Srbský národní tým. Foto: Milan Jakšič. Srbský národní tým. Foto: Milan Jakšič.
3. 2. 2016 Reprezentace (2) KOMENTÁŘŮ

Proti Čechům se postaví cizinecká legie. Včetně krajanů…

 



Na český národní tým čeká ve Slovinsku druhý zápas kvalifikace na MS. Po úvodní kanonádě do sítě Lichtenštejnska bude dalším soupeřem Srbsko. Soupiska balkánského týmu připomíná florbalový Babylon a jeho součástí je i trojice rodáků z Česka. I tak ale budou Srbové v zápase outsiderem.

Švýcar, deset Švédů, dokonce i tři Češi… A spolu s nimi pouze šest mužů, kteří začínali s florbalem v zemi, již reprezentují. Tak vypadá soupiska dnešního soupeře českého výběru.

„Celkově je nás Srbů, kteří se nějakým způsobem florbalu věnují, málo. Ať už je to ve Švédsku, Česku anebo jinde,“ vyprávěl už minulý rok první český zástupce v srbském dresu, 20letý Milan Jakšič. Bývalý hráč Bohemians, který se ze zdravotních důvodů už věnuje pouze neligovým turnajům, reprezentuje vlast svého původu od 16 let a odehrál už dvě kvalifikace. Byl i u dosud největšího úspěchu v roce 2012, kdy Srby připravila o postup na MS jen souhra výsledků v ostatních skupinách.

Jakšič na soupisce nechybí, do Slovinska ale vůbec neodcestoval. „Zranil jsem se během přátelských zápasů ve Švédsku,“ vysvětluje. Právě jeho zásluhou se ale „česká“ kolonie v týmu postupně rozrostla.

Už loni v září se do srbské reprezentace přidal útočník prvoligového Ústí Hynek Nikolič. Hráč pravidelně se prosazující v české druhé nejvyšší soutěži ukázal, že je pro Srby určitě velkou posilou. Hned ve své premiéře proti Islandu zaznamenal dva góly, o den později proti Američanům přidal jeden. A činil se i úvodním duelu v zápase kvalifikace s Itálií, jeden gól dal a na jeden přihrál.

Třetím do party je pak Božidar Rašeta, 25letý obránce divizních Snipers Třebíč. Ten si včera odbyl svou reprezentační premiéru, do statistik se zapsal vyloučením ve 3. třetině.

Jinak ale mohl být on i všichni Srbové spokojeni. Itálii, dříve pravidelného účastníka MS, přehráli 6:5 a mohou dál snít o třetím místě ve skupině. Čtyřmi přesnými zásahy se blýskl švédský krajánek Alexander Milovanovič.

I když by Srbové měli výběr Radima Cepka prověřit více než reprezentanti z Lichtenštejnska, na body dosáhnou jen těžko. Třeba hrdina včerejšího zápasu Milovanovič hraje v týmu K4 IF o záchranu v jedné ze skupin 3. švédské ligy, zkušený gólman Peter Novakovič to kdysi dotáhl dokonce do Allsvenskanu. Proti nim přitom vyběhne na parkety ve Škofja Loka jeden z nejlepších hráčů světa Matěj Jendrišák nebo rychlík z Dalenu Martin Tokoš.


Autor: Redakce Florbal.cz



KOMENTÁŘE

  • Paca napsal:

    Po úvodní kanonádě do sítě Lotyšska? Jako vážně??

  • Petr napsal:

    Hodně týmů má hráče narozené ve Švédsku, dokonce i Thajsko má dva. Italský tým tvoří z velké části naturalizovaní Švýcaři. Za Austrálii hrají tři Češi.

Napsat komentář

*