenda připravený dres ne s tradičním číslem 27, ale 17.

Niklas Jihde jako sportovní reportér

Niklas Jihde jako sportovní reportér

Koneckonců od doby, kdy se Jihde vsadil, na to v Helsingborgu pamatovali. „Kdysi jsem se hrabal ve skladu FCH a našel jsem tam ten dres #17 Jihde. Hned jsem se ptal, co to má znamenat, tak mi to vysvětlili,“ vzpomíná na dobu strávenou ve Švédské nejvyšší soutěži gólman David Rytych.

Niklas Jihde se tedy vrací na florbalové hřiště a po letech opět dojde k souboji velkých ikon, nedávno totiž nahlásil comeback i Magnus Svensson. A při utkání Helsigborg – Warberg na tribuně zcela jistě bude sedět i Henrik Larsson…

Henrik Larsson. Foto: Aftonbladet/Bildbyrän

Henrik Larsson. Foto: Aftonbladet/Bildbyrän


Autor: Tomáš Rambousek



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*