Milan Tomašík ve svém novém domově, v aréně Linköpingu. Foto: Peter Jigerström Milan Tomašík ve svém novém domově, v aréně Linköpingu. Foto: Peter Jigerström
16. 2. 2016 Švédsko (8) KOMENTÁŘŮ

Cítím, že jsem tam, kam patřím, říká Tomašík. Od trenéra se dočkal chvály

 



Po necelém roce si zase zahrál švédskou Superligu. Když se k tomu přičte předešlá 12měsíční herní pauza zaviněná zraněním, z posledních 3 sezon zmeškal v nejkvalitnější lize světa téměř 2. To je docela dost na to, aby kolem něj vyvstávaly otazníky, zda se mezi elitou bez problémů chytí. Víkendová premiéra v dresu Linköpingu, kam reprezentační útočník Milan Tomašík přestoupil na konci ledna z druholigového Visby, je ovšem rozptýlila.

Tomašík se na výhře 3:1 nad Karlstadem sice nepodílel bodově, očím expertů ale jeho hra lahodila. Odborníci ze serveru innebandymagazinet.se mu za jeho výkon udělili nadprůměrnou známku 3, gólový Matěj Jendrišák dostal hodnocení o stupeň nižší.

A výkon české posily se zamlouval i koučovi Linköpingu Johanu Astbrantovi. „Byl skvělý! Jeho přehled je fantastický, vidíte, že na téhle úrovni hrál dlouho. Bude obrovským přínosem pro naši hru dopředu,“ rozplýval se Tomašíkův nový šéf.

Do tréninku se zapojil až minulý týden po reprezentační cestě do Slovinska na kvalifikaci na mistrovství světa.

Do tréninku se zapojil až minulý týden po reprezentační cestě do Slovinska na kvalifikaci na mistrovství světa.

Samotný hráč šel po zápase pozdravit své české kamarády v hledišti, pak zhodnotil zápas. „Nejdůležitější jsou 3 body. A můj výkon? Měl jsem pár šancí, kdy jsem měl možná dát gól, ale doufám, že to přijde později,“ řekl linköpingskému deníku Corren.

Po dlouhé pauze se do elitní soutěže těšil. „Je skvělé být zpátky. Tohle je úplně jiná soutěž než Allsvenskan. Cítím se teď, že jsem tam, kam opravdu patřím,“ vyznal se. „A až se víc sehraju s ostatními, bude to podle mě ještě lepší,“ dodal.

Spoluhráči zase k němu mají snadnější přístup. Tomašík už se domluví plynně švédsky. „Během 4 let v Dalenu jsem mluvil jen anglicky. Až v poslední sezoně tam jsem docházel na kurzy švédštiny pro cizince, ale nestály za moc,“ rekapituloval.

A tak se paradoxně největším plusem přestupu o patro níž do Visby stala jazyková průprava. „Kouč mi tam hned na začátku řekl, že se mnou nikdo nebude mluvit jinak než švédsky. Takže jsem se musel učit, a i když to bylo na začátku těžké, šlo to celkem rychle,“ popisoval.

V dresu Crusaders.

V dresu Crusaders.

Něco je přece jen pro 27letého forvarda v Linköpingu zvláštní, jiné. Nastoupil totiž s netradičním číslem 71 na zádech. Jeho obvyklá sedmička je zabraná…

Smlouvu s Linköpingem uzavřel zatím na 3 měsíce. „Ale když tu se mnou po sezoně bude spokojenost a i já se budu cítit dobře, docela dobře tu můžu zůstat déle,“ uvedl pilíř národního týmu.


Autor: Pavel Křiklan



KOMENTÁŘE

Napsat komentář

*