Markéta Kosová v akci při závodech na saních.
17. 2. 2016 Ženský florbal (6) KOMENTÁŘŮ

Místo florbalu saně a historická medaile. Kosová má za sebou zajímavou zkušenost

 



Také vám na florbalových palubovkách chyběla útočnice Liberce Markéta Kosová? Důvod je prostý, vyměnila totiž florbalku za saně a dva měsíce závodila v sáňkařském světovém poháru. Jak sama říká, po celou dobu žila de facto jako profesionální sportovec, za což se týmu nakonec odvděčila ziskem bronzové medaile z jednoho pohárového závodu. Navíc zvládla také evropský šampionát.

Cesta Markéty Kosové na dráhu byla poměrně prostá. „Dostala jsem se k tomu přes mého šéfa z práce, který mi to nabídl, tak jsem si to zkusila a začala jezdit,“ popsala dnes už opět florbalistka.

Nejen díky Gabriele Soukalové prožívá Česko obrovský biatlonový boom, saně by se časem také rády přihlásily o slovo. „Je to hodně tradiční sport, bohužel se ale poměrně dost propadl, takže teď je naší společnou snahou dostat jej zpět,“ prozradila Kosová. „Česká špička zatím není, zatím to rozjíždíme,“ říká.

Není tak divu, že se rovnou zapojila do elitních soutěží. „Absolvovala jsem závody Světového poháru a Mistrovství Evropy, přičemž z jednoho poháru jsem dovezla historickou medaili,“ vyzdvihla třetí místo, kterého dosáhla na rumunské dráze ve městě Valtra Dornei.

Markéta Kosová na stupních vítězů po závodě v Rumunsku.

Markéta Kosová na stupních vítězů po závodě v Rumunsku.

Za dva měsíce tak byla z nuly až na stupních vítězů. „Možná by ve mně mohl být kousek talentu,“ směje se. „Hlavně to bylo o tom, že jsem se dostala do elitní skupiny, která mi platila každý den několik hodin tréninků, jezdila jsem a trénovala. Prakticky jsem žila jako profík, dva měsíce jsem se věnovala jen sportu a o víkendu jsme jeli na pohár,“ pochvalovala si.

Na chvíli ale musela opustit florbalová hřiště. „Taková nabídka se neodmítá. Z florbalu šla využít fyzička, je to hodně o používání svalů. Navíc když chodíte čtyři hodiny do kopce se saněmi, které váží 14 kilo, tak k tomu fyzičku potřebujete,“ usměje se při vzpomínce na sáňkování.

Už v pátek a v neděli ale byla zpět na hřišti. „Doufám, že se na mě holky těšily. Potřebovala bych dopilovat fyzičku a techniku, ale věřím, že se dostaneme do play off a tam prodám, co ve mně je,“ věří Markéta Kosová.

A jestli se za rok vrátí do koryta? Za vše mluví její status na Facebooku.

Markéta Kosová má o svém návratu k sáňkování jasno.

Markéta Kosová má o svém návratu k sáňkování jasno.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • Dany napsal:

    Seru na všechno, dneska jsem sova!

  • moc dobrý napsal:

    Klubismus jak noha,… vykašlat se takhle na tým…

    • blbý napsal:

      To víš že jo. Na jedné hráčce tým nestojí! I když vlastně v Liberci ano. Holky neumí držet ani hokejku, ale drbat se tady bude hráčka, co chce s týmem spolupracovat. Taky se na ně mohla vykašlat. Vzpamatuj se, holky měly na sobě makat, ukázat, že mají na extraligu a přitom…. Škoda mluvit!

  • blbý napsal:

    Jsem “ jasnovidec“ :-D. Nejdřív si zjisti, jestli ta hráčka už nehrála. Jinak ten tvůj koment je o ničem. Pokud někdo už dávno hraje, tak to znamená, že „spolupracovat“ chce..

  • Jan Velzel napsal:

    Pokud někdo chce kritizovat, tak ať je natolik drsnej a napíše sem svoje jméno, když chci vyjádřit názor tak ho napíšu tak ať všichni vědí kdo to řekl ne? Předpokládám, že daná osoba je z týmu a má strach něco říct nahlas 🙂 😉

Napsat komentář

*