Nikola Příleská nahradí v brance zraněnou Hanu Ranochovou. Foto: Dagmar Horáková
24. 2. 2016 Extraliga žen (1) KOMENTÁŘŮ

Chceme si play off uhrát samy, burcuje židenická Příleská. Liberec bude doufat v pomoc Ostravy

 



BITVA O PLAY OFF: Židenice, Liberec, Olomouc a Tatran. Kvarteto týmů bude bojovat o dvě postupová místa do bitev o medaile. Kromě Olomouce, která doma hostí Ostravu, mají všechny týmy nesmírně těžký los. V prvním článku před víkendovými boji jsme vyzpovídali brankářské jedničky Židenic a Liberce. Nikola Příleská říká, že její tým zkusí na půdě Bohemians uspět sám, zato Marcela Štěpánová ví, že při střetu s Chodovem bude její tým spíše doufat v pomoc Ostravy.

Příleská má dvacet let, Štěpánová je o tři roky starší. Brankářskou jedničkou Židenic jsem již v podstatě třetí sezonu, takže to pro mě už není nic nového,“ popisuje Nikola Příleská. Samozřejmě mě těší a pomáhá mi obrovská důvěra jak spoluhráček, tak i současné trenérky Petry Prouzové, ze které cítím velkou podporu a cítím se díky ní v brance jistější,“ pochvaluje si.

Marcela Štěpánová působí v nejvyšší soutěži druhou sezonu, jako jednička poprvé. „Jsem ráda, že mě tým bere jako oporu a zároveň je to pro mě velká zodpovědnost. To mě motivuje být stále lepší a pracovat na sobě,“ říká.

Obě florbalistky střeží branky týmů, kterým se v letošní sezoně nedaří podle představ. „Loni od nás páté místo v extralize a semifinále Poháru České pojišťovny nikdo nečekal, naopak před letošní sezonou jsme na sebe možná i my samy vytvářely tlak a chtěly jsme minimálně páté místo obhájit,“ přiznává Příleská s tím, že v Židenicích vidí několik rozdílů.

O které se vzápětí podělí. „Prvním a největším rozdílem je to, že jsme v letošní sezoně nezvládly hned několik klíčových zápasů, které jsme minulou sezonu dokázaly vyhrát. Během těchto utkání jsme se na malé chvilky přestaly koncentrovat a soupeř tyto naše herní výpadky potrestal góly v naší síti,“ připomíná zápasy proti FBC Ostrava, Olomouci nebo Vinohradům.

A pokračuje dále. „Dalším rozdílem mezi loňskými Židenicemi a těmi současnými je určitě to, že nás před sezonou opustilo několik stabilních a zkušených hráček, které jsme dle mého především v první polovině sezony postrádaly,“ smutní s tím, že nejvíce týmu chybí zraněná kapitánka Jana Švecová.

Marcela Štěpánová se zhostila nesnadné role liberecké jedničky. Foto: FBC Liberec

Marcela Štěpánová se zhostila nesnadné role liberecké jedničky. Foto: FBC Liberec

Také Liberci chybí po odchodech Mlejnkové s Koníčkovou zkušenosti. „Máme tu hodně mladých a nezkušených hráček, takže i přes snahu Lenky Bartošové dostat je do extraligového tempa, tak chybějící zkušenosti jsou na hřišti vidět,“ hodnotí Štěpánová.

Několik utkání Crazy girls tak skončilo vysokými porážkami. „Na palubovku nastupuji s cílem zachytat co nejlépe, proto mě velmi mrzí, když zápas skončí vysokou prohrou, ale je to hra a jako brankářka se s tím musím smířit. Proto si z každého zápasu vždy něco odnesu, abych na tom mohla dále zapracovat,“ motivuje se Štěpánová.

Liberec se tak najednou musí bát v elitní osmičce. „Bohužel tuto sezonu o play off bojujeme a stále nemáme jistotu umístění. Myslím si, že play off by bylo příjemnou náplastí,“ přemýšlí liberecká brankářka.

Příleská získala obrovskou motivaci v podobě vychytané nuly proti Jičínu, byť přiznává, že jejímu týmu svěřenkyně Martina Řeháka dělaly problémy a ona sama čekala hodně těžké utkání. „Velice mě překvapilo, kolika střelami nás jičínské hráčky zasypaly. Ale byla jsem ráda, samozřejmě stejně jako asi každý brankář mám i já radši zápasy, kdy na mě letí jedna střela za druhou,“ říká s tím, že pak nemá čas přemýšlet nad ničím jiným než nad tím, jak zastavit další střelu.

V posledním kole Židenice čeká výjezd na půdu Bohemians a Brňanky by rády vyhrály, aby měly definitivní jistotu. „V šatně panuje bojovná atmosféra, nikdo z nás nepochybuje o tom, že by Židenice po čtyřech letech chyběly v play off. Samozřejmě jedeme na Bohemians s cílem urvat body a budeme si chtít postup uhrát samy,“ prozradila Nikola Příleská.

To Liberec je na tom o poznání hůře, postaví se totiž rozjetému Chodovu, který do roku 2016 vstoupil ve velkém stylu a poradil si dvakrát s Herbadentem a v extralize také s Vítkovicemi. „V neděli nastoupíme proti jednoznačně silnějšímu týmu, takže se budeme snažit soustředit zejména na obranu a znepříjemnit hru Chodova,“ věří Štěpánová.

Na druhou stranu, Olomouc, Židenice i Tatran hrají v sobotu, takže Liberec už bude vědět, na čem je. „V předchozích zápasech jsme promarnily šance upevnit si pozici v play off, takže nyní můžeme jen sledovat jak skončí utkání mezi Olomoucí a Ostravou, které rozhodne o našem konečném umístění v tabulce,“ tuší Marcela Štěpánová.


Autor: Michal Dannhofer



KOMENTÁŘE

  • napsal:

    Já to hned říkal, že Liberci ta kontumace ještě příjde draho. Kdyby se nestala ta zbytečná kontumace. Tak je teď Liberec v klidu.

Napsat komentář

*